Anglický kokršpaněl – dříve lovec, dnes mazel

Anglický kokršpaněl – dříve lovec, dnes mazel

Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Hledáte spolehlivé informace o kokršpanělovi? Objevte to, co potřebujete vědět o tomto rozkošném plemeni, včetně informací o jejich nádherném temperamentu, vlastnostech i zdravotních obavách. Ke komu je tento pejsek vhodný?



Původ plemene

Název plemene napovídá, že příbuzní pocházejí nejspíše ze Španělska v přímé souvislosti s využitím tohoto plemene k lovu pernaté zvěře, včetně sluky lesní, která se v angličtině nazývá woodcock. Zásadní rozvoj jednotlivých plemen kokršpanělů, jak jej známe dnes, proběhl během poloviny 19. století. Od té doby byly plemena dělena dle využití na vodní a polní podle areálu lovení kořisti.

Anglický kokršpaněl v lese

Temperament a vlastnosti kokrů

V dnešní době toto plemeno zažívá neutuchající popularitu již kvůli jiným vlastnostem. Vděčí za to nejen svému temperamentu, ale i střední velikosti a atraktivnímu roztomilému vzhledu, kterému nikdo neodolá. Přítulný anglický kokršpaněl totiž vypadá jako by vypadl z dětských kreseb o nejopravdovějším pejskovi na světě. Kokršpanělé jsou jemní, láskyplní a milující psi. Jakmile budete vlastnit jednoho, nebudete chtít jiné plemeno. Jsou velmi hraví a učenliví. K cizincům jsou rezervovaní, ale jakmile získají důvěru, jsou extrémně přátelští. Pokud ale hledáte hlídače nebo poplach proti krádeži, zapomeňte na kokršpaněla. Nicméně kokršpaněl může být i nesmělý. Dbejte na to, aby vaše štěně od prvního dne a i v dospělosti, bylo stále socializováno, pomůžete mu to být šťastným. Nebude se bát ani útočit na druhé psy, ale toto pravidlo platí pro každé plemeno. Kokři jsou tvrdohlaví, některý více, některý méně, jako lidé. Jsou inteligentní, zvědaví a dělá jim neskutečně dobře, že mohou potěšit svého pána – to je dobrá zpráva, protože to vše z nich dělá snadněji vycvičitelné. Kokršpaněl má rád pořádný zápřah a aktivitu. Miluje několikahodinový běh po lese, plavání v rybníku, aportování ve vodě i na souši, miluje volný pohyb. Ale nebojte, pejsek se přizpůsobí vašemu životnímu stylu. Tyto aktivity si pravidelně vyhraďte na víkend a přes týden mu dopřávejte delší procházky. S kokršpanělem začnete milovat lesy, louky, veškerou vodu a přírodu, kterou si on dokáže se spontánní radostí vychutnat. Kokršpaněl je nejlepší přítel k dětem všech věkových kategorií. Nezaměňte ale přítele a společníka k dětem za pejska, o kterého je dítě schopné se postarat. Kokršpaněl, ačkoliv může žít spokojeně v bytě, přírodu a péči k životu potřebuje. Nedoporučila bych ho velmi pasivním lidem, není vhodný ani pro méně zdatné seniory (kvůli nárokům na pohyb), rovněž pro lidi, kteří tráví hodiny a hodiny mimo domov. Kokršpaněl není rád sám.

Anglický kokršpaněl u rybníika

Zdraví a strava

Každé psí plemeno má svá specifika a predispozice ke zdravotním problémům, ani kokršpanělé nejsou výjimkou. Proto je nejdůležitější prevence, pozorování a vnímání vašeho pejska a kdykoliv si všimnete nezvyklostí, obraťte se na odborníka. Většině problémů předejdete vysoce kvalitní stravou, dostatkem pohybu, prostě zdravým životním stylem tak, jak to děláte u sebe. Pokud zvolíte špičkové krmivo, i třeba vyšší ceny, oplatí se to stonásobně. Pejsek bude zdravý, bude vám dělat radost, nebudete kupovat drahé léky, platit veterináře a podobně. Vybírejte i podle toho, co chutná pejskovi, volte chutnou kvalitu. Nezapomeňte, že krmení musíte vždy přizpůsobit vašemu psovi, jeho věku, váze, náchylnosti k tloustnutí, aktivitě. Na krmení v žádném případě nešetřete! Nevyplatí se to.

Dědičné choroby, díky zodpovědným chovatelům, se pomalu odstraňují, ale preventivně kontrolujte a dbejte na možné problémy s očima a ušima, ledviny a močové cesty, dysplazie kyčelního kloubu, luxaci pately (vykloubení čéšky), onemocnění imunity a alergie. To, že jsou tato plemena náchylná na tato onemocnění, neznamená, že váš kokršpaněl musí zaručeně mít všechny nebo vůbec některé. Jednoduše jde o problémy, které se mohou v určité chvíli života objevit a zase zmizet. Nic nezanedbejte!

Srst

Anglický kokršpaněl

Pokud vás zajímá línání, tak ano, jako každé dlouhosrsté plemeno kokršpaněl chloupky pouští, ale opět záleží na vaší péči – jak budete pejskovu srst udržovat, jak často ho budete česat, mýt a také jak dlouhou mu srst necháte. Kokršpaněl má velmi hustou srst a je vhodné čas od času ho pořádně prostříhat. Nejpraktičtější je krátký hladký sestřih. Lehko pejska udržíte v čistotě, skvěle se mu bude plavat v rybníku a když zaprší, tlapičky jednoduše utřete a nebudete se hroutit z každé kapky vody.

Jestli přemýšlíte o pořízení kokra, prostudujte si ověřené zdroje o výchově, poptejte se chovatelů, informujte se i o chovatelích a podmínkách, ze kterých pejska berete. Nepodporujte něco, čím si nebudete jistí. Každý pejsek vám vaši (ne)péči x vrátí.

Jak potěšit pejska?

Pro potěšení vašeho pejska mám pro vás jednoduchý recept, jak mu udělat radost. Vydatné šunkové koláčky! Na přípravě absolutně nic není, nezabere vám to téměř žádný čas a váš pes je bude milovat!

Ingredience

180 g žitné mouky

50 g jemných ovesných vloček

80 g šunky nakrájené na kostičky

2 vejce

80 ml vody (přibližně)

A jak na to?

Předehřejte troubu (horkovzdušná 170 °C, spodní/horní pečení 190 °C). Smíchejte všechny přísady a vypracujte. Rukama vytvarujte malé kuličky. Těsto je lepkavé – vyrábění kuliček vám usnadní časté mytí rukou během práce. Položte kuličky na pečící papír a rukou je na plechu rozmáčkněte, aby vznikly placičky. Pečte 30-40 minut a potom nechte ve vypnuté troubě 90-120 minut tvrdnout. Místo šunky můžete přidat i maso. 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle