Potravinové zahrady pro satelitní městečka

Potravinové zahrady pro satelitní městečka

Kategorie: BYDLENÍ

Satelitní městečka rostou jako houby po dešti. Mají svá kouzla i omezení. Všechno má ale své výhody a nevýhody.



Zpravidla tam není infrastruktura, obchody, školky a podobně, jsou tam malé pozemky a různá omezení. Například nemohou chovat drobné domácí zvířectvo. Lidé tam mají málo času.

Všechno má však své výhody a nevýhody. Dnes dochází k technologickým změnám v zahrádkaření. Není třeba již mít „velké širé rodné lány“, aby byl dům celkem výrazně potravinově soběstačný. A nakonec, i to maso se tam dá vypěstovat.

Přichází nové, „bezpracné“ technologie. Aeroponie, hydroponie, akvaponie.

Třeba takový Akvaponický skleník má 10 x vyšší výnosy, než běžný skleník, řídí a kontroluje se přes internet, nebo mobilem. Navíc produkuje i maso.

Zatímco babička chovala králíky, a mohla je chovat, v satelitních městečkách zpravidla již nesmíte, tak králík má dnes i při chovu na granulích výtěžnost cca 10 % z hmotnosti granulí. Naopak ryby mají 50 – 100 %. A to je pak jiná úroveň pracnosti, tedy nároku na čas, ale i efektivnosti – výnos – výroba masa ze spotřebovaného kilogramu krmiva. Chov ryb se snadno automatizuje dávkovačem granulí a filtrací vody.

Díky této vysoké účinnosti postačuje plně skleník 3 x 5 m. Pokud jej budete vytápět, můžete mít zeleninu a maso celoročně. Absolutně čerstvé, absolutně dozrálé, a pokud použijete granule BIO, celý okruh výroby masa a zeleniny bude BIO.

Tedy, úplně jiná kvalita než maso a zelenina z marketu.

Skleník

Soběstačné domy.

V současné době dochází ke stále většímu snížení závislostí domů na sítích. Tepelné ztráty novostaveb se dostávají pod 2 kW, což umožňuje budovat domy bez komínů, bez radiátorů a bez podlahového topení, za přispění zajímavých státních dotací. Takový dům, po odečtení dotací, není zpravidla dražší, než běžná novostavba. Odmění vás ovšem velmi zajímavými fakturami za energie a sítě, pokud tedy vůbec nějaké bude mít. Vždyť na novostavbu dnes můžete, i při realizaci svépomocí, získat dotaci běžně 485.000,- Kč i více, dalších 100.000,- Kč na fotovoltaiku a 50 000,- Kč na teplovodní solární systém. Připravují se i dotace na sběr dešťové vody.

Pokud tyto technologie, jako akvaponický skleník, pasivní dům, zařadíte včas do projektu hrubé stavby, může to být celkem levné. Taková zimní zahrada – skleník, se dá často vybudovat třeba jen „přetažením střešní krytiny sklem až k zemi. Pro energetické posudky a poradenství kontaktujte firmu Master Energy.

Prepeři

Takové satelitní městečko vlastně může být soběstačná obec Preperrů? V době krizí snadno přežije „z vlastních surovin a produkce“.

Prepeři říkají – „ke kolapsu dojde“. Baťa říkal: „kdo je připraven, není ohrožen“. A já říkám: „ Proč kupovat něco, co můžete mít zadarmo? Energie, potraviny, vodu“, ….

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Jarní mrazy zlikvidovaly - Autor: ovoce29. 4. 2016
 Listv čeká velká změna, spoléhejte - Autor: Václav Cílek17. 4. 2016
 Akvaponický skleník levně - Autor: Bazoš i s obrázkama16. 4. 2016
 Obce natlačily lidi do satelitních - Autor: Lidl16. 4. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle