Tajemství krásných zahrad a neb jak být ekologický a neplatit deštné.

Tajemství krásných zahrad a neb jak být ekologický a neplatit deštné.

Kategorie: ZAHRADA

Z běžné střechy rodinného domu odvedete až 2 500 l vody za 15 minut srážek. V naprosté většině případů v ČR je tato voda bez dalšího využití odvedená do kanalizace. Není důvod pouštět peníze do kanalizace.

Obrázek deštné

 

Není-li v obci dvojitá  kanalizace, tato voda propláchne centrální čističku odpadních vod a mizí společně s nevyčištěnými  splašky z čističky  v řekách. V Německu, ale už  i na Slovensku a v některých velkých městech v ČR si kanalizace za tuto vodu účtují zvlášť peníze. To znamená, že kromě vodného a stočného Vám vypočítají dle meteorologických srážek jistě i „deštné“. Přitom se jedná o velmi kvalitní, zkušenými zahradníky vyhledávanou, měkkou dešťovou vodu.

 

 

 

Stavitelé rodinných domků, kteří mají zkušenosti se zahraničí, mají již v projektu rodinného domku návrh na jímku na  dešťovou vodu 6 – 7  tisíc litrů.

Na Slovensku, přesto že jsou, domy v údolí  Váhu kde je hodně  vody,   mají dešťové jímky i 20 000 l. Do této nádoby je odvedena voda z domovní čističky odpadních vod, dešťová voda a zbytek požadované  vody regulací hladinovým spínačem dodává studna.  Jeden z domů, který jsme viděli, má automatickou závlahu jen  trávníků  nikoliv zahrady. Tato potřebuje nárazový velký odběr  1,5 l/s. To by studna nestačila. Proto je nutné mít   zásobu vody  minimálně 6 000 l  vody.

 

Užitková voda

 

Jste – li v oblasti, kde je nedostatek vody, nebo chcete-li mít úsporný provoz domu,

Je možnou vyčištěnou vodu a vodu z dešťové jímky použít opět v domácnosti. Např. na splachování toalet. Značkové  čističky Akvatik, toto umožňují díky kvalitě vyčištěné vody. Jedná se pak vlastně o uzavřený koloběh vody.  To je nejen vysoce šetrné k přírodě, ale hlavně ekonomicky úsporné. Provozní náklady domu jsou pak výrazně nižší. A máte – li navíc okrasnou zahradu, kterou potřebujete pravidelně zavlažovat, úspory jsou přímo vynikající.

 

Zavlažování zahrady

 

Kolik stojí jedno zavlažování zahrady ?  Máte – li Vaše zahrada 600 m 2,  a potřebujete 3 mm srážek denně, je to 2 000 litrů vody. Použijete – li pitnou vodu z vodovodního řádu, denní zalévání máte v ceně 100 Kč.

Budete- l i zavlažovat 100 dní v roce, roční  náklady na závlahu vodou z vodovodního řádu jsou v ceně 10 000,- Kč.

Tyto náklady můžete instalací dešťové jímky výrazně redukovat.

Obrázek kvetoucí zahrada 

Navíc uspoříte ještě poplatek za deštné. Vodovody a kanalizace na Slovensku, těm, kdo mají dešťovou jímku, deštné  neúčtují.

 

Autor: Ing. Sýkora

Zdroj: www.akvatik.cz

 

 

Související články:

 

Kvetoucí zahrada

Čistička odpadních zdarma

Čistička odpadních vod aneb jak zalévat zahradu zdarma.

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle