3 tipy, jak řešit ztíženou pohyblivost rodičů žijících v rodinném domě

3 tipy, jak řešit ztíženou pohyblivost rodičů žijících v rodinném domě

Kategorie: RODINA

Nepřehlížejte fakt, že Vašim rodičům již není 50 let a že se tak již pohybují s obtížemi, které pro ně mohou znamenat i vysoké riziko pádu. To platí dvojnásob v případě, že Vaši rodiče bydlí v patrovém rodinném domě. Jak tuto situaci řešit Vám napovíme na následujících řádcích
 



1. Přestěhovat rodiče k sobě či do domova pro seniory

Zřejmě nejhůře realizovatelné řešení. Staří lidé jen velmi těžko opouští své domovy, přiřazení místa v domovech pro seniory pak může trvat i roky. Kompromis v podobě přestěhování rodičů k Vám domů pak může narážet na velikost Vašeho domova či jeho dispozice, které mohou být ještě horší, než v prostorech Vašich rodičů (např. sprchový kout namísto vany, příliš prudké schody apod.)

2. Změna dispozic rodinného domu

Lidé v pokročilém věku se postupně uchylují k tomu, že sestehovávají věci denní potřeby do přízemí, přičemž často volí i variantu, kdy si do přízemí přestěhují (za pomoci svých potomků) celou ložnici či obývací pokoj. Ano, toto je řešení, které Vašim rodičům ulehčí život. Je však realizovatelné pouze v případě, že má rodinný dům Vašich rodičů vhodné dispozice (dostatečně velké pokoje v přízemí). Pokud ne, může nastat problém, který vyřeší pouze bourací kladivo a parta řemeslníků, zde však počítejte s nevolí Vašich rodičů i komplikacemi v podobě stěhování a navíc, co s rodiči v době probíhající rekonstrukce?

3. Instalace schodišťové sedačky či plošiny

Třetím námi vybraným řešením je instalace schodišťové sedačky (interiér) či schodišťové plošiny (exteriér). V tomto případě odpadá Vašim rodičům bolest spojená pohybem po schodištích a riziko pádu (Vám tak zároveň odpadá stres z toho, jestli se Vaším rodičům něco nestalo při pohybu na schodech). Schodišťové sedačky jsou elegantním řešením zhotoveným na míru. Neočekávejte žádnou ocelovou „obludu“, spíše elegantní a málo místa zabírající řešení, které Vám pomůže skoncovat s částí problémů spojených s pokročilým věkem rodičů.

Schodišťovou sedačku si lze pořídit téměř do každého rodinného domu a Vaši rodiče se s ní naučí velmi rychle pracovat. Koupě této sedačky bude prostě dobrou investicí. Pokud jde o cenu, ta je individuální, kalkulaci pro Váš konkrétní případ pak můžete poptat např. zde: http://www.garaventalift.cz/zeptejte-se/

Fakta hovoří jasně

Zdá se tedy, že fakta mluví ve prospěch schodišťových sedaček. Nehazardujte tedy se zdravím svých rodičů a poptejte návrh schodišťové sedačky ještě dnes. Ušetříte si tím také přes spojené se stěhováním do domu pro seniory či stres spojený s rekonstrukcí rodinného domu.


 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle