Několik rad jak správně navrhnout kuchyňskou linku

Několik rad jak správně navrhnout kuchyňskou linku

Kategorie: BYDLENÍ

Uvažujete o nové kuchyňské lince? Víte jak kuchyň uspořádat tak aby vám co nejlépe sloužila? Přemýšlejte nad tím již při návrhu kuchyně. Určitě se vám to vypaltí.



Aby se vaše kuchyň stala místem, kde máte vše tzv. po ruce. měli bychom respektovat základní ergonomická pravidla. Tyto zásady nijak neovlivní estetickou úroveň kuchyňské linky, ale naopak vám zpříjemní práci a pobyt v kuchyni.

Uvědomme si, že v kuchyni se dnes odehrává podstatná část domácích prací a činností. navíc se  dnes často otvírá prostor kuchyně i do dalších obytných prostor a tak se kuchyň stává nejen součástí ale i středobodem našeho obydlí. Dnešní kuchyně se tak stává centrem veškerého dění v domácnosti. Nejde tedy jen místnost pro uskladnění, přípravu jídel či umývání nádobí, skladování odpadků. Ale taky tu konzumujeme jídlo, setkáváme se z rodinou, pořádáme oslavy....

Bohužel se dnes často při projektování bytů či domů setkáváme s nepochopení důležitosti této místnosti ze strany architektů a tak bývá někdy dost velký oříšek kuchyňskou linku do těchto prostor správně sestavit.  

Kuchyň

Několik zásad jak udělat správnou kuchyňskou linku:

Příprava jídla

Okolo varného centra(vařiče)  z obou stran by mělo být dostatek prostoru pro přípravu či odkládání. Její šířka by neměla být menší než 40 cm. Plocha na přípravu jídel by neměla být menší než 80 cm. Trouba nemusí být vždy pod vařičem. Umístění trouby je pohodlnější ne u země, ale nad úrovní pracovní desky, takže pokud nám to prostor dovolí využijme toho. Ale pozor na to, abychom si nechali i prostor pro odkládání věcí vytažených z trouby.  

Využití prostoru k manipulaci

Chladničku umístěte co nejblíže odkládací plochy, aby cesta s potravinami směřovala od chladničky k odkládací ploše. Dřez a myčka by měly být v těsné blízkosti, aby bylo ukládání nádobí při oplachování mělo od dřezu po myčku co nejmenší vzdálenost. 

Přehlednost

Pro přehlednost uložených potravin v potravinové (špajzové) skříni jsou vhodné výsuvy. Jsou sice drahé, ale za ten přehled, který tím získáte to stojí.

Elektrospotřebiče

Nešetřete na počtu zásuvek. Nezapomeňte že moderní domácnost využívá dnes různých spotřebičů: roboty, mixéry, topinkovače,  překapávače, toustovače, grily, jogurtovače, domácí pekárny...a i když je teď nevyužíváte může se to v budoucnosti změnit. Velké spotřebiče jsou estetičtější jako vestavné.

Výška pracovní plochy

Výška pracovní plochy bývá 85 až 88 cm. Ale nebojte se si nechat přizpůsobit výšku kuchyně vaší postavě, tak aby jste se nehrbili a nebo naopak aby vás neboleli ruce. Taky  varné centrum bývá někdy níže pro lepší přehled o vaření. Lépe pak vidíte i do větších hrnců. Dřez naopak může být postaven výše, aby vás nebolela při ohýbání se záda. 

Odpad

Pro ukládání odpadků se nabízí prostor ve skříňce pod dřezem. Doporučujeme zakoupit zrovna  systém odpadkových košů na tříděný odpad tzv. sorter. I když dnes náhodou netřídíte přijde doba tak jako v okolních zemích, kdy to bude nařízeno zákonem.

Světlo

V kuchyni v žádném případě nešetřete na osvětlení. Využijte možností jak centrálního tak bodového osvětlení. V kuchyni by mělo být vždy dostatek světla. Nezapomeňte na osvětlení pod vrchními skříňkami neboť tyto skříňky stíní. Lépe ve více světel a nebo dloubá zářivková trubice aby jste si nevrhali stíny.

kuchyňská linka

Kuchyňská linka součást našeho obydlí

Zajímejte se o hlučnost spotřebičů. Dnešní kuchyně  bývají propojovány s ostatními obytnými místnostmi a tak myčka, pračka nebo digestoř můžou rušit hlukem. To samé platí i pro odsávání. Vyberte opravdu kvalitní digestoř, abychom se vyvarovali nejvíce pachům z kuchyně.

Vhodné materiály

Materiály na dvířkovinu a korpus by měly být odolné vůči vlhkosti a střídání teplot. Vhodné jsou tzv MDF dvířka potažená folií. Dvířka z masivu musí být vyrobeny kvalitně, aby se nekroutily. Buď se výrábí kazetové, kde vnitřek dvířek je volně uložen a může tak měnit svou roztažnost. A nebo se použijí tzv. biodesky, kde  je dvířkovina vyrobena ze slepených ploch dřeva, přičemže jednotlivé vrstvy se kříží, v důsledku čehož dvířka nepracují.

Pozn: Biodeska vrstvená laťovka a je to v podstatě deska zhotovená ze třech vrstev dřeva, přičemž středová vrstva je uložena (zalepena) napříč.

Při výběru dřezu vybírejte takový aby na něm nezůstávali nevzhledné skvrny. Týká se to hlavně nerezových  dřezů. Tomu lze předejít tím, že si vyberete nerezový dřez s profilovaným nebo zdrsněným povrchem.

Pracovní desku vybírejte s drsným povrchem.  Lesklá deska je náročnější na údržbu a je na ní vidět každá skvna a škrábanec.

autor: -Š.E.-

zdroj: www.jakbydlet.cz

 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle