Jehličnany v nádobách

Jehličnany v nádobách

Kategorie: BYDLENÍ

Pro výsadbu na balkonech nebo terasách, ale jako zajímavý doplněk našich zahrad se pěstují jehličany v nádobách. Hlavně na městských balkonech je to způsob jak u sebe kousek přírody.



Jedním z mnoha možných způsobů využití jehličnanů je jejich výsadba v nádobách. Platí to především pro pomalu rostoucí a zakrslé druhy, jejichž význam spočívá především v celoroční plné estetické hodnotě a oproti například letničkám i v menší náročnosti při zalévaní v době sucha.

 Výběr vhodných jehličnanů do nádob

Výsadbě jehličnanů do nádob musí předcházet větší pozornost při výběru. Ne každý stromek je vhodný pro umístění do nádob. Rovněž při výsadbě si musíme uvědomit, že tyto rostliny potřebují vetší pozornost než při jejich sázení do volné půdy ve své zahradě. Je to proto, že rostliny v nádobách mají omezený životní prostor a jsou vystaveny často extrémním podmínkám z hlediska živin, vody a teplot.  Proto se snažíme vybírat takové, které dávají předpoklad, že nám v nádobě vydrží delší dobu. I tak si musíme uvědomit, že nelze mluvit o trvalých výsadbách, protože podle velikosti nádoby a použitých rostlin je třeba obměňovat po třech až pěti letech.

Vybíráme rostliny především z běžných, cenově dostupnějších jehličnanů. Patří sem celá řada sloupovitých cypřišků, poléhavých jalovců a kulovitých nebo sloupovitých zeravů množených řízkováním. Pro náročnější jsou to zakrslé druhy jedlí, smrků a borovic. Pokud ale dobře neznáte jednotlivé odrůdy základních druhů jehličnanů a jejich nároky, poraďte se u odborníků.

Jehličnany

 Výsadba jehličnanů

Při výsadbách dbáme na dostatečnou drenážní vrstvu v nádobě a její odvodnění,aby nedošlo k přemokření substrátu a uhnívání kořínků.. Substrát připravujeme z dobré nevápenité zeminy promíchané s rašelinou a říčním pískem.

Péče o jehličnany v nádobách spočívá především v pravidelné zálivce a přihnojování, případně v jejich tvarování. Zde je  vhodné čerpat poznatky o pěstování bonsají.

Jehličnany lze vhodně kombinovat s kameny, jež zabraňují vysychání půdy a dalšími rostlinami. Vhodné mohou být různé mechy ale i menší trvalky či listnaté keře skalničky. Takto vytvoříme zajímavé kompozice, které svou barvou květů nebo texturou listů oživí kompozici jehličin během roku. Při dobré péči nám rostliny vydrží mnoho let a budou celoročně zdobit a zpříjemňovat náš balkon, terasu nebo i zahradu.

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle