Pepino Gold – novinka v našem květináči.

Pepino Gold – novinka v našem květináči.

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Pepino Gold je jedna z rostlinek, která nás potěší svou úrodou přímo v květináči. Navíc získáme bohatý zdroj vitamínu C. Pepino Gold rychle roste, vytváří dřevnatý kmínek a větvičky. Tyto větvičky se ohýbají pod tíhou plodů a vytváří tak krásnou kaskádu plodů. Právě pro tuto vlastnost se pepino gold nabízí pro pěstování ve vysokých květináčích, závěsných květináčích či truhlících. Jak dosáhnout toho, aby pepino pěkně rostlo a rodilo?

Obrázek Pepino Gold 1Pepino Gold ma tmavozelenou barvu listů, které jsou tuhé, na povrchu lesklé, s výrazným žilkováním a výztuží listů na rubu. Kvete malými kvítky bleděmodré barvy. Plody dosahují ve fázi zralosti velikosti velké pěsti a mají zlatohnědou barvu s výraznou kresbou modravých až fialových skvrn. Po rozříznutí dozrálého plodu nalezneme jemná semínka, ze kterých můžeme za předpokladu lednového výsevu získat sazenice

 

Jak pěstovat Pepino Gold 

 

Pepino Gold je v podstatě odrůdou lilku, takže nároky budou podobné. Rostlina ma ráda slunce a teplo, nesnáší mráz. Daří se jí tedy na místech otočených k jihu, východu nebo západu. Vhodné jsou různé terasy, zídky, balkony okení parapety. Pepino Gold dobře snáší sluneční úpal, ale vyžaduje denně bohatou zálivku. Při zamračených a studených dnech zaléváme. Půdu volíme lehkou, propustnou a výživnou s pH 5-6,5

 

 

Nároky 

 

Rostliny je vhodné zakoupit v dubnu nebo květnu. Tak nám přinesou největší úrodu. Pozdější výsadba méně plodí a plody většinou nedozrávají. Pepino Gold by se po zakoupení měl co nejdříve přesadit do většího květináče o objemu 4 - 6 l, (někdy se doporučuje i 10l ). Velká nádoba (více než 20 l),  může mít za následek bujný růst a pepino pak vykvétá pozdě kvete a plody tudíž nedozrají.  Rostliny nedáváme, pokud je zima, ven, ale umístíme ji na domů na parapet, aby měly co nejvíce slunce.  Rostliny by neměly být po dobu pěti a více dnů vystavovány teplotám pod 5°C. Pak by  přestaly růst a žloutly by. Vyhovuje jim obecně teplota na 10°C.

 

Venkovní pobytObrázek Pepino Gold 2

 

Začátkem června má již pepino vytvořen dostatečný kořenový bal a 6 - 8 hlavních výhonů 25 - 30 cm dlouhých. Rostlinu přemístíme rostlinu ven. Kvete od konce června do začátku srpna. Plody se rychle vyvíjejí a kolem poloviny srpna začínají žloutnout a dozrávat. Do prvních podzimních mrazíků sklidíme asi polovinu úrody. V této době je vhodné přemístit rostliny do světlé místnosti a nechat plody dozrát. Do konce listopadu nám tak dozraje zbytek plodů. Hnojíme formou zálivky od května do srpna.

 

Umístění

 

Musíme počítat s tím, že dobře hnojená rostlina vyživí až 30 půlkilových melounků, takže celková váha zavěšeného květináče může dosáhnout až 40 kg. Je potřeba s tím počítat při umístění a upevnění nádoby, aby nedošlo k pádu rostliny.

 

Přezimování Pepino Gold 

 

Přezimování probíhá podobně jako jsme zvyklí u pelargonií. Pepino shodí skoro všechny listy a vegetuje jeden lístek na dřevnatém stonku, pak vyrazí další a předchozí uschne. Na jaře rostlinu přihnojíme a s přibývajícím světlem začne mohutně obrážet a růst.

 

Množení Pepino Gold 

 

Rostliny vypěstované ze semen získavají odlišné vlastnosti, proto jsou pro pěstování zcela nevhodné. Vhodný je způsob vegetativního množení z přezimované rostliny. Odebíráme řízky dlouhé asi 10 cm, které dáme zakořenit do sklenice s vodou. Brzy se začnou objevovat mohutné bílé zemní kořeny a poté rostlinku zasadíme do zeminy. Možná je i množení přímo uložením řízkovanců do zeminy.

 

Autor: E.Š.

 

Související články:

 

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle