Dobré spaní - matrace

Dobré spaní - matrace

Kategorie: BYDLENÍ

Spánek je přirozenou součástí každého čtyřiadvacetihodinového intervalu, kdy se tělo samo "opravuje", obnovuje své soustavy, třídí paměť a ukládá energii na další den, prostě odpočívá.



 

Pokud má být matrace "zdravotní", musí být vyrobena z nezávadných materiálů.  To znamená, že musí řešit odvod vlhkosti a musí být schopna se přizpůsobit křivkám těla. Dobrá matrace se při bodovém zatížení prohne v místě tlaku a v nejbližším okolí zachovává původní výšku. Toto platí zejména pro latexové a kokos-latexové matrace, pro pružinové matrace s taštičkovým jádrem a pro polyuretanové matrace z tzv. studených pěn a pěn s proměnnou elasticitou. 

Důležitými faktory při výběru matrace jsou: 

- výška a váha zákazníka

- zdravotní stav

- intenzita pocení

- dosavadní zvyklosti při spaní a užívání lůžka

- větratelnost místnosti

- rozpočet zákazníka

Druhy matrací

Základní členění matrací je:

- molitanové

- pružinové,

- latexové

- lamelové

- sendvičové

Molitanové matrace

matracePoslední dobou se od prodeje klasických molitanových matrací z jednoho kusu molitanu  v podstatě upouští. Většinou se vyrábí tzv. molitanové sendviče – jde o matrace vyrobené sendvičovou kombinací různých typů pěn. Matrace bývají často tuhé.  

Odvětrávání matrací bývá řešeno vnitřními odvodovými kanálky, u některých matrací ještě pomocí speciálních bavlněných vložek uvnitř. Životnost matrace může být i 10 let. Za poslední období se složení pěn podstatně vylepšilo ale i tak molitan je vyráběn  na syntetické bázi, jde v podstatě o polyuretan. Důvodem výroby těchto matrací je většinou jejich cenová dostupnost.  Obaly na těchto matracích mohou být jsou snímatelné a tedy pratelné.

Latexové matrace

 

matraceNa rozdíl od molitanových matrací  je u výroby tohoto typu matrací použit přírodní materiál – latex. Pozor ale většinou jde o výrobu ze syntetického latexu s podílem přírodního latexu. Podíl přírodního latexu vůči syntetickému v hmotě je rozhodující pro určení kvality celé matrace a tím i jeho ceny. Při nákupu doporučujeme si tytto hodnoty předem zjistit. Tento materiál je charakteristický optimální měkkostí, dobrou elasticitou a tvarovou stálostí.  Udávaná životnost matrace bývá i 40 let. Kvalitu matrace rovněž určuje počet zón, ve kterých je materiál při výrobě vylit do formy a otvory vytvořeny přesně podle anatomického rozložení těla. U latexových matrací se rozlišují rovněž zóny tvrdosti. 

U matrací ve vlhkém prostředí hrozí nebezpečí zapáchání či vytvoření plísně, která bývá neodstranitelná. 

Individuální pocit při ležení je středně tvrdá, ale člověk se do ní lehce zaboří a materiál ho lehce obklopí. Latexové matrace nabízejí svým uživatelům vysoký komfort při ležení. V prvních týdnech používání se však latex může vyznačovat slabým pachem gumy. 

Latexové matrace nejlépe položit na lamelový rošt z předehnutých lamel – nejlépe s pohyblivým uchycením lamel případně na pevný dřevěný rošt. Nevhodné je umístění na pevnou neprodyšnou desku – především z důvodu odvětrání matrace.  

Latexové matrace lze dobře polohovat. Horní obaly mohou být snímatelné a tudíž pratelné matrace

Zvláštní skupinu tvoří tzv. kokosovo latexové matrace. Jde v podstatě o matraci sendvičovou. Kde asi 2 cm vrstva kokosu je sendvičově vrstvena v kombinaci s latexovou hmotou. Působí pro lepší cirkulaci vzduchu a zejména pro lepší vyztužení a celkové ztvrzení matrace. Pro správnou aplikaci roštů a matrací je nutné respektovat jejich vzájemné vlastnosti. K určitým typům roštů jsou vhodné pouze určité typy matrací. Nedodržením těchto zásad může docházet k rychlému znehodnocování matrací, případně eliminaci některých jejich vlastností. Při špatném zvolení matrací jde špatně polohovat rošty apod.

Pružinové matrace  

matracePružinové – mají velkou škálu typů v rozdílných cenových hladinách. Nejkvalitnější matrace mají výbornou bodovou elasticitu, která je zajištěna taštičkovým jádrem se soudkovitými pružinami.

Kvalitu pružinové matrace ovlivňuje:

- tvar, síla vnitřního drátu

- způsob tvarování vnitřního drátu,

- složení vrchní vrstv

-výška vrchní vrstvy.

Tyto matrace jsou vhodné zejména do hůře větratelných objektů nebo pro osoby se zvýšenou potivostí. Dochází zde k perfektní cirkulaci vzduchu uvnitř lůžka. Matrace jsou celkově měkčí.  

Pružinové matrace představují standardní kvalitu lehací plochy.  Jsou ideálnmatraceí pro spaní kde nejsou speciální požadavky na kvalitu lehací plochy.  Doporučená nosnost matrací bývá do 110 kg. Ale vyrábí se i pružinové matrace přidanou kokosolatexouvou desku, která zvyšuje jejich nosnost až na 130 kg.

Taštičkové matrace

Vysoce kvalitní pružinové matrace s dokonalejší kostrou tzv. taštičkové konstrukce. 

Vyrábí se i matrace s tzv. zónovými pružinovými jádry (s pěti nebo sedmi zónami – střídají se zóny se silnějším a slabším drátem ). Tvrdší zóny podepírají tělo a měkčí zóny se velmi dobře vytvarují podle křivek těla. 

Pružinové matrace je vhodné položit na pevný dřevěný rošt, rovnou desku případně jednoduchý lamelový rošt.

Matrace nelze polohovat, případně pouze velmi omezeně.

Lamelové matrace

 matrace

 Jde o matraci, kdy podpora páteře je tvořena systémem lamel na pružném jádře (molitan, pružiny, latex, speciální nafukovací pouzdra atd.). Nedoporučuje se kombinovat s pohyblivými lamelovými rošty. 
 

 

 

Sendvičové matrace

 matrace

Využívají výhod více materiálů. Nejoblíbenější kombinací matrací bývá kokos latex. Jde v podstatě o matraci, kde asi 2 cm vrstva kokosu je sendvičově vrstvena v kombinaci s latexovou hmotou. Působí pro lepší cirkulaci vzduchu a zejména pro lepší vyztužení a celkové ztvrzení matrace.

 

 



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle