Jakým způsobem řešit vytápění domu? Známe odpověď!

Kategorie: BYDLENÍ

Málokdo to ví, topná sezóna v České republice začíná 1. září a končí 31. května. V praxi sice vytápíme naše nemovitosti kratší dobu, ale stejně, účet za teplo je jednou z nejvýznamnějších položek našich rodinných rozpočtů.



A jelikož se nabízí celá řada způsobů, jak si zajistit teplo, vyplatí se zabývat se otázkou jejich výhodnosti. Ve hře jsou úspory v řádech tisíců korun za topnou sezónu.

Zemní plyn

Zemní plyn je pravděpodobně prvním ze způsobů, který Vás napadne. Ano, zemní plyn je nejvíce rozšířeným způsobem topení v České republice (pokud pomineme dálkové centrální topení), který využívá zhruba 36 % domácností. Tento způsob topení je však ve skutečnosti jedním z nejdražších (viz. níže uvedený graf), kdy zemní plyn „zachraňují“ relativně nízké náklady na údržbu (jen díky nim je výhodnější, než koks).



Zdroj: www.vytapeni.tzb.info
 

Elektřina

Starší sestra zemního plynu, řada z nás ještě pamatuje hysterickou „elektrifikaci“ topení, coby velký krok kupředu k úsporám a šetrnosti k životnímu prostředí. Jenže, jak rostly od devadesátých let (tj. doby masového zavádění elektrického topení) ceny elektrické energie, stávalo se toto řešení méně výhodné a dnes je dokonce nákladnější, než topení uhlím či koksem (i elektřinu zachraňují nižší ceny na údržbu).

Právě z tohoto důvodu si řada domácností zřizuje jak topení elektřinou, tak kotel na tuhá paliva.

Tepelné čerpadlo

Jsou to právě tepelná čerpadla, co je považováno za topení 4. generace v České republice, které je nástupcem tuhých paliv, kterými jsme hromadně topili do 80. let minulého století, elektrické energie zažívající boom v 90. letech minulého století a zemního plynu, který zažil renesanci v první polovině minulého desetiletí.

Vytápění tepelným čerpadlem představuje nejnižší možné náklady na produkci tepla. To Vám může dodávat podzemní voda, vzduch či geotermální energie, kdy o vhodném zdroji tepla rozhoduje geologické podloží Vaší nemovitosti, sklon střechy i situování celého domu.

Jednotlivé druhy zdroje tepla (podzemní voda, vzduch, geotermální energie) představují různé náklady na pořízení. Rozdíly přitom mohou činit až statisíce korun. Konkrétní úsporu tohoto typu topení je tedy vhodné kalkulovat s odborníky, například těmi ze společnosti IVT Tepelná čerpadla

Takže? Do začátku topné sezóny zbývá něco málo přes dva měsíce. Už nyní je tedy vhodná doba zabývat se otázkou, jaký zdroj tepla budete používat.


 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 Topení plynem - Autor: Martin16. 4. 2015




CLUB ŽENA


Lifestyle