Jak vyčistit myčku

Jak vyčistit myčku

Kategorie: PRAKTICKÉ

Myčka nádobí je výborným služebníkem, který nám šetří čas a také peníze za vodu, jejíž spotřeba je zhruba 10 x nižší, než při mytí nádobí v dřezu. Aby nám myčka sloužila co nejdéle tak jak má a časem nezapáchala, je nutné její pravidelné čištění.



Filtr myčky

Znečištěný filtr se obvykle projeví usazeninami a šmouhami na skleničkách. Vždy po každých pěti až deseti mycích cyklech je proto třeba filtr vyjmout filtr a vyčistit. Stačí jej opláchnout pod tekoucí vodou, pak jej opět správně usadit zpět a můžeme bez obav myčku dál používat.

Vnitřní prostor myčky

Uvnitř myčky se mohou tvořit jemné usazeniny ze zbytků jídel a tuků, které jednak mohou zapáchat, a jednak mohou být příčinou zhoršené funkce myčky, což se projeví na nedokonale umytém nádobí. Proto je třeba vnitřek vyčistit alespoň jednou až dvakrát za měsíc, podle počtu mycích cyklů. Umýt je potřeba nejen vnitřní stěny, ale také všechny poličky, šuplíky a koše. Proto odmontujeme mycí ramena, která důkladně propláchneme pod tekoucí vodou. Nakonec je třeba pečlivě vymýt veškeré záhyby uvnitř a také všechna těsnění, abychom zajistili jejich bezvadnou funkčnost. Po umytí vnitřku necháme myčku dokonale vyschnout a teprve pak vrátíme všechny vyjmuté součásti na jejich místo.

Čistící prostředky na myčku

Použijeme přípravky určené k mytí myčky. Důležité je to hlavně v případě odstraňování vodního kamene a mastnot. Kde je tvrdá voda, usazuje se uvnitř myčky a v potrubí vodní kámen. Ten je třeba odstraňovat každý měsíc, v případě používání měkké vody to stačí jednou za čtvrt roku. Kromě předepsaných čisticích prostředků jsou velice účinné i přípravky, které se ve vaší domácnosti běžně vyskytují. Jedná se například o jedlou sodu, ocet nebo kyselinu citronovou.

Jak vyčistit myčku

Jedlá soda

Obsah dvou sáčků jedlé sody se nasype do hrnečku umístěného do prázdné myčky. Pak spustíme mycí program, což stačí k dosažení čistoty celé myčky a odstranění zápachu

Kyselina citronová

Kyselina citronová se použije stejným způsobem jako jedlá soda

Ocet

Ocet v množství jednoho litru se nalije do nádržky na čistící prostředky nebo na dno myčky. Program spustíme na maximální teplotu. Pokud byste po dokončení cítili ocet, můžete pusit myčku ještě jednou naprázdno.

Tyto přípravky můžete navzájem kombinovat, nebo je vždy po měsíci střídat.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle