Budoucnost patří aluminiu

Budoucnost patří aluminiu

Kategorie: BYDLENÍ

Klasik Jára Cimrman, kdysi prohlásil svoji slavnou větu: „Budoucnost patří aluminiu“. A možná tento velký vizionář ani netušil jak předběhl dobu dokonce i v designu interiérů. Hliník se na přelomu 2. a 3. tisíciletí stává nedílnou součástí všech moderních domácností.

Proč tomu tak je?

 

Důvodů by se našlo více. Významnou roli hrají jak užitné hodnoty hliníku jako materiálu, tak i jednoduchá opracovatelnost ve srovnání s ostatními kovy a to, že tento kov v podstatě nekoroduje. Ale to co jej předurčilo pro použití v dnešních domácnostech je právě jeho využití v moderním designu. Hliník se zde uplatňuje  jako prvek, který dotváří jakýsi materiálový kontrast ke dřevu jako přírodnímu materiálu, přičemž se dá v podstatě doladit k jakémukoliv materiálu a barvě.  Nejedná tedy se o nahodilý módní výstřelek, ale také o systémový krok vycházející z konstrukčních a estetických potřeb.

 

Obrázek kuchKde tedy všude dnes potkáváme v interiéru  tento kov?

Je to především u kuchyní, protože výrobci kuchyňských linek se setkávají s přáním klientů na moderní až futuristické pojetí linky. Dnes jsou moderní kuchyně v tzv. stylu „techno“. A právě u těchto stylů kuchyní je použití hliníku nejvýraznější. Hliník dělá z této místnosti prostort pocitově útulný a čistý. Najdeme se  tu jeho uplatnění skoro všude; ať už jsou to otevřené regály, police, ostrůvky, bary anebo skříňky, bloky či dokonce sestavy kuchyní celé pouze z hliníku.
 

A  co to je dnes módní?

Studie ukazují na použití černé, antracitové nebo šedé. Vládne v ní lesk v kombinaci s hliníkem a nerezovou, chromovanou či niklovanou ocelí. Převládají velké, ničím nepřerušované plochy skříní s čistými liniemi. Vyčnívající úchytky se nahrazují průběžnými lištami nebo žlábky. To jsou kuchyňské linky s jednoduchou linií a hladkými tvary a právě zde, jak jsme již naznačili, nachází uplatnění právě „nové materiály“ jako je Obrázek úchythliník, chrom, nerez a sklo. Zde hliník bývá buď ve formě doplňků jako jsou úchytky, dvířka a nebo je přímo určujícím prvkem celé kuchyně.  Asi největší použití se nachází na rámech dvířek s kombinací s pískovaným sklem a nebo jinak matovaným sklem.

 

Trendu použití kovu v čisté podobě nepodléhá jen samotný kuchyňský nábytek, ale i spotřebiče. Významné využití je i při výrobě jídelních stolů a židlí. Přičemž právě u stolů se často setkáváme s kombinací na vrchní ploše se matovaným sklem. Linky se často omlazují hliníkové lišty a úchytky ve stylu techno, které  pak třeba tím, že se opakují na dalších místech v interiéru dotváří celkový dojem moderní domácnosti.

 

 

Obrázek žaluHliník jako materiál se neuplatňuje jenom v kuchyni, ale také v obývacích pokojích a předsíních a dokonce i v ložnicích. I v  obývacích pokojích nebo pracovnách je použito  hliníkových rámečků s pískovanými či jinak matovanými skly ať ve formě dvířek nebo celých sestav a nebo jako vrchních ploch konferenčních či pracovních stolů. Části obývacích stěn jsou často na hliníkových nožkách .

Doplňky z hliníku se uplatní především tam, kde má vyniknout čistota a hygieničnost, tedy hlavně v koupelně a kuchyni. Hliník dále potkáme v interiéru i na klikách, obkladech závěsných lištách,  různých háčcích nebo poličkách či žaluziích.

 

Jak je vidět, není pravdou, že „Hliník se odstěhoval do Humpolce“.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle