Dopřejte si letní koupání a relaxaci bez obav z vaginálního zánětu

Dopřejte si letní koupání a relaxaci bez obav z vaginálního zánětu

Kategorie: INMAGAZIN ŽENA

Koupání, mokré plavky, dehydratace – tyto a řada dalších faktorů přispívají ke vzniku vaginálních zánětů. Ve vlhkém a teplém prostředí se dobře daří zejména kvasinkám, které se mohou přemnožit a způsobit kvasinkovou infekci neboli mykózu. Řekněme si, jak se těmto potížím vyhnout.



Co je vaginální mykóza?

Vaginální mykóza je nejčastěji se vyskytujícím typem vaginálního zánětu. Její příčinou je přemnožení kvasinek (odborně Candida albicans), které jsou běžně v nižším počtu součástí zdravé poševní mikroflóry. Stav přemnožení je provázen nepříjemnými příznaky, jako je bolest, svědění, pálení či výtok.

Přirozenou součástí poševního prostředí jsou také prospěšné laktobacily. Produkují kyselinu mléčnou, která zajišťuje poševní kyselost a zdravé poševní prostředí. Nízké pH poševního prostředí v rozsahu 3,5 – 4 je obranným mechanismem pochvy, ve kterém škodlivé mikroorganismy nemohou přežít.

Čeho se vyvarovat?

Právě v létě se ženy nejčastěji potýkají s gynekologickými onemocněními. V tomto období totiž přicházejí do styku s množstvím faktorů, které mohou zánět spustit - od koupání, nevhodného oblečení až po nedostatečný pitný režim. Začněme u koupání - riziko zánětu se zvyšuje při návštěvě bazénů, vířivek a saun. Pozor si dávejte zejména u přeplněných bazénů, ve kterých může být voda kontaminovaná. Chlór ve vodě snižuje přirozené pH pochvy a společně s mokrými plavkami vytváří pro kvasinky skvělé prostředí.

vaginální mykóza

Pozor na dehydrataci

Jako důležitý činitel je často zmiňovaný pitný režim. Kvůli nedostatečnému pitnému režimu dochází k dehydrataci organismu, kdy houstne poševní hlen, a tím se zvyšuje koncentrace kvasinek. K narušení poševní rovnováhy dochází také při nechráněném pohlavním styku, nadměrném stresu, nevhodném oblečení i oslabené imunitě. Je proto nutné obnovovat zejména se začátkem letních měsíců přirozenou obranyschopnost organismu různými doplňky stravy a vyhýbat se uvedeným rizikům, zejména v premenstruačním období.

V případě prevence vaginálních mykóz neplatí bohužel mýtus „čím víc hygieny, tím lépe“. Používání velkého množství hygienických prostředků vám může spíše uškodit. Pozor si dávejte na parfemované hygienické prostředky, které mohou způsobit alergickou reakci. Je důležité také to, co jíte. Pokud chcete zánětům předejít, omezte konzumaci sladkostí, kořeněných a nadměrně solených jídel.

Prevence a léčba mykóz

Mykózy se obvykle léčí antimykotiky (čípky, masti či tablety). S léčbou zánětu vám nejlépe pomůže Váš gynekolog. Při potížích rozhodně neváhejte navštívit jeho ordinaci. Pokud se Vám záněty často opakují, prodiskutujte s ním i jejich cílenou prevenci. Jako prevence zánětů je třeba udržovat kyselé poševní prostředí. To lze například pomocí přípravků určených pro obnovu zdravého vaginálního prostředí. Jedním z nich jsou vaginální tablety Feminella Vagi C , které obsahují vitamín C (kyselinu askorbovou). Tím zajišťují kyselé vaginální prostředí zabraňující růstu nežádoucích bakterií. Pravidelné užívání Feminelly Vagi C může prodloužit období bez potíží až o několik měsíců. Účinky Feminelly Vagi C jsou potvrzeny klinickými studiemi. Feminellu Vagi C je možno zakoupit v lékárně bez receptu. Další informace můžete nalézt zde: www.zenskezanety.cz
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle