Tvrdohalvý číňan v xxl kůži – Shar-pei

Tvrdohalvý číňan v xxl kůži – Shar-pei - inmagazin.cz Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Shar-Pei, starobylé plemeno pocházející z Číny, chránilo farmy a majetek svého majitele. Toto plemeno se stalo v Austrálii nejpopulárnějším psem ve chvíli, kdy v Tv odvísilali reklamu se štěňátkem „Rollym“ na toaletní papír. V současné době je v Austrálii registrováno kolem 700 Shar-Peiů.



Vzhled

Vrásčité záhyby kůže jsou nejhojnější v době štěněcí. Jak pes stárne, „doroste do kůže“ a vrásky budou patrné pouze na ramenou. Je pravděpodobné, že vrásky v srsti byly vyvinuty jako okrasná vlastnost plemene. Dokonce se spekulovalo nad tím, že se tento druh psa používal pro psí zápasy a vrásčitá srst ho měla v boji chránit.

Srst se objevuje ve dvou typech

Koňský kabát: Velmi krátký a pichlavý. Stojící od těla.

Kartáčová srst: Delší a měkčí než srst koně, ale stále vzpřímená.

shar-pei

Oba druhy srsti jsou považovány za standard

Shar-Pei se může objevit v jakékoli plné barvě - kromě bílé. Je to středně velký pes, postavově jako boxer, ale je mnohem hranatější a kompaktnější. Feny jsou obecně menší než psi, ale mohou být v těle delší. Průměrná hmotnost je asi 25 kg.

Shar-Pei temperament

Opatrný a ostražitý vůči cizím lidem - plemeno má velmi dominantní temperament a od raného věku vyžaduje pevný výcvik. Shar-Pei je dále velmi tvrdohlavé plemeno, a pokud není správně cvičeno, může být velmi obtížné jej zvládnout.

Psi jsou velmi loajální ke svým majitelům a chovatelé říkají, že minulé agresivní tendence plemene byly odstraněny, je však nutné se vždy přesvědčit, že kupují štěně od renomovaného chovatele. Podívejte se na rodiče a ujistěte se, že jsou zvládnutelní a neagresivní. Muži obecně zůstanou agresivní vůči ostatním psům.

Říká se, že Shar-pei dává přednost společnosti lidí spíše než psů.

Krmení Shar-Pei

Psi jsou mírní jedlíci a strava s vysokým obsahem bílkovin přispívá k problémům s pokožkou.

shar-pei

Zdraví a životnost Shar-Pei

Díky vráskám je Shar-Pei náchylný na kožní onemocnění a dermatitidu. Kožní onemocnění může být poprvé viditelné od 10 měsíce věku a obvykle ho doprovází zápach, takže jej poznáte a nespletete se.

Hluboko posazené oči v kombinaci s volnými záhyby kůže visícími nad obočím mohou také vést k problémům s očima, jako je entropie (otočené víčka).

Délka života tohoto plemene je kolem 10-12 let.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle