Pěstování hub - I.díl - žampiony

Pěstování hub - I.díl - žampiony

Kategorie: HOBBY

Žampiony se svým složením blíží masu a zelenině. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny zejména skupiny B, mají vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek - tedy strava moderního člověka. V tomto článku najdete návod na pěstování žampionů. Sami uvidíte, že to nemusí být za určitých podmínek nic těžkého.

Obrázek žampiony souprava

 

 

 

Nejvhodnější je zakoupit soupravu na pěstování žampionů, která se skládá z kostky lisovaného žampiónového substrátu a igelitového sáčku s krycí zeminou. Nyní máte možnost sklízet týdny vlastní čerstvé žampióny. 

 

 

 

 

 

 

Obrázek žampiony 2 prorostlý

 

Návod na pěstování

 

 

1/ Neprorostlý žampiónový substrát ukládáme do prostředí, kde se  pohybuje teplota 20-24 st.C. Při této teplotě substrát proroste myceliem za 18 až 20 dnů. Při  nižší teplotě prorůstání trvá déle. Je-li substrát prorostlý /obr.2/, ihned pokrýváme zeminou.

 

 

 

 

 

Obrázek žampiony 3 zemina

 

2/ Prorostlý substrát voní houbami a je v něm viditelné bílošedé mycelium. /obr.2/ Igelit na kostce ořízněte na vrchní straně tak, aby vám po obvodu zůstal asi 3cm  široký okraj, který bude použit  po zvednutí  jako mantinel  pro krycí zeminu. Povrch substrátu nakypřete  /např. vidličkou/ do hloubky cca 2cm a lehce urovnejte. Poté pokryjte kostku krycí zeminou./obr.3/ 

 

 

 Obrázek žampiony pod igelitem

3/ Zemina musí být po celý pěstební cyklus vlhká tak, že při  zmačknutí v ruce vytlačíte min. 5 kapek vody. Pokrytou kostku  udržujeme  opět  v  teplotě   20-24 stupňů.  Krycí  zeminu zaléváme,  aby  povrch neosychal,  ale  voda neprotekla až  do substrátu. Menšímu odpařování předejdeme tak, že do substrátu zapíchneme 4 až 6 špejlí a na ně položíme igelitový sáček, přikrytý prostor však musí mírně větrat -      obr.5. Když podhoubí  proroste do 2/3 objemu krycí zeminy, zeminu prohrabte. Prohrabání se provede tak, že pouze  zeminu v celém jejím objemu promícháme a tím promísíme více a méně prorostlá místa. Po prohrabání necháme kostku ještě  3 dny v teplotě 20 až 24 st.C., rozhrabaná mycelia srostou /obr.4/. Kostku  přeneseme do  teploty    14-18 stupňů  a přestaneme  zalévat. V teplotě nad 18 st.C se plodnice  tvoří jen obtížně.

 

Obrázek žampiony 14/ Asi  za týden  se  objeví první  drobné  houby. Ty  začínáme zalévat mají-li  velikost přibližně  1-2 cm. Stejný  postup následuje u  dalších vln, kterých  bývá  5-6, přibližně  v  sedmidenních intervalech. Při sklízení plodnice vykrucujeme, neodřezáváme. Žampion  nepotřebuje  po  celý  pěstební  cyklus  světlo. Po  vyplození  lze  substrát smíchaný  s  krycí  zeminou a použít  jako organické hnojivo pro domácí použití. Obsah  substrátu má  pH neutrální  povahy  a  vysoký obsah  živin. Do  vyplozeného  substrátu  lze  i  přímo  zasadit  rajčata, okurky či  papriky.

 

Něco málo o žampiónech

 

 

Obrázek seskupení žampionůŽampiony se svým složením blíží masu a zelenině. Jsou bohaté na bílkoviny, vitamíny zejména skupiny B, mají vyšší obsah draslíku a biologicky aktivních látek - tedy strava moderního člověka. Jsou vhodnou součástí redukčních diet, neboť jsou chudé na energii. Konzumace žampiónů je doporučována odborníky z důvodu vysoké schopnosti čistění lidského organismu.

 

 

 

Základní podmínky pro dosažení úspěchu:

 

- Po celý pěstební cyklus je třeba zamezit přístupu hmyzu.

- Substrát se nesmí ohřát na více než 30 stupňů Celsia.

- Krycí zemina musí být stále vlhká jak je uvedeno výše a její povrch nesmí oschnout.

- Při zalévání by voda neměla protékat až do substrátu.

- Kultura nesmí být v místech, kde se vyskytují její kontaminanty, jako jsou plísně atd...Možno předcházet preventivním postřikem prostoru protiplísňovým Savem.

 

Tip: Soupravy na pěstování žampionů vyrábí firma Václavík Jiří

www.jedlehouby.cz


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle