Guláš s vůní ohně

Guláš s vůní ohně

Kategorie: RECEPTY

Uvažujete udělat zajímavou zahradní párty a připadá Vám už grilování jako ohraná písnička. Pokud chcete být originální, uspořádejte kotlíkovou párty. Guláš připravený na přímém ohništi má úplně jinou chuť než guláš připravený v kuchyni. Tuto chť umocní vůně otevřeného ohně a přítomnost přátel. Kdo ochutnal kotlíkový guláš, tak to rád potvrdí. Víte jak se taková kotlíková párty realizuje?



Především je potřeba koupit či zapůjčit vhodný kotlík. Při jeho výběru bychom měli vycházet z počtu osob, kteří se budou akce účastnit. Obecně nic nezkazíme tím, že koupíme kotlík co největší. Kotlík má pod sebou ohniště, bud může stát na otevřeném ohništi, což na velkém prostoru může být dostačující. V podstatě stačí postavit nádobu na trojnožku a nebo nějak zavěsit a pak jen zatopit. A nebo můžeme využít uzavřeného ohniště (viz fotka). Tento způsob má výhodu, že nás neobtěžuje popílek rozfoukaný z ohně.  

Kotlíkový guláš - recept

Suroviny:

(Porce ze 4 kg masa by měla vyjit na 10 až 15 lidí. )

Hovězí maso dle počtu osob(např. 4kg)

Cibule stejné množství jako masa (např.4 kg)

Brambory cca o 1kg míň než masa (např. 3kg)

Víno(nejlépe červené) (1 litr)

Olej

Česnek

Koření: paprika sladká, mletý pepř, mletý kmín, majoránka, popřípadě gulášové koření

Recept na kotlíkový guláš

Postup:  

Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. Rovněž nakrájíme maso. Rozděláme oheň pod kotlíkem. Rozpálíme olej, na kterém necháme zesklovatět nakrájenou cibuli. Pak přidáme maso necháme ho zatáhnout. Přidáme červenou papriku a zalejeme vodou a červeným vínem. Přidáme sůl a koření (pepř, mletý kmín, gulášové koření). Pozor, ještě není čas přidávat majoránku neboť by guláš zhořkl. 

Vaříme za občasného míchání až do změknutí masa (několik hodin)  pak přidáme prolisovaný česnek a na kostičky nakrájené brambory. Po změknutí brambor přidáme majoránku. A dochutíme dle chuti. Guláš není potřeba zahušťovat. Odstavíme z ohně. Podáváme s chlebem a zapíjíme pivem. 

Takto připravovaný guláš provoní zahradní slavnost a stane se příjemnou součástí společenského setkání s našimi přáteli.

Autor: -E.Š.-

Související články:
Pravý kotlíkový guláš


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle