Božský design - rozhovor s Candice Oslon

Božský design - rozhovor s Candice Oslon

Kategorie: BYDLENÍ

Tento měsíc začala na FLN nová řada seriálu Božský design. Podívejte, jak přední kanadská interiérová designérka Candice Olson zvládá nelehké designérské úkoly.



Candice se svým špičkovým týmem dokáže proměnit místa, kam byste se báli vstoupit, na důmyslně zařízené moderní prostory. Z druhého obývacího pokoje v podkroví se stává místo s romantickým nádechem, obývací pokoj právníka projde razantní proměnou z tragicky zařízeného prostoru na fenomenální střed bytu, voják se po svém návratu může těšit na skvěle zařízenou novou ložnici a z nevyhovující kuchyně nejmenované kadeřnice se stává kuchařský ráj.

Pro Fandíce Olson není žádný úkol nesplnitelný. Pustí se okamžitě do práce a výsledkem je přesně takový prostor, jaký jeho obyvatelé potřebují – přesvědčte se na vlastní oči v pořadu Božský design na stanici Fine Living Network!

Božský design

Rozhovor k pořadu s Candice Oslon

Jaká bude nová série pořadu Božský Design? Na co se můžeme těšit?

Diváci mohou od nové série mého pořadu očekávat především mnohem dramatičtější a radikálnější proměny, než-li na jaké byli zvyklí doposud. Řešila jsem několik projektů, které nejen mě, ale celému mému týmu vehnaly slzy do očí.

A který díl je podle Vás ten nejzajímavější? Který z nich byste zařadila mezi top a proč?

Osmá série je pro mě velmi silná celá. Při natáčení každého jednotlivého dílu jsem si prožila s celým týmem neuvěřitelné chvíle, ale mám-li jmenovat opravdu jen jeden díl, tak pak to bude určitě ten, ve kterém jsem kompletně řešila návrh ložnice pro mladého otce, jež bojuje s Lou Gehrigovou nemocí (ALS). Byl to emocionálně jeden z nejnáročnějších, ale zároveň také nejprospěšnější projektů osmé série. Když jsem tu přeměnu dokončila, cítila jsem opravdový pocit štěstí.

Jací lidé Vás převážně žádají o pomoc a co chtějí na svých domovech měnit?

Myslím, že lidé, kteří mě žádají o pomoc, mají v zásadě jeden společný problém. A to sice bezradnost. Bezradnost, jak naložit s prostorem, jež je doma obklopuje. Zpravidla již vyzkoušeli všechny možné a téměř i nemožné způsoby, jak dát prostoru určitý řád, ale zároveň krásu. Jsou zkrátka již vyčerpaní neustálými pokusy zvelebovat jejich příbytky. Vždy se tedy jedná o problémy s uspořádáním prostoru, tak aby byl funkční, ale zároveň vypadal k světu. Každý projekt je pro mě výzvou. Mám možnost pracovat na nejrozmanitějších projektech, a to je to, co mě na mé práci baví nejvíce. Ty jednotlivé výzvy.

Mohou Vám do Vašich projektů nějak zasahovat majitelé jednotlivých domů? Co se stane, když s Vašimi návrhy nesouhlasí?

Majitelé domů naštěstí nemají možnost zasahovat nám do jednotlivých plánů a rozhodnutí. Takže zde v podstatě není šance nesouhlasit (smích). Ale takto je to naprosto v pořádku. Děláme svoji práci, jak nejlépe dovedeme a předpokládám, že když se na nás již tito lidé obracejí, tak je to především proto, že nám plně důvěřují. Sami si zkrátka nevědí rady. Svěří tedy proměnu svého domova do rukou profesionálů. Na obhajobu naší práce musím ale podotknout, že se ještě nestalo, aby si klient během prvních pár minut výsledek absolutně nezamiloval.

A můžete o sobě říci, že jste jejich názorům otevřená?

Rozhodně ano, to je také ale důvod, proč se s nimi na počátku naší spolupráce osobně potkávám a několik hodin probíráme klientův životní styl. Na základě nenuceného rozhovoru se snažím zjistit všechny důležité podrobnosti, nepatrné detaily z jejich života, životní ideologie, které mi napoví, jak postupovat, co vynechat apod. při následném zpracovávání daného konkrétního projektu. Zajímám se o jejich potřeby, záliby, denní rytmus atd., abych byla schopná, co nejlépe zorganizovat a přizpůsobit prostor jejich přáním a požadavkům. Ve chvíli, kdy máme tuto fázi za sebou je již však veškerá odpovědnost v mých rukou a já dělám vše pro to, aby byl klient spokojený.

Už jste někdy byla z nějakého důvodu opravdu zklamaná, nespokojená s konečným výsledkem vaší práce?

Mým úkolem je tvořit vizuálně zajímavý a dobře organizovaný prostor, ve kterém se odráží osobnost jeho majitelů. Existuje mnoho nejrůznějších stylů, jak ho zařídit. Samozřejmě, že ne veškeré styly jsou mi vlastní, ale to není cíl. Cílem je přetvořit daný prostor k co největší spokojenosti klienta. To znamená, že když je spokojený klient, jsem spokojená i já. Takže zatím se mi to asi opravdu nestalo.

Prozraďte mi něco málo o vaší domácnosti? Jak to tam vypadá?

Můj, lépe řečeno náš, domov je zařízen v poměrně moderním stylu s překrásným výhledem na golfové hřiště, který nám připomíná Toskánsko. Celá rodina si tento velkolepý výhled dokáže užívat celé hodiny. V blízké době se také chystáme renovovat, jelikož budeme potřebovat více prostoru. Rodina se nám pomalu rozrůstá.

Který z pokojů máte doma nejraději a proč?

Mým nejoblíbenějším pokojem je velký rodinný obývák. Nejraději na něm mám ten velký krb a prostornou, pohodlnou pohovku. A to všechno proto, že když se doma sejdeme celá rodina i s našimi domácími mazlíčky, tak nejenže se na pohovku všichni vlezeme, ale užíváme si společně ten překrásný výhled na golfové hřiště a vyprávíme si nejrůznější příhody ze života.

Kdy přesně jste si uvědomila, že jste tu proto, abyste se stala bytovou návrhářkou?

Vždycky jsem byla kreativní a celou svou osobností jsem tíhla k tomu být v jistém směru umělec. Ale představa, že budu například malířkou obrazů, která si stěží vydělá na živobytí a uznávaná bude až po smrti, mě upřímně děsila. Věděla jsem, že chci být profesionálkou na úrovni, která bude za svou práci sklízet ovoce a uznání. Rozhodla jsem se tedy soustředit veškeré své úsilí na něco, co bude lidem ku prospěchu. Něco, co bude činit jejich život krásnějším a pohodlnějším. Zabývat se designem interiérů byla jasná volba. A doposud jsem svého rozhodnutí nikdy nelitovala.

Pamatujete si svoje první zaměstnání?

Ano, naprosto přesně. Bylo to v oblasti komerčního designu. Věnovala jsem se návrhům pro maloobchod a pohostinství. Byla jsem tenkrát velmi přepracovaná, byznys je nelítostný. Také jsem dostávala za svoji práci v podstatě almužnu. Ta práce byla opravdu špatně placená. Ale byl to pro mě nezaměnitelný zážitek a získala jsem tím zkušenosti k nezaplacení!

Jak jste se cítila, když jste se poprvé objevila v televizi a kdy to přesně bylo?

Bylo to v době, kdy jsem zrovna pracovala na jednom poměrně kreativním projektu, který se měl objevit v místní televizi. V den, kdy se mělo začít natáčet, jejich reportér onemocněl. Televize mě požádala, zda-li bych nemohla daný díl v době jeho nemoci uvést přímo já sama. Nikdy jsem si nemyslela, že z toho něco bude. Ani ve snu mě nenapadlo, že se to bude tolik líbit, že z toho vznikne nějaká větší spolupráce.

Jak se podle Vás vyvíjí design interiéru? Jsou lidé více otevření, experimentují více, než-li v minulosti?

Pohybuji se a pracuji v tomto oboru již více jak 20 let a mohu podotknout, že lidé mají mnohem více důvtipu, než-li tomu bylo při zařizování jejich příbytků dříve. Věnují této oblasti mnohem více pozornosti. Kupují a čtou odborné časopisy, sledují pořady věnované této tématice a také mnohem více cestují. To je jeden z aspektů, který hraje taktéž důležitou roli. Mají totiž možnost setkávat se s nejrůznějšími interiéry, styly, kulturami apod., které je poté při zařizování ovlivňují. Líbí se mi ta postupná proměna a otevřenost novým směrům.

Kde berete inspiraci?

Inspiraci čerpám naprosto všude...příroda, móda, umění, filmy apod. Největší výzvou je pro mne naučit se, jak z těchto jednotlivých podnětů vytáhnout prvky, jež by mohly být pro moji práci zajímavé a poté je zakomponovat do návrhů.

Kdo je nebo byl váš největší učitel v oblasti designu?

Na střední škole jsem měla vynikajícího učitele na výtvarnou výchovu. On tenkrát prostě viděl, co ve mě je a dokázal ve mě vzbudit chuť to prodat. Podporoval mě a naučil mě nahlížet na svět z různých úhlů pohledu, díky kterým jsem nyní až tady. Díky němu jsem se dostala k tomu, co dělám a opravdu mu za to nesmírně děkuji.

A poslední otázka? Na čem v současné době pracujete?

Jsem opravdu potěšena, že mohu oznámit tu absolutní novinku. V současnou chvíli pracuji na nové televizní show, která se bude jmenovat něco jako Candice Vám to poví všechno, nebo Candice Vám to všechno ukáže. Ještě přesně nevím (úsměv). Tento pořad ještě více prostupuje ke kořenům a principům designu, což mě inspirovalo k novým tvůrčím procesům. Je to projekt velmi ambiciózní a mám z něho nesmírnou radost. Pokud jsou mezi Vašimi čtenáři diváci, kteří si oblíbili Božský Design, tak tento pořad si jednoznačně zamilují!
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle