Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku

Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku

Kategorie: BYDLENÍ

Musí být ekonomika v rozporu s ekologií? Nemusí! Představujeme energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku. Inspirujte se.

Obrázek úsporný dům 1Pan Kůdela je ekonomicky myslící puntičkář. Může být ekonomika v rozporu s ekologií? Dům má plochu cca 130 m2 -  2 patra. Portix 36,5 cm  + zateplení 7 cm polystyrenu . Oddělená garáž.Podlahové vytápění v obou patrech.

 

 

 

 

 

 

Obrázek úsporný dům 6

 

 

 

 

Vlastní studnu, septik na vyvážení a tepelné čerpadlo 8,8 kW voda-voda. Je-li v místnostech + 21°C (díky podlahovému vytápění), mají všichni pocit,že je přetopeno!

 

 

 

 

 

 

Okna plastová, 5-ti komorová, pokovená,  plněná Argonem. Pokovení  skla je úžasné. V zimě neodchází teplo ven, v létě nejde teplo okny dovnitř! Neotevřete-li v létě  okno, je v domě zima. Což je velmi příjemné. Není nutno platit elektřinu za klimatizaci. Okna pro dům byla v ceně jen 80.000,- Kč. Okna nemají mikroventilaci, jen zimní a letní polohu těsnění. Výměnu vzduchu spolehlivě postačuje zajišťovat digestoř.  Tepelné čerpadlo topí do akumulační nádoby 750 l, v které je i výměník pro solární kolektory. Tyto se budou instalovat později. V kotelně je ještě záložní litinový kotel na tuhá paliva, který se nepoužívá.

 

 

Obrázek úsporný dům 2

 

Dům, jak vidíte na obrázku, je ve 2. sněhovém pásmu, podhorské oblasti.

 

 

  

  Dům má vlastní studnu, měsíční náklady na energie 500,- Kč + vyvážení septiku. V ceně elektřiny je i svícení, vaření i provoz kutilské svářečky. V letošním roce bude p. Kůdela instalovat čističku odpadních vod a solární kolektory.Takže náklady  na provoz domu nestoupnou. Navíc je možné, že investici do ČOV zaplatí obec. Pro obec i občany je výhodnější pořídit 260 čističek, než budovat kanalizaci za desítky miliónů. Občané nebudou platit stočné, obec nebude nutné (již potřetí) rozkopat, vyčištěnou vodu bude možné používat na zalévání. V obci je nedostatek vody.

 

   Je nanejvýš ekologické čistit vodu v místě jejího znečištění a opět ji použít. Pan Kůdela Vám rád dům předvede a podělí se o zkušenosti.  Ve Zlíně se připravuje výstavba 20 obdobných domů. Cena domu – hrubá stavba cca 1,5 milionu. Na klíč dle katalogu 3 miliony. Domy dodává ST KODEK s.r.o.

Po zavedení nového DPH 19 %, při inflaci ve stavebnictví meziročně 10 % , v roce 2008 bude  stejný nový dům v ceně 5 milionů Kč.  Je lepší platit hypotéku 13 000,- Kč měsíčně, než nájem 12 000,- Kč měsíčně v bytě 3 + 1.

 

   Obytný prostor lze ještě zvětšit umístěním tepelného čerpadla do garáže,  nebo do kuchyně a zrušením místnosti kotelny.

 

   Bydlení v tomto  domě je mnohem ekologičtější, ekonomičtější,  příjemnější a zdravější,  než např. v energeticky pasívních domech – zemljankách.

Obrázek úsporný dům 3Obrázek úsporný dům 4

Obrázek úsporný dům 5Obrázek úsporný dům 7

 

 

Ekologie není o penězích, ale o informacích

 

Autor: ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle