Co je nemoc ALS

Co je nemoc ALS - InMagazin.cz Kategorie: ZDRAVÍ

ALS je zkratkou pro amyotrofická laterální skleróza, nevyléčitelné progresivní neurologické nervosvalové onemocnění.



Jinak je tato nemoc označována také jako Lou Gehrigova choroba, případně jako onemocnění motoneuronu. Nejčastěji postihuje muže v produktivním věku, velmi často aktivní sportovce. K nejznámějším českým pacientům patřil například bývalý premiér Stanislav Gross. Letos v červnu ALS podlehl také obránce slovenské reprezentace a plzeňské Viktorie Marián Čišovský. Ale ALS se nevyhýbá ani nejlepším mozkům světa, bojoval s ní například jeden z nejslavnějších fyziků všech dob Stephen Hawking. Postihuje také ženy.

Nemoc postihuje motoneurony, tedy motorické nervové buňky v míše a mozku, které tvoří přímé nervové spojení s kosterními svaly. Ve chvíli, kdy motoneurony odumřou, nebo správně nefungují, mozek ztratí schopnost ovládat svaly a jejich pohyby. V průběhu onemocnění svaly postupně stále slábnou a atrofují (zmenšují se).

První příznaky mohou být úplně nenápadné – pacientovi začnou brnět prsty, někdy je mu špatně rozumět, nebo zakopává. To mohou být známky jiných onemocnění, případně jen vyčerpání. Pokud se ale jedná o příznaky ALS, nemocný postupně začne mít větší a větší problémy s pohybem, což nakonec skončí upoutáním na vozík. Ale tím se zhoršování stavu nezastaví. Pacient s ALS se stále hůře vyjadřuje, má problémy i s polykáním běžné stravy, nefunguje mu jemná motorika a postupně bez pomoci nemůže ani dýchat. Nejčastěji pacienti umírají na selhání plic.

Zatím neexistuje žádný lék, který by dokázal ALS vyléčit, nebo zastavit. Pacientům se podávají jen léky, které poněkud zpomalují nástup jednotlivých symptomů. Nemoc vyvolává zmutovaný gen. Velmi individuální je doba dožití od stanovení diagnózy. Pohybuje se od 3 až 5 let do 15 a více let. Zmíněnému Stevenu Hawkingovi řekli lékaři v 21 let, že bude žít maximálně několik let. Zemřel v 76 letech, i když se pohyboval jen na vozíku a mluvil pomocí počítače. Výzkum, do kterého se zapojili i čeští vědci, hledá lék. Jednou z cest je snaha ovlivnit zmutovaný gen tak, aby se jeho aktivita utlumila a nemoc se dále nerozvíjela.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle