Štědrovečerní večeře se blíží: Víte, jak správně prostřít?

Štědrovečerní večeře se blíží: Víte, jak správně prostřít?

Kategorie: RODINA

Chcete u štědrovečerní večere oslnit nejen svým kulinářským uměním, ale také znalostí etikety? Zjistili jsme vše, co byste o správném stolování měli vědět! 



Základem je čistota

I když příbor rozmístíte správně a stůl přepychově nazdobíte, šmouha nebo dokonce špatně umytý otisk rtů na skleničce vám vše pokazí. Takže než stůl prostřete, nádobí i sady příborů pečlivě vyleštěte.

Jak se správně prostírá?

Nesprávné rozmístění a použití příborů je pořádné společenské faux-pas. A pokud budete hostit i šťouravou tchýni, určitě si na to dejte velký pozor!

prostírání večeře

Každý chod má mít svůj samostatný příbor a jejich rozmístění by mělo odpovídat pořadí chodů směrem k talíři. Chystáte večeři zahrnující polévku, hlavní chod, salát a dezert? Postupujte následovně: nůž je na pravé straně talíře a jeho ostří směřuje směrem dovnitř, vedle něj patří lžíce a na levou stranu talíře zase vidlička na hlavní chod. Vedle této vidličky patří druhá menší vidlička na salát. Lžička na dezert patří nad talíř.

Tip: Samozřejmostí by měla být také sladěná jídelní sada. Každý, kdo sedí u stolu, by měl mít stejný talíř i skleničku. Potřeby pro stolování a další vybavení pro domácnost najdete na vetroshop.cz

Kam patří ruce?

Etiketa hlásí, že by se lokty neměly dotýkat stolu. Držte je u těla i při jídle. Ruce se k jídlu nepoužívají – výjimku tvoří drůbeží maso s kostí, mořské plody, chléb a sushi.

Detaily tvoří celek

Na co byste ještě neměli zapomenout? Slavnostní atmosféru vytvoříte pomocí svícnu uprostřed stolu, kde by se měla nacházet také solnička s pepřenkou a dalšími dochucovadly. Nezapomeňte také na ubrousky – zvolit můžete elegantní bílé textilní nebo papírové. Pokud sáhnete po papírových ubrouscích, zvolte raději dražší a klidně barevnou variantu, která bude ladit se zbytkem dekorace.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle