Domácí kozí Hermelín

Domácí kozí Hermelín

Kategorie: RECEPTY

Je možné vyrobit si sýr králů, Hermelín, plísňový sýr, z domácího kozího mléka? „Ano, je to snadné, i pokud bydlíte v centru Brna“, vysvětluje na přednášce v Krkonoších p. Honza Šlachta.

Pan Šlachta má v Brně k dispozici 35 koz domácích. Vzácného, zdravého kozího mléka má tedy dostatek. Vyrábí i kozí Hermelín, který jsme měli možnost ochutnat na veřejné prezentaci v Krkonoších. Z 5 litrů mléka vyrobí asi 3 talíře sýra.

 

Mléko nejprve zahřeje na + 74°celsia. V zavařovacím hrnci, teplotu kontroluje zavařovacím teploměrem. Poté mléko zchladí na + 34° celsia. Do kapaliny vmísí plísňovou kulturu, v tomto případě sýru Hermelín.

 

Poté, po několika hodinách přidá syřidlo. Malá lahvička za 100 Kč je na 200 l mléka. Po vysrážení sýrové hmoty sýrovinu přecedí. Pak ji tvaruje na talířku a krájí nožem. Dále vytvaruje bochánky, které uloží ve sklepě. Pravidelně je musí chodit obracet. Přiložený návod k plísňové kultuře nabádá, vždy před obracením mýt si ruce. Přesto, že tak podrobně návod nedodržoval, vypěstoval perfektní sýr. Dle mého názoru BIO kvality. Neboť přesně ví, co do něj dával. Což se v „krámu“ mnohdy ani nedozvíte.

Domácí kvalita pro Vaše zdraví nemusí být drahá.

 

Obdobným postupem lze vyrobit i sýr cihlu, popř. z kravského mléka.

 

Autor: Pavla Sýkorová


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle