Slet bubeníků

Slet bubeníků

Kategorie: HUDBA

Slet bubeníků 2009 se odehraje v česko-japonském duchu jako konfrontace dvou hudebních stylů. Nejlepší čeští bubeníci a jejich japonské protějšky představí v říjnu rytmickou smršť po celé ČR

Slet bubeníků vstupuje již do 8. ročníku. Svým pojetím je tento projekt naprosto ojedinělý a unikátní a získal si velké renomé v celém hudebním světě. Název Slet bubeníklů není náhodný, protože hudebníci se opravdu slétávají doslova z celého světa. Ti se vždy napřed na mnoho dní uzavřou před světem na odlehlém místě v Jizerských horách, kde společně vyzývají hledačství a hudební inspiraci. Každý hudebník vnáší do společné dílny své muzikální zkušenosti, vlastní kulturní tradici, hudební vzdělání;  každý do společné tvoření přichází s vlastními nápady.  Výsledek tohoto globálního tavícího bubenického kotle je vždy fascinující. Dochází k prolnutí všech možných hudebních směrů, vlivů a etnických kořenů.  Každoročně vznikají nové skladby, které jsou pak živě předvedeny na koncertě.

 

V historii Sletu bubeníků se mění koncept každý rok, a tak jsme se dočkali například globálního Sletu (zastoupení všech světadílu) nebo třeba afrického Sletu. Vždy však mají zásadní zastoupení čeští hudebníci.

 

Slet Bubeníků v roce 2009 je zaměřen na setkání 2 hudebních zemí - česká klasika versus japonská tradice. Jednoduše  řečeno  - na jednom podiu se setkají hráči klasické západní bicí nástroje, používané v rockové i ethno hudbě a rodilí japonští hudebníci, znalí stylu hry na tradiční japonské bubny a perkuse. Hlavní roli Sletu bubeníků 2009 obstará japonský buben taiko.

 

Pavel-Fajt-009.jpg

 

Pavel Fajt, vůdčí umělecký duch projektu, vysvětluje pojetí letošního ročníku: „Po dlouholeté spolupráci s japonskou zpěvačkou Yumiko, známou především z tokijské techno scény, mě začal zajímat její hudební a společenský background a měl jsem potřebu se tentokrát přiblížit více jejímu hudebnímu světu a tradici, ze které pochází. Také mě lákala určitá rituálnost tradiční japonské hudby, která má dle mého soudu velkou spojitost právě s evropskou klasickou instrumentaci a s její závažností.“

 

Po třech ročnících africko-karibského stylu, kdy dominovaly djembe a conga,  se zvuk rozšíří také o bicí nástroje, které patří do naší evropské tradice jako  tympány, gongy, sady tomtomů, laděné bicí nástroje a další. Vše bude podpořeno bicími soupravami, elektronikou a industriálnimi zvuky. Pavel Fajt upřesňuje:  „Je to výzva jak vystavět rytmickou hudbu a taneční veselí s nástroji, které se používají v jinych hudebních oblastech.“

 

Celkem se na pódiích rozezní až dvě tuny nástrojů - bicích souprav, činelů, mnoha etnických bubnů a elektroniky, ale i lidské hlasy, gongy, perkuse, barely a především tradiční japonský perkusní nástroj „taiko“.

 

slet-bubeniku-009.jpg

 

Vizuální složku podpoří tanečnice butó „Sawaka“, se kterou Fajt s úspěchem vystupoval v roce 2008 v Japonsku a pozval ji na letošní Slet.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle