Obklady a dlažby - Druhy dlažeb

Obklady a dlažby  -  Druhy dlažeb

Kategorie: BYDLENÍ

Vybrat vhodný obklad do interiérů není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. To vybavení totiž nelze tak často měnit jako například kuchyňské spotřebiče či bytový nábytek

Druhy obkládaček

 

Obrázek obklady 3V dnešních interiérech nabírají obklady z hlediska estetického na významu. Anejde jen o koupelny ale i kuchyně, obývací pokoje a haly. Obkládačky jsou k dostání v široké škále barev, vzorů, struktur a tvarů. Jednoduché obkládačky jsou obvykle zabarvené tak, aby se hodily k běžnému vybavení interiérů, a mohou se kombinovat s doplňkovými vzorovanými obkládačkami. Také můžete koupit vhodné keramické obruby a příslušenství.

 

Některé vzorované obkládačky je možné použít jako „ nahodilé “ vzory mezi jednoduchými, jiné jsou určeny k použití ve skupinách k vytvoření celkového motivu. K dostání jsou jak hladké, tak s drsným nebo perforovaným povrchem, i ručně malované obkládačky.

 Obrázek obklady 2

 Kromě klasických keramických obkladaček se používají i další  materiály, jako jsou korek, kov, sklo, kámen a vinyl, nabízejí doplňující řadu vzorových efektů.

 

Obkládačky se prodávají jednotlivě, na čtvereční metry nebo úsporněji v krabicích po 25 a 50 nebo 16 a 36 kusech. Ostatní typy se prodávají v balících, ale někteří dodavatelé balík otevřou a prodají vám přesný počet obkládaček, který požadujete.

 

 Dejte pozor na přesné vyměření a odhad a přidejte několik obkládaček navíc - přibližně 5 % - pro případ rozbití nebo budoucí opravy. (Výpočtu spotřeby dlaždic se budeme věnovat v některém s dalších pokračování).

 

Přírodní materiály na bázi uhličitanů (např. mramor) mají nižší chemickou odolnost proti kyselinám. Pro jejich lepení, spárování a čištění je nutné používat prostředky, které neobsahují kyseliny.

 

 

Obkládačky na stěny

 

Keramické obkladačky

 

Obrázek obklady 1Moderní keramické obkládačky na stěny jsou vypalované hliněné destičky, ozdobené na jedné straně barevnou glazurou, aby vytvořily povrch trvanlivý a odolný proti vodě a špíně.  Glazované keramické obkladové prvky mají nasákavost nad 10 %. Variantou jednoduchých barevných obkládaček jsou jednotlivé obkládačky s individuálním vzorkem, které přerušují převládající jednu barvu, a dále nástěnné malby na obkládačkách, které se používají ve skupinách, aby vytvořily ucelený vzorek nebo motiv. Jako dodatek k celé šíři efektních vzorků podáváme na protější straně seznam různých praktických vlastností jednotlivých typů obkládaček.

 

 

 Obrázek obklady 3

 

 

Mozaikové obkladačky

 

Mozaikové obkládačky se skládají z drobných keramických čtvercových destiček o hraně asi 25 mm. Pokládají a spárují se stejným způsobem jako keramické obkládačky, mají i stejné vlastnosti, jsou však dražší.

 

 

 

 

 

 

 

Zrcadlové a skleněné obkladačky

 Obrázek skleněné obklady

 

 

Zrcadlové a skleněné obkládačky jsou čtvercové nebo obdélníkové kusy čistého nebo tónovaného zrcadlového skla. Pracuje se s nimi snadněji než se zrcadlovými tabulemi, ale povrch musí být před nalepením dokonale hladký. V poslední době se v interiérech začínají uplatňovat skleněné mozaikové obkladačky.

 

 

 

 

 

 

Cihelné obkladačky

 

Tenké plátky pravé cihly nebo ručně dělané cihlářské výrobky jsou k dostání v několika barvách a jsou nařezány na stejné míry jako mají skutečné cihly, aby se dosáhlo věrohodného vzhledu.

 

Kovové obkladačky

 

Kovové obkládačky jsou obvykle v barvě zlata, stříbra nebo mědi s matovou nebo lesklou povrchovou úpravou a vytvářejí povrch odolávající teplu. Jsou omyvatelné, ale skvrny musí být odstraněny ihned. Mají dutou spodní vrstvu, do tvaru mohou být zastřihovány nůžkami, či ohýbány kolem rohů, a připevňují se samolepicími poduškami. Jelikož kov vede elektrický proud, musí být začištěny kolem vypínačů.

 

 

Kamenné obkladačky

 

Kamenné obkladačky lze opatřit širokou škálou povrchových úprav, které ovlivňují především estetický vzhled kamene, mají však také vliv na splnění některých požadovaných vlastností kamene z hlediska konstrukčního použití. Nejčastější jsou mramorové.

 

 

Korkové obkladačky

.

Korkové desky jsou vyrobeny z lisovaných vrstev stromové kůry. Prodávají se buď s povr­chovou úpravou, nebo. Korek je teplý na dotek, je dob­rý izolátor zvuku a tepla, ale jeho povrch musí mít polyuretanovou polituru, má-li se snadno čistit. Některé korkové obkládačky jsou opatře­ny omyvatelnou a páře odolnou úpravou.

 

 

Autor: E.Š.

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle