Patchwork

Patchwork

Kategorie: INMAGAZIN ŽENA

Patchwork je technika šití, která se rozvíjela stovky let. Pokud jste zručná švadlenka a základy šití zvládáte, vystačíte si s radami knih. Používá se ho například pro výrobu pokrývek, ozdobných přehozů, polštářků, kapsářů, rolet, obrazů.

 protkavany-japonsky-Patchwork.jpg

Patchwork a jeho uplatnění

Patchwork dnes nachází uplatnění především v interiéru. Používáme ho pro výrobu pokrývek, ozdobných přehozů a polštářků, kapsářů, dále pak pro výrobu rolet, obrazů, ubrusů a prostírání. Tuto starou techniku šití můžeme použít i pro oděvy a doplňky.

Historie patchworku

Patchwork je technika šití, která se rozvíjela stovky let na území Severní Ameriky, Asie i Evropy. Základem patchworku je spojování malých dílků látek tak, že vznikne ucelené dílo. V době, kdy patchwork vznikal, šlo hlavně o využití každého zbytku látek či starého oděvu, protože látky obecně byly vzácné a drahé zboží. Až ve viktoriánském období se začaly šít přehozy a přikrývky se vzory z krásných a drahých tkanin.pomucky-pro-šiti-patchworku.jpg

Pomůcky pro patchwork

V minulém století došlo k oživení této staré techniky a rozšíření do celého světa. Díky průmyslu vzniklo mnoho pomůcek pro patchwork, které dnes zrychlují a usnadňují práci.

Mezi ně patří především kvalitní šicí stroj, nůžky na látku a nůžky na papír, jehly, kvalitní nitě a rotační řezací souprava – což je krájecí podložka, pravítko s úhly a rotační řezák.

Nejdůležitější na celé práci je výběr kvalitních látek a jejich barev. Nejsnadněji se pracuje se 100% bavlnou. Většina patchworkových vzorů je založena na kontrastu mezi světlými, středně tmavými a tmavými látkami a na kontrastu jednobarevných a vzorovaných látek. Věřte, že barva a vzor bude mít opravdu velký vliv na výsledný vzhled díla. Hotový patchwork by měl působit hladce a vyrovnaně.

Pokud jste zručná švadlenka a základy šití zvládáte, vystačíte si s radami knih, které o patchworku vyšly. I přesto doporučuji navštívit nějaký kurz základů patchworkového šití, kde se naučíte různé vychytávky pro usnadnění začátku tohoto durhu šití.

kapsar-k-posteli.jpg

Návrhy a realizace patchworkových prací: ing. Lenka Tiefenbachová


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle