Kam běžně pes a kočka nemohou

Kam běžně pes a kočka nemohou

Kategorie: CELEBRITY

Patronkou nově otevřeného domova s trvalou lékařskou péčí, který je určen nejen seniorům, se stala herečka Markéta Fišerová, která přišla v doprovodu svého manžela Marka Ebena. Zahájení provozu se zúčastnily i další významné osobnosti jako Nina Divíšková a Jan Kačer. Role moderátorky se ujala Klára Doležalová.



Každý by měl myslet na své stáří, protože i když se zdá být v nedohlednu, jednou opravdu přijde. Jakmile člověk překročí určitou věkovou hranici, už nepotřebuje tolik prostoru, spíše chce mít klid a jistotu, že kdyby se cokoliv stalo, bude o něj postaráno. Tuto jistotu v Domově Borová lidé mají, a jelikož se mohou ubytovat i se svým zvířecím miláčkem, cítí se zde opravdu jako doma. „S nadšením jsme přivítali zprávu o Domově Borová, kam si mohou vzít i své zvířecí protějšky. Záměrně říkáme protějšky, protože kdo měl někdy psa nebo kočku, dobře ví, že loučení s takovým členem rodiny může být stejně bolestné a těžko představitelné, jako loučení s milovaným člověkem. Pro celou řadu seniorů je tedy představa, že by se měli přestěhovat někam, kam s nimi jejich čtyřnozí přátelé nebudou moci jít, nepředstavitelná. Pes není jen zdroj potěšení, je to i plnohodnotný terapeut, který našim potřebám často rozumí lépe, než naši nejbližší,“ říká Marek Eben, který si sám nedovede život bez svého psa představit. „Je výtečné, že se konečně pro seniory objevují domy, kde mohou trávit život v důstojném prostředí, obklopeni nejen péčí, ale i těmi, kteří jsou jim drazí,“ shodují se Marek Eben a Markéta Fišerová.

Marek Eben, Jan Kačer

„Mně to přijde úplně úžasné, takže gratuluji a těším se, že se tu všem bude dařit,“ nechala se slyšet Nina Divíšková. „Je to zázrak a zázraky se mají podporovat. Domovu Borová přeji plno štěstí,“ popřál domovu a majitelce Jan Kačer.

Majitelka Domova Borová, paní Barbara Kovačková, si postavením domova splnila svůj sen. „Budu moc ráda, když náš domov bude pro všechny opravdovým domovem. Máme tu i možnost vodoléčby, která je zaměřená jak pro parkinsoniky, tak pro zdravé jedince, prostě je tu vše, co lidé pro svůj spokojený život potřebují. Chceme také nabízet službu rodinám, které se celoročně starají o své blízké a potřebují si na nějaký čas odpočinout. Proto plánujeme otevřít i denní stacionář,“ prozrazuje Barbara Kovačková, která může být na svůj projekt právem hrdá. „Domov je postaven a vybaven. Já už budu jen chodit za klienty, budu jim číst, dělat s nimi vitráže a jiné ruční práce,“ říká s úsměvem majitelka Barbara Kovačková.

S odvahou mládí se do práce vrhla nejmladší ředitelka podobných domovů v ČR Ing. Jiřina Řezanková: „Mým hlavním cílem v Domově Borová je rozvíjet a zároveň podporovat psychické a fyzické dovednosti a schopnosti klientů/tek skrze profesionálně řízené služby. Domov Borová pro mne znamená výzvu, poznávání nových zajímavých lidí a nových perspektiv. Domnívám se, že kvalitní služby mohou vznikat pouze pod taktovkou kvalitního personálu, který si důkladně vybírám s ohledem na vzdělání, praxi a celkový přínos Domovu,“ sdělila ředitelka domova Borová.

Barbara Kovačková se díky restitucím ocitla v takové situaci, že si mohla leccos dovolit. Ona se však rozhodla místo užívání si peněz investovat velkou sumu do stavby tohoto komplexu. Po osobní zkušenosti, kdy jí vážně onemocněla babička a následně i maminka a začala se pohybovat v nemocničním prostředí, se rozhodla, že musí postavit takový domov, který se bude od těchto zařízení výrazně lišit. Místo, ze kterého nikdo nebude odsouván do tzv. LDN-ek, ale naopak bude moci ve svém bytě dožít, místo, kde bude o každého postaráno dle jeho potřeb a především místo, kde se budou všichni cítit jako doma a ne jako v šedém nemocničním pokoji.

Interiéry domova navíc věrně připomínají domácí prostředí – pokoje jsou krásně barevné, domov je obklopen přírodou v podobě rozsáhlého parku a krásných zahrad. Nachází se v obci Trnová, 20km od Prahy a je tak z hlavního města dostupný MHD. Celkem je v Borové 8 dvoupokojových bytů, 17 garsoniér a speciální oddělení pro 11 klientů, kteří jsou připoutáni na lůžko. V domově je také oddělení, které je určeno především pro klienty trpící Parkinsonovou chorobou. Domov Borová může v součtu nabídnout bydlení 67 klientům ve věku od 18 let výš a to s různorodým zdravotním handicapem. Ubytovaní zde naleznou kromě pokojů také kavárnu, tělocvičnu či kino.

Přes den bude v domově volnočasový program (keramika, ruční dovednosti, pečení aj), který povede zkušený ergoterapeut. Fyzioterapeut zde povede skupinové cvičení, ale i cvičení s jednotlivci, kteří budou po operacích či je budou trápit pohybové problémy. Počítáno je i s masážemi.

Domovy pro seniory by měly být vnímány jako místa nových možností. Lidé zde mohou nalézt nové přátele, životní partnery, ale i nové koníčky a záliby. Své místo v Borové naleznou jak osamělí jedinci a manželé, tak i dlouhodobě nemocní či parkinsonici. Pro více informací navštivte www.domovborova.cz.

Foto: Domov Borová
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle