Sušená hlíva ústřičná

Sušená hlíva ústřičná

Kategorie: RADY PRO ZDRAVÍ

Hlíva ústřičná - chutná houba s vysokou nutriční hodnotou má v našich zeměpisných šířkách mnohá využití. Můžeme ji použít čerstvou jako samostatný pokrm, ale výtečná je i k dochucení. 



Hlíva ústřičná je bohatá na proteiny, aminokyseliny, vitamíny, minerály a je i chutnou a zdravou alternativou „červeného masa“.

Příznivě působí na náš organismus – znají ji lidé s vysokým krevním tlakem a cholesterolem, vysokým očním tlakem, diabetici. Je výborná k posílení imunitního systému.

Sušená hlíva ústřičná se neliší od čerstvé chutí ani vůní. Neztrácí nic ze své nutriční hodnoty a pochopitelně má delší trvanlivost než čerstvá – vydrží i 3 roky.

Sušená hlíva ústřičná

Jak hlívu usušíme?

Houby vodou neumýváme, ani je neloupeme. Máme na paměti, že sušením se odpaří voda, které je v houbě 90%. Vysušením z ní zůstane pouhých 14%. Nožem zbavíme hlívu nečistot, krájíme ji na plátky - klobouk i „nožku. Plátky by se správně měli sušit na rámech se sítem ze silonu, aby proudící vzduch zabránil plísním, pokládáme je v jedné vrstvě. Nejlepší způsob je sušení venku ve stínu, ne na prudkém slunci. Ve vlhku a dešti samozřejmě nesušte. V troubě na kovovém plechu nebo na novinách je sušení také nežádoucí. Použít můžete samozřejmě i dnešní sušičky.

Půjdou-li plátky lámat (ne ohýbat), jsou křehké a „šustí“ - jsou dobře usušeny. Uskladněte je v dobře uzavřených ( nejlépe vzduchotěsných) menších nádobách a prosypte celým pepřem. Před použitím pepř lehce odstraníte a máte větší šanci, že se vám v houbách neobjeví „nevítaní návštěvníci“.

Nemáte-li čas ani prostor pro sušení, můžete si snadno objednat sušenou hlívu ve spolehlivých internetových obchodech, např. www.hliva-ustricna.cz.

Sušenou hlívu můžete dát do polévky, k dochucení zeleninových jídel, sekané, salátů. Nebo si ji rozpustíte ve vodě a vypijete.

Máte-li nějaký zdravotní problém – např. s imunitou, krevním tlakem, potřebujete pročistit organismus – užívejte hlívu denně. Praktické jsou v tomto případě hlíva ústřičná tablety. V želatinových tobolkách je přesně odvážen sušený hlívový prášek a léčba je pak intenzivní. Obvykle 500 mg prášku v tobolce zapijete před jídlem tekutinou dvakrát denně.

Hlíva ústřičná recepty najdete dnes snad téměř všude. Zde je jeden z nich, ke kterému potřebujete kloboučky čerstvé hlívy.

VÍDEŇSKÝ ŘÍZEK Z HLÍVY ÚSTŘIČNÉ
Suroviny
40 dkg kloboučků hlívy
3 polévkové lžíce mouky (hladká)
3 polévkové lžíce strouhanky
2 celá vejce
Olej ke smažení

Kloboučky odřízneme od nožiček, umyté a vysušené ubrouskem můžeme posypat kořením (např. oreganem). Obalíme v trojobalu (mouce, rozšlehaném vejci, strouhance) a smažíme na tozpáleném oleji do zlatova. Nakonec usmažené houbové řízky osolíme, podáváme ještě teplé. Jako příloha je vhodná bramborová kaše, šťouchané brambory, někdo dá přednost rýži. Jako doplněk je vhodný zeleninový salát.

Související články

Hlíva ústřičná

Účinky hlívy ústřičné jsou známy po staletí

 Sušená hlíva ústřičná


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle