Zdravá bezlepková obilnina Amarant

Zdravá bezlepková obilnina Amarant

Kategorie: RADY PRO ZDRAVÍ

V dnešní době na severní polokouli platí, 150 kg pšenice na osobu a rok. Ovšem pšenice již není, to co bývala. Současné druhy pšenice mají zvýšený podíl lepku a sníženou nutriční hodnotu.



Co je amarant

Pšenice je dnes jeden z nejčastějších alergenů s velkým obsahem cukru. Ve srovnání s pšenicí je Amarant vynikající. Jde o pseudoobilninu.

U nás je Amarant známý spíše jako laskavec. Je znám jako léčivá rostlina. Amarant znali již staří Májové. Listy používali jako zeleninu, zrno jako obilninu.

Amarant obsahuje

Amarant je cenným zdrojem kvalitních rostlinných bílkovin – proteinů 14-18%( např. aminokyselina lysin, leucin, isoleucin a tryptofan). Dále obsahuje minerální látky a vitamíny. Má velké množství hořčíku, vápníku a draslíku. Dále obsahuje měď, zinek a železo. Draslík, hořčík, vitamíny A,B,C,E a kyselinu listovou. Amarantový olej obsahuje 6-7 % skvalenu. Stejně jako pseudoobilnina Quinoa neobsahuje Amarant lepek.

Dále Amarant obsahuje zdravý tuk. Obsahuje nenasycené masné kyseliny, dokonce i lyzin, což je cenná aminokyselina, která podporuje tvorbu mozkových buněk a duševní vývoj.

Amarant

Používání Amarantu je vhodné pro:

- celiaky – neobsahuje lepek¨
- obézní lidi – má nízký glykemický index a dokáže zasytit na delší dobu
- diabetiky – má malý obsah cukru
- sportovce – podporuje nárůst svalové hmoty

Jak se vaří Amarant?

Podobně jako rýže. Na 1 hrníček amarantového semínka je nutno přidat 2 hrníčky vody. Stačí vařit 20 minut. Ideální příloha ke kuřecímu masu.

Recept na Amarant s kuřecím masem:

Kuřecí prsa nakrájíte a osmažíte na pánvici s grilovacím kořením. Opražíte. Dozlatova. Přidáte malinko Kari. Jako přílohu 6 kusů oliv k vařenému Amarantu.

Bez pšenice to opravdu jde, žít a stravovat se, nemusí to být drahé, ale je to mnohem zdravější.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Quinoa posvátné zrno Inků místo pšenice
Tuřín a jeho pěstování


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Staré odrůdy se v mnohém liší - Autor: pšenice23. 4. 2017




CLUB ŽENA


Lifestyle