Dobré spaní - zdravé spaní

Dobré spaní - zdravé spaní

Kategorie: BYDLENÍ

" Každý si lehne, tak jak si ustele" zpívá se v jedné písni. A je to pravda.

 



Obrázek postelAktivita během dne musí být vyvážena odpočinkem. Už naši předkové věděli, že pořádný noční odpočinek je důležitou léčivou metodou, která zastaví mnoho začínajících nemocí.

Proč lidi nemohou spát? 

Mnoho lidí není schopno spát, protože jsou příliš rozrušeni tím co se dělo přes den.  Mohou to být události, stresy nebo shon. Také "drogay ", které jste si vzali během dne ( káva, čaj, energetické nápoje...) můžou mít na kvalitu spánku vliv. Někteří lidé nemohou spát kvůli hluku nebo bolestem. Na spoustu  těchto problémů existují jednoduché rady. Platí však, že ve složitějších případech je nutno vyhledat  pomoc odborníka.

Vynechejte stimulující drogy 

Mezi stimulující drogy, které jsou překážkou spánku, patří např. káva, čaj, energetické nápoje, cola a další kofeinové nápoje. Ale taky  efedrin, který je hlavní složkou mnoha bylinných diet a energetizujících produktů prodávaných volně v drogeriích, lékárnách a také pseudoefedrin, látka snižující překrvení, obsažená ve volně prodávaných lécích proti nachlazení a běžně používaná v přípravcích potlačujících chuť k jídlu. I když tyto drogy užijete brzy dopoledne, mohou zasahovat do spánku i v noci. Pokud si spánkem neodpočinete, pokuste se všechny jmenované látky ze života vynechat a uvidíte sami jestli se něco změní.

Sedativa nejsou řešením problémů

Není dobré spoléhat se na sedativa, snad jen v krátkých obdobích, kdy je třeba zvládat neobvyklý stres. Všechna sedativa potlačují funkci centrálního nervového systému a všechna jsou návyková a všechna navíc potlačují spánek s rychlým pohybem očí (REM), tj. fázi spánku, ve které se sní. Sny jsou nezbytné pro zdraví a pocit pohody v mysli. Pokud nesníte, pak nespíte kvalitně, přestože spíte dostatečně dlouhou dobu.

Nejbezpečnějším sedativem je z přírodních preparátů kozlík lékařský, lék vyráběný z kořenů evropské rostliny Valeriana officinalis. V obchodech se zdravou výživou si můžete koupit tinkturu kozlíkového kořene. Přesto se jedná o látku s tlumivým účinkem a neměl by se užívat dlouhodobě. 

V nedávné době se objevil nenávykový, netlumivý regulátor cyklů spánku: melatonin, hormon vylučovaný epifýzou, který reguluje biologické hodiny, zvlášť ve vztahu k cyklům dne a noci. Melatonin je k dostání v tabletách s obsahem jeden nebo tři miligramy a prodává se v obchodech se zdravou výživou - doporučená dávka je jeden až dva miligramy před ulehnutím.  

Melatonin se také zdá být bezpečným a účinným prostředkem pro správné nastavení vrtošivých biologických hodin. Pokud jste v sedm večer unaveni až do morku kostí a pak naprosto bdělí, když se v deset nebo jedenáct večer dostanete do postele, mohl by pomoci posunout tyto cykly únavy a bdělosti správným směrem, abyste si mohli v klidu užívat období osvěžujícího spánku.

Dalším osvědčeným přípravkem pomáhajícím zvyšovat kvalitu spánku a působit proti úzkosti a stresu jsou potravinové doplňky obsahující směs aminokyselin L-tyrosin, L-taurin, B6 vitamin a kyselinu gamma amino máselnou s přírodních zdrojů 

Ale opět platí, že není dobré spoléhat se na sedativa a v případě potíží navštívit odborníka.

Bolesti zad - potřeba výměny matrace 

Během spaní na lůžku lidský organismus průběžně vylučuje tekutinu složenou z vody, mastných kyselin a dalších látek v úctyhodném množství. Za deset let se jí do matrací vstřebá až 1800 litrů.

Doporučuje se tedy z hygienických nejpozději po uplynutí deseti let matraci vyměnit Taky je obnova důležitá i s hlediska proleženin matrace, protože deformace matrace působí neblaze na páteř. 

Jestliže nemůžete usnout nebo spát kvůli bolestem zad zkuste novou matraci. Je  taky vhodné navštívit lékaře osteopata, specializujícího se na manipulaci (nebo dobrého chiropraktika), aby vás napravil. Osteopatie vám může pomoci najít pohodlnější polohu na spaní. Můžete vyzkoušet i horkou koupel před ulehnutím nebo dávku chmele, bylinného relaxačního prostředku uvolňujícího svaly.  

Hluk při spaní

Další překážkou zdravého spánku je hluk. Pokuste se odstranit všechny možné příčiny hluku odhlučnění oken, stěn, odstranění zapnutých televizí z ložnice atd. Ale ne všechno je možné takto řešit. Jednoduchým řešením mohou být i třeba špunty. Dnešní technika přináší i tzv. generátor bílého hluku, elektronický přístroj vytvářející uklidňující zvuk. Bílý hluk je uklidňující a maskuje pronikavé zvuky. 

Zbavte se myšlenek 

Můžete mít pohodlnou postel i tichý pokoj, ale když máte rozrušenou mysl, obvykle nemůžete usnout a budíte se třeba celou noc. Naučit se dát stranou denní starosti není tak snadné jako vzít si prášek nebo zapnout zvukový přístroj, ale je to jedna z nejužitečnějších metod, kterou je možné si nacvičit. Existuje dost knih navozujících spánek a čtení odvádí od zbytečného přemílání myšlenek.

Další možností je cvičení. To vám může pomoci usnout, když se vám hlavou honí myšlenky. Lehněte si na záda s rukama po stranách, zavřete oči a pětkrát se zhluboka pomalu nadechněte. Pak pevně zavřete oči a na několik sekund napněte svaly na čele. Na několik sekund se uvolněte. Pak napněte svaly na obličeji a uvolněte je stejným způsobem, pak svaly na bradě a krku a tak dál, dolů po pažích a přední části těla, až si rozhýbete šlapky a prsty na nohou. Pak se vraťte zpět k hlavě a několik sekund ji zatlačte do postele a uvolněte a postupujte zpátky tělem, až se zase dostanete ke šlapkám, které tentokrát natáhnete. Nakonec se úplně uvolněte a pětkrát se pomalu zhluboka nadechněte. Celé cvičení nezabere víc než několik minut. Je to účinná relaxační technika.

Pozor na to, že zdrojem psychického rozrušení mohou být často zprávy. Příběhy ve zprávách nejsou z těší části povahy pozitivní. Procento příběhů, po kterých cítíte úzkost nebo pobouření, je velké a stále se zvětšuje, jak se sdělovací prostředky čím dál více soustřeďují na vraždy, pohromy, nehody a utrpení. Snadno zapomínáme, že si můžeme vybrat, zda tyto informace do své psychiky vpustíme. Je vhodné se od nich oprostit a nedívat se na ně přímo před spaním. A to platí i o filmech, ve kterých je napětí.


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle