České mototoulky aneb malý motorkářský průvodce po České republice

České mototoulky aneb malý motorkářský průvodce po České republice

Kategorie: KNIHY

Když se mi dostala nedávno do rukou kniha Jirky Bašného s názvem České mototoulky – díl 1, netušil jsem, že zakrátko budu mít čest podílet se na sepsání její recenze.



Moje první otázka, kterou jsem si položil, když mi z redakce kniha došla, byla, kolik že za to ten kluk pražská vlastně chce. K mému překvapení, s ohledem na to, kolik má kniha v sobě obsahu a na jakém materiálu je vytištěna, opravdu 149 českých inflačních kaček není mnoho.

Formát A5 a celkem 76 stran kvalitního, křídového papíru. Obsahuje celkem pět krásných okruhů, a kdo znáte autora, víte, že je perfekcionista a má vše zmáknuto do posledního detailu a vždy něco navíc.

Každá jednotlivá trasa je přesně popsána, tedy kolik měří, kudy vede a za jak dlouho se dá zajet, včetně všech kochaček a zastávek, když je nějak solidně zprůměrujeme. Je jasné, že budeme-li si dávat nějakou minutku v restauraci na hradě, kam před námi zavítal autobus Poláků, bude čas jízdy poněkud odlišný, ale s tím se snad počítá. A pak, kam byste chtěli na mototoulkách spěchat?

Když si uvedené trasy pročítám, mohu jen říci, že takhle by měly vypadat všechny průvodce. Kniha neuvádí jen vlastní technický popis trasy, ale při jejím podrobném zkoumání na vás dýchne Genius Loci, neboli atmosféra místa, a ta vychází právě se srdce autora, jenž je letitým, zkušeným cestovatelem, historikem, ale především znalcem kraje a české země. Proto má dostatek zkušeností přiblížit mezi řádky i poetičnost regionu.

Autor sám oplývá též notnou dávkou literáta, když popisuje trasy stylem: „Lehce zvlněná krajina nedramatického charakteru v sobě skrývá, k překvapení návštěvníků, místy divoké scenérie skalních útvarů, leckdy krasových...“ Vždyť za podobné, téměř básnicky obsažné věty, by se nemusel stydět ani samotný beskydský bard Petr Bezruč.

Celkem pět tras obsahuje podrobný popis zajímavostí, doplněný překrásnými fotografiemi. A tak lze díky těmto řádkům navštívit – i virtuálně – krásné oblasti České Kanady, Železných, či Orlických hor, spolu s Králickým Sněžníkem a Kokořínskem.

Recenze České mototoulky

Autor detailně popisuje jednotlivá místa s příjemně oslovujícím výkladem k jednotlivým památkám, bunkrům, chatám a dalším místům. U všech těchto zájmových bodů jsou uvedeny GPS souřadnice, ale kromě nich autor přikládá též aktuální kontakty, odkazy na webovky a podobně.

Trasy jsou vlastně okruhy, takže na ně lze kdekoli navázat, což má zajisté svou výhodu. Vše je doplněno přehlednými mapami tak, že je v nich dobrá a jednoduchá orientace. Jinými slovy, celá kniha, nebo spíše průvodce, poskytuje vše, co potřebujete o regionu vědět, kam se podívat a co nám místa nabízejí, bez toho, že byste byli zahlceni mnoha nic neříkajícími větami se spoustou prázdných slov a mnoha popsanými stránkami čtenářské „vaty“.

Veškerý text je čtivý a silně oslovující, což jasně vystihuje i autorův charakter. Jirka je opravdovým cestovatelem a objevitelem se vší skromností. A samozřejmě, ačkoliv jde o průvodce pro motorkáře, uvedené trasy je pochopitelně možné projet i autem.

Text: Jurek Hueber

Kniha se dá zakoupit například zde: http://shop.motoroute.cz/produkt/51-ceske-mototoulky-dil-1.aspx

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle