Pažitka

Pažitka

Kategorie: LÉČIVÉ BYLINY

Pažitka je známa od dob Starověkého Řecka a Říma. Již v té době byla velmi ceněna v lidovém léčitelství i v kuchyni. Pažitku naleznete jak ve všech evropských kuchyních, tak i v čínské, indické i severoamerické a to především jako zelené koření do polévek, omáček, salátů, do vaječných jídel, do másla, sýrů, tvarohů, na zdobení příloh (rýže, brambor, bramborové kaše), na chléb s máslem, na obložené chlebíčky, na ozdobu pečených mas a ryb atd.

Pažitka

Allium schoenoprasum (Liliaceae) P.

 

Obrázek pažitkaPažitka je jednou z nejrozšířenějších bylinek. Svým tvarem a vzrůstem se hodí na okraje cestiček v kořeninové zahrádce. Listy pažitky jsou štíhlé, válcovité, 30-40 cm dlouhé a mají mírně cibulovitou chuť. Je to velmi vhodná rostlina k pěstování v květináčích a truhlících na balkóně nebo v bytě. Musíte jí však zajistit dobré odvodnění. Chuť pažitky je podobná cibuli a je nejlepší před rozkvětem. Nať pažitky lze použít na obložené chleby, do salátů, sýrů, vaječných pokrmů a polévek. Pažitka se používá hlavně syrová, protože vařením ztrácí chuť.

Můžete ji použít i pro ozdobu. Čínské pažitky mají chuť česneku a Číňané je pěstují v několika druzích (Allium tuberosumJ.Jejich listy jsou podobné trávě, jsou ploché a rostou až do výšky 60 cm. Kvetou vzpřímenými růžovofialovými květy během celého léta. Listy i květy čínské pažitky můžete přidávat do salátů nebo bylinkového másla.

 

Pěstování

 

Pažitka se rozmnožuje dělením cibulí nebo přesazováním trsů jednou za tři roky na jaře. Pažitku můžete vypěstovat také ze semen. Přestože se pažitce daří skoro na každé zahrádce, potřebuje ke svému růstu dobře vyhnojenou půdu a pravidelnou vydatnou zálivku během celé sezóny. Vysaďte ji na slunném místě, ale s částečným stínem, a pravidelně sbírejte rozkvetlé květy, aby si nať udržela svou chuť. Nať pažitky zatahuje v zimě. Rostliny můžete proto přikrýt suchým listím, aby brzy na jaře vyrostla čerstvá nať. Na podzim můžete zasadit pažitku do různých nádob pro pěstování v bytě. V krajích, kde v létě teplota stoupá nad 32 oe, můžete trsy pažitky zasadit na záhon už na podzim, abyste měli přes zimu čerstvou pažitku. Pažitku můžete pěstovat i jako dekorativní rostlinu.

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle