Dřevostavby - pro a proti

Dřevostavby - pro a proti

Kategorie: BYDLENÍ

Poslední dobou se u nás začínají ve stavebnictví objevovat tzv. dřevostavby. Nejde u nás o tradiční stavební systém prověřený generacemi. A tak můžeme mezi lidmi slyšet mnoho dohadů vztahující se k tomuto stavebnímu systému.

 

Obrázek classic luxusStavby a stavební konstrukce ze dřeva se už více jak jedno století úspěšně uplatňují v zemích severní Ameriky, Skandinávie a průmyslově vyspělých zemích západní Evropy. V domech na bázi dřeva bydlí statisíce spokojených lidí v různých zemích světa a Evropy. Moderní stavební konstrukce na bázi dřeva jsou v těchto zemích využívány při výstavbě nejen rodinných domků, ale i objektů pro průmysl. Jednou z cest je stavět domy s velmi nízkou potřebou energie na jejich vytápění z vhodné, trvale obnovitelné stavební hmoty, kterou je prakticky pouze dřevo.

 

Budoucnost

V dnešních stavebních konstrukcích a stavbách na bázi dřeva jsou využívány moderní ekologicky nezávadné velkoplošné materiály, jako jsou desky z orientovaných třísek OSB, sádrokartonové, sádrovláknité a dřevovláknité desky. Nesrovnatelně se zvýšila užitná hodnota staveb, spolehlivost a trvanlivost stavebních konstrukcí. Stále více výrobců využívá nových principů konstrukční ochrany dřeva, které i bez používání zdraví škodlivých chemických impregnačních látek zabezpečují vysokou životnost a spolehlivost těchto staveb.

 

Druhy dřevostavebObrázek ideal

Stavět se ze dřeva dá několika způsoby. Tím nejčastějším jsou skeletové neboli sendvičové konstrukce. Zjednodušeně to znamená, že se nejdříve postaví dřevěná kostra, která se z obou stran obloží dřevěnými deskami. Mezi nimi je potom izolace. Jde o systém suché stavby, což ocení zvláště ti, kteří chtějí bydlet rychle, což při klasické výstavbě není až tak jednoduché. U tohoto typu dřevostavby dřevo nevynikne.  Dřevěná konstrukce i desky jsou totiž schované pod fasádou. Ta může být také dřevěná, ale i klasická cementová. Z interiéru jsou potom stěny obložené například sádrokartonem. Na první pohled se tak často nepozná, z jakého materiálu stavba je.

 

V poslední době ale přibývá lidí, kteří se nechají inspirovat nádhernými severskými sruby nebo starými roubenkami z našich hor. Stěny z kulatiny o průměru 35 centimetrů podle odborníků fungují jako klimatizace a uvnitř se nemusí tolik větrat. Příznivě působí i na vlhkostní poměry v místnosti. Zároveň je však dřevo dobrým tepelným izolantem.Jak uvádí Otakar Koudelka v knize Srubové domy, dvaadvacet centimetrů masivního dřeva v obvodové konstrukci vydá přibližně za jedenapůlmetrovou klasickou cihlovou zeď. V našich podmínkách se nejčastěji používá dřevo modřínové nebo smrkové. Odle našich předků je nejvhodnější dřevo to které se sklízí v zimně.

 

Rychlost výstavby

Sned největší výhodou dřevostavby je rychlost výstavby. Samotná montáž dřevostavby realizované "na klíč" nepřesáhne i u největších domů 21 dnů! Jde o úsporu ve vztahu k hypotéčnímu úvěru, kdy klient během několika málo týdnů splácí dům, ve kterém bydlí.

Typickými zákazníky dodavatelů dřevostaveb jsou lékaři, advokáti a zástupci vyšší střední příjmové třídy ( statistické údaje dodavatelů ), kteří nemají čas dohlížet na řemeslníky na stavbě. Dobře si totiž uvědomují, jak drahý jej jejich čas

 

 

Energetická úspornost pro budoucnost

Dřevostavby se zpravidla vyznačují vysoce nadstandartními tepelně izolačními vlastnostmi. Součinitel prostupu tepla u obvodové stěny dosahuje U = 0,229 Wm-2K-1, což v praxi znamená 50 % úsporu energie proti klasické technologii.

Náklady na vytápění rodinných domků a ostatních staveb z moderních konstrukcí na bázi dřeva s dostatečnou tloušťkou tepelné izolace jsou podle zkušeností uživatelů až o několik tisíc Kč měsíčně nižší než u domků z klasických materiálů. Zvláště pak důchodci v budoucnu ocení , že u dřevostavby jsou náklady na vytápění nízké.

 

Efektivní využití plochy

Štíhlá konstrukce obvodové stěny dřevostavby umožňuje získat při stejné zastavěné ploše o 10 - 15 m2 podlahové plochy více proti klasické technologii. Získáme tak jednu obytnou místnost navíc.

 

Porovnání cen

Jsou opravdu dřevostavby levnější než klasické zděné domy? Při srovnání dvou stejně rozsáhlých staveb se výrazně cenově neliší jejich hrubá stavba, t.j. kolem 0,8 - 1,2 milionu Kč. Záleží na vnitřním vybavení domu: standardní či komfortní. Nicméně u dřevostaveb vás stavebník většinou nepřekvapí nárůstem ceny  tzv. víceprací. Zákazník dodavatelů dřevostaveb předem zná přesnou cenu, která je garantována od podpisu smlouvy o dílu až do předání domu.

 

Životnost

Jsou dřevostavby méně odolné povětrnosti?  Jen si na venkově prohlédněte staré roubenky, které tu stojí třeba i tři sta let. A stále jsou krásné. Stačí se o ně jen správně starat. Dalším velmi rozšířeným mýtem je napadení dřevokaznými škůdci. Platí zásada, že je nutné vytvořit pro škůdce takové prostředí, které jim nevyhovuje, tedy průvan, šero a sucho. Potom není nutné dřevo ošetřovat žádnou chemikálií.

Běžně poskytovaná záruka na konstrukční systém domu je 30 let. K vysoké spolehlivosti a trvanlivosti staveb na bázi dřeva přispívá i systém certifikace a kontroly jakosti výroby nových moderních konstrukčních materiálů a systém certifikace a kontroly jakosti výroby stavebních systémů z těchto materiálů.

 

Hořlavost dřevostaveb

A jak je to s tolik obávaným ohněm? V dnešní době jsou obavy z požáru jsou neopodstatněné. Není třeba mít obavy. Moderní dřevostavby splňují české požární standardy, tedy odolnost proti ohni minimálně 30 minut. Srubové stěny z klád o průměru 35 centimetrů podle Koudelky odolají dokonce 160 minut. Dřevo je sice hořlavé, ale v malých kouscích. Jinak vlastně jen ohořívá. Na povrchu se tak vytvoří uhlíkatá vrstva a dřevo pak hoří pomaleji. Dřevěné prvky déle udrží statickou pevnost do okamžiku zhroucení než ocelové či betonové.

 

Ekologie

Nezanedbatelný je i ekologický aspekt. Dřevo je ekologický, snadno dostupný a obnovitelný materiál. Je zárukou příjemného prostředí, vynikajících tepelných vlastností a dlouhé životnosti. Při zpracování dřeva vzniká výrazně menší zátěž pro životní prostředí, než u jiných stavebních materiálů. Ke stavění ze dřeva není potřeba drancovat lesy. Správný hospodář ví, že les má být racionálně těžen a obnovován. Moderní stavební konstrukce a stavby ze dřeva mohou bez problému sloužit svému účelu i 150 let. Vhodná doba pro těžbu dřeva je asi 70 let. Než jeden dům doslouží, vyroste v lese dřevo na dva nové.

Masivní dřevo je v moderních stavbách používáno pro realizaci prakticky všech nosných konstrukcí. Kromě toho může být použito i pro vnitřní obklady stěn a stropů. Díky moderním ochranným a nátěrovým hmotám na bázi přírodních olejů je využíváno i pro realizaci venkovních fasádních obkladů. Moderní materiály a konstrukční prvky, jako jsou například desky OSB nebo lepené nosníky ve tvaru "I" se stojinou z desek OSB, umožňují i využití dřevní suroviny, která by jinak nemohla být použita pro nosné stavební konstrukce. Vše ukazuje na to, že tato jediná obnovitelná a ekologická surovina bude využívána ve stavbách i v době, kdy už budou ostatní fosilní suroviny potřebné k výrobě stavebních hmot beznadějně vyčerpány.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle