Kdy začít stavět dům a na co nezapomenout

Kdy začít stavět dům a na co nezapomenout

Kategorie: BYDLENÍ

 Plánujete postavit si rodinný dům? A víte, co taková výstavba obnáší? Na to, kdy začít stavět rodinný dům, co zařídit a na co nezapomenout, jsme se zaměřili v tomto článku.



Pozemek je základ

Než se vůbec budete moci pustit do zařizování a výstavby, je potřeba mít opatřený pozemek. Při jeho výběru dobře zvažte danou lokalitu, dostupnost a občanskou vybavenost. Dobré je také zjistit, jací jsou sousedi. Máte-li vyhlídnutý konkrétní pozemek, ověřte si na stavebním úřadě, že je výstavba rodinného domu možná (schválená územním plánem).

Informujte se také ohledně omezeních týkajících se ochranných pásem a regulativy výstavby, aby vás do budoucna nepřekvapila např. plánovaná výstavba průmyslového areálu, dálnice apod. Z výpisu z katastru nemovitostí dále zjistíte, zda-li neváznou k pozemku věcná břemena či zástavní právo.

S pozemky je to čím dál tím těžší. Hodně míst je již zastavěných a je opravdu těžké najít takový, který by po všech stránkách vyhovoval. Dejte si na hledání dostatek času a počítejte případně i s tím, že budete muset z některých svých nároků slevit.

dům

Inženýrské sítě

Když už máte pozemek, většinou jsou inženýrské sítě už zařízené. Pokud ale pořídíte takový, kde nejsou, budete je muset vyřešit. Konkrétně se jedná o elektřinu, kanalizaci, vodovod a plyn. Bez elektřiny a vody se neobejdete ani během stavby, takže je zapotřebí je řešit okamžitě.

Výstavba na klíč nebo podle vlastních představ?

Další otázkou je, zda-li budete chtít postavit rodinný dům přesně podle vašich představ, nebo dáte přednost výstavbě domu na klíč. Každý má své výhody i nevýhody a záleží jen na vás, co upřednostníte.

nákres

Výstavba domu svépomocí

Pokud máte přesnou představu o vašem budoucím domě a vše si chcete zařídit sami, nabízí se výstavba domu svépomocí. Jedná se ale o velmi náročný způsob výstavby, proto počítejte s tím, že vás to bude stát hodně času i nervů.

Nevyhnete se ani veškerému zařizování. Budete si muset oběhat všechny papíry a úřady (stavební povolení, průkaz energetické náročnosti), nakoupit potřebný materiál, sehnat a domluvit jednotlivé řemeslníky, naplánovat práce tak, aby vše navazovalo, kontrolovat průběh výstavby, vyřešit stavební dozor atd.

Pokud se v tomto oboru nepohybujete a nemáte s ním zkušenosti, nedoporučujeme se úplně pouštět do výstavby svépomocí. Pokud se ve stavebnictví pohybujete a máte kontakty, je to skvělá varianta, neboť:

- ušetříte peníze, které byste jinak zaplatili stavební firmě,

- dům bude přesně podle vašich představ a vše si sami pohlídáte,

- jednotlivé práce můžete regulovat podle sebe a finančních možností.

Výstavba na klíč

Další možností je výstavba rodinného domu na klíč. Je to velmi pohodlný způsob, neboť se nestaráte téměř o nic a ušetří vám to vaše nervy i čas. O vše potřebné se postará stavební firma. Vy si jen vyberete, zda dáte přednost:

- typovému projektu, kde si vyberete z již připravených variant domů,

- individuálnímu projektu, u kterého si necháte vypracovat stavební projekt podle vašich představ.

A kdy začít s výstavbou?

Snad každý vám automaticky řekne, že nejlepší je začít stavět na jaře. To je ale velmi obecné. Na jaře ale není nic zvláštního, že ještě mrzne. Proto vám doporučujeme počkat, až mrazíky odezní a začít po nich. Jediné, co může být v této době překážkou, jsou dlouhodobé srážky nebo podmáčená půda.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle