Pěstování citrusů

Pěstování citrusů

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Pomerančovníky, citrónovníky, mandarinkovníky…V našich domácnostech jsou citrusy jednou z nejčastěji pěstovaných rostlin. Na oblibě se podepsal jejich vzhled, dlouhověkost a především možnost vypěstování vlastních plodů jež lze konzumovat.



Citrus L. - citroník, oranžovník (Rutaceae)

 

Druhy citrusů

 

Obrázek pomeranč Celkem známe asi 16 druhů citrusů. Bývají to stromky nebo keře, listy různého tvaru, zpravidla podlouhle vejčité, bělavé a vonné kvě­ty, plody jsou známé citróny nebo pomeranče. Nejpěstovanější je citrus aurantium L. (křídlaté řapíky, kulovité nebo krátce elipčité plody), citrus grandis (L.) OSBECK (syn. citrus decumana L., citrus maxima MERR. - plstnaté větévky, vejčitě kulovité až hruškovité plody), citrus limon BURM. f. (syn. citrus medica ssp. limonum HOOIU. -krátce řapíkaté listy, plod je citrón), citrus medica L (nekřídlaté řapíky, plod je citrón), citrus reticulata .BLANCO (syn. citrus deliciosa TEN. - velmi trnitý keř, sotva křídlaté řapíky, plod je mandarinka), citrus sinensis (L.) OSBECK (velmi podobný citrus aurantium, řapí­ky jsou jen úzce křídlaté). Variety a subspecie. citrus aurantium var. myrtifolia (bez trnů, úzké listy, malé plody), citrus medica var. bajoura (načervenalé výhony, nekří­dlaté řapíky) aj.

 

Původ citrusů je z tropické a subtropické oblasti východní Asie. Ozdobnost. Kvetení (nepravidelně během celého roku – nejčastěji únor až červenec. Plody jsou pak v návaznosti na dobu kvetení nejčastěji v termínech červen až prosinec.

 Obrázek citrus 1

Pěstování

 

Při správném pěstování nám může rostlina vydržet dlouhé léta.

Nároky na světlo. Světlomilné, ideální je plnější oslunění, popří­padě lehký polostín, proti slunečnímu úpalu mírně stíníme.

Nároky na teplotu. Můžeme přezimovat při nižších teplotách (10-22°C) nebo lépe při nízkých ( 3-8°C), koncem února v době přesazování postupně zvyšujeme teplotu. Růst začíná při 9-12°C (optimum kolem 18°C).  Ideální letní teplota 22 až 25°C.

Nároky na vzdušnou vlhkost. V létě o něco vyšší, než je vlhkost v průměrném bytě; při chladném přezimování suchý vzduch.

Zálivka. V letním růstovém období a při teplém přezimování vždy vydatná (ale pozor na přelití), při chladném přezimování mírně omezená zálivka. Rostliny nemají nikdy úplně vyschnout. Nesnášejí vápenitou vodu.

Hnojení. Během hlavního růstu od dubna do srpna 2-3 krát mě­síčně plným hnojivem. V srpnu s přihnojováním úplně přestat.

 

  Přesazování

 

Od Února do května Rostlinám do 3 let prospívá přesazení 2 x ročně těsně před jarní a letní periodou. Přitom máme možnost prověřit stav kořenů. Deset a víceleté rostliny už nemusíme přesazovat, ale 2 x za vegetační období vyměníme vrchní vrstvu substrátu za čerstvý a výživný. Krček rostliny má být v zemi. Dbáme na řádnou drenáž. Čerstvě přesazené rostliny udržujeme v teple.

 

Zemina. Pro mladé rostliny směs drnovky, listovky, rozleželého hnoje a písku ve stejném poměru; pro starší exempláře drnovku, ra­šelinu, kompost a písek (2 : 1 : 1 : 0,5). Směs tvoří týto základní komponenty : kvalitní zahradní půda, pařeništní zemina nebo drnovka, kompost, kyselá rašelina, promytý říční písek nebo agroperlit v poměru asi 1:1:1:1. V závislosti na druhů citrusu i jejich věku, můžeme tuto základní směs připravit i v jiném poměru, nebo obohatit o jiné komponenty. Osvědčilo se při výsadbě mladých citrusů přidat do čerstvého substrátu trochu země s okolí kořenů starších citrusů. Pro tříleté a starší rostliny můžeme postupně použít až dva díly zahradní zeminy a snížit obsah písku o polovinu. Do substrátu přidáváme zásobní hnojivo

 

Tvarování. Na jaře před rašením rostliny každoročně mírně seříz­neme (nejsilnější výhony) a do léta podle větvení ještě zaštípneme mladé výhony za 3.' - 5. listem.

 

 

 Hnojení

 

Živiny, které rostlina spotřebovává musíme doplňovat hnojivou zálivkou. Nehnojíme během zimních měsíců a dva měsíce po přesazení. Mladým rostlinám postačí každých 10 – 14 dnů 0,1% roztok hnojiva starším rodícím rostlinám 0,3% roztok hnojiva. Přihnojujeme jen do vlhké zeminy. Ideální je střídat organická a průmyslová hnojiva. Citrusy,zejména již rodící, mají v jednotlivých obdobích různé nároky na obsah dusíku, fosforu a draslíku v hnojivech. V období kvetení převládá spotřeba dusíku a fosforu. V období růstu plodů a nových výhonu vyžadují rostliny dusík a draslík. V období dozrávání plodů a vyzrávání letorostů převládá příjem draslíku. Proto vybíráme vhodný druh hnojiva. Citrusy dokáží přijímat živiny rozpuštěné ve vodě i listy. Listové hnojiva aplikujeme postřikovači při zvýšené vlhkosti vzduchu, aby postřik nevyschl a rostliny mohly přijmout co největší množství živin.

  

Letnění.

 

Velmi příhodné na vzdušném, maximálně světlém sta­novišti (vyhýbáme se úpalu). Období klidu. Je možné je zařadit od listopadu do února (nízké teploty, světlé stanoviště, částečně omezená zálivka, žádné hnojení).

Choroby a škůdci. Na listech, větévkách i výhonech nejčastěji sají červci, štítenky, puklice a mšice.

 

Rozmnožování

 

Původní druhy výsevem semene na jaře, nebo podobně jako kultivary řízky se 3-5 očky (od jara do podzimu, při 25 °C zakoření v množárně za 3--4 týdny), nebo očkováním na Pon­cirus trifoliata či různé semenáče (anglická kopulace). Vegetativně množené rostliny plodí dříve (za 3--4 roky).

Použití. Menší rostliny za okna na květinové stolky, větší exem­pláře (nádobové) jako solitéry do větších místností. V létě pro deko­raci na zahrádky, balkóny, terasy, schodiště apod.

 

Roubování

 

Nejlepší termíny pro roubování citrusů jsou na jaře a po prázdninách. Obecně platí že roubování je vhodné v okamžiku, kdy podnož začíná rašit. Nesmíte nechat vaše podnože přerůst, protože pak je roubování mnohem složitější a bývá méně úspěšné. Podnož je nejvhodnější pro roubování jestliže kmínek dosáhne průměru přibližně 4 - 8 mm. Připravte rostliny k roubování - Jestliže má být roubování úspěšné, je nutné, aby roubovaná rostlina byla v růstové fázi - rašila. Tohoto stavu se dosáhne, jestliže přibližně 1 měsíc před předpokládaným termínem roubování semenáček přihnojíme, poskytneme mu teplé a slunné prostředí a popřípadě ho i můžeme zalít vlažnou vodou

 

Očkování 

 Obrázek pomeranč 2

 Očko je pupen, který ještě sedí v paždí listů. Očkování je nejúspornější způsob štěpování, poněvadž při něm použijeme jen jedno očko, u něhož ponecháme i řapík. Očko zasuneme do zářezu v kůře podnože, a ovážeme pevně polyetylénovou páskou jako u roubování.Řapík u očka nám signalizuje, zda se očko ujalo. V kladném případě po 2 až 4 týdnech po lehkém doteku snadno odpadne. Při očkování můžeme nechat nad očkem i část starého kmínku s listem, aby se míza nutila k proudění vzhůru. Po vyrašení očka horní část podnože buď odřízneme těsně nad očkem, anebo z ní odstraníme listy a ponecháme kmínek, ke kterému můžeme mladý výhonek uvázat, aby se nevylomil, dokud nezesílí Očkované místo udržujeme ve vlhkosti, nejlépe přikrytím celé rostliny plastovým sáčkem s občasným vyvětráním. Jakmile výhon z očka doroste délky 15 cm, což se může stát za další 2-3 měsíce, odstraníme úvazek očka a výhon za 3. až 5. listem zakracujeme pro vytvoření pěkné korunky. Nové výhony po vyrašení je třeba postupně zvykat suššímu vnějšímu prostředí, postupným větráním. To lze provádět odstřihováním rohů u sáčku. Teprve po úspěšné aklimatizaci můžeme říci, že máme novou rostlinu. Rostliny začínají plodit za 3 až 4 roky.

 

Vypěstované plody lze konzumovat.

Obrázek calamondin 01

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autor: E.Š.

Související články:

Calamondin - nový citrus?

Ananas a jeho pěstování

 

 

 

 

 

 

 

 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle