Svěřenské fondy a ochrana majetku

Svěřenské fondy a ochrana majetku - Inmagazin.cz Kategorie: FINANCE

Osud si někdy umí s lidmi ošklivě pohrát a skutečnost, že se člověku daří, nemusí mít trvalou platnost. Zodpovědní lidé jsou ale na takové situace připraveni a snaží se zajistit rodinný majetek svým potomkům do budoucnosti. Jako ideální řešení jsou pro tyto případy vnímány svěřenské fondy, které budou dále v textu blíže představeny.



Pojem svěřenský fond

Pod označením svěřenský fond se skrývá taková specifická podoba majetku, který byl zakladatelem vyčleněn z jeho jmění. Z toho plyne, že správa tohoto majetku je samostatná a oddělená, což s sebou nese celou řadu výhod.

fondy

Založení svěřenského fondu

Jakým způsobem je možné svěřenský fond založit? Rozhodnutí o založení je třeba potvrdit notářským zápisem společně se statutem svěřenského fondu, který stanovuje všechny jeho náležitosti.

Právě ve statutu je konkrétně určena také osoba svěřenského správce, jenž po založení fondu zachází s jeho majetkem. Statut musí obsahovat také účel fondu, obmyšlené osoby, způsob plnění těmto osobám i další postupy zacházení s majetkem svěřenského fondu a jeho správou.

Cena založení svěřenského fondu

Je pochopitelné, že každého zájemce zajímá na prvním místě cena svěřenského fondu, která se liší podle složitosti a rozsahu práce na statutu fondu. Na náklady má vliv také majetek fondu ve chvíli jeho založení, protože od něj se určuje výše notářského poplatku.

S ohledem na to, že pomocí svěřenského fondu je možné dosáhnout celkem jednoduchého a rychlého zabezpečení majetku, je pro většinu zájemců cena akceptovatelná. Jedná se o efektivní cestu, jak lze účinně obejít celou řadu případných nástrah a nepříjemností, které vyplývají z podnikání a konkurenčních bojů.

fondy

Případný zájemce by se ale měl vždy poradit s odborníkem, který se v tomto prostředí orientuje a pomůže mu nastavit ideální podobu svěřenského fondu.

Druhy svěřenských fondů

Svěřenské fondy je možné založit nejen za života, ale i k okamžiku smrti zakladatele. Pokud svěřenský fond vznikne ještě za života, nachází se mimo pozůstalost. Proto v okamžiku smrti nezaniká, ale existuje v identické podobě i nadále, přičemž obmyšleným osobám z něj i do budoucna plynou výnosy.

Náhled na testamentární svěřenské fondy dosud není jednotný s ohledem na to, jestli jsou součástí pozůstalosti. Judikatura se bude teprve muset v daném ohledu vymezit.

Svěřenský fond a exekuce

Pro zakladatele svěřenských fondů je jistě uklidňující informací, že na ně nemají vliv případné exekuce, které mohou v budoucnosti nastat. Důležité je mít na paměti, že se skutečně jedná o exekuce nejisté, pokud již jsou vedeny, je naopak jisté, že soud převod majetku zneplatní.

Již z toho důvodu se vyplatí neotálet a založit svěřenský fond co nejdříve, protože nikdo nemůže vědět, co na něho v budoucnu čeká. Svěřenské fondy pro případ smrti zakladatele rozhodně nenechají určené dědice na holičkách.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle