Uchování potravin v chladu

Uchování potravin v chladu

Kategorie: BYDLENÍ

Skladování potravin je potřeba věnovat velkou pozornost, neboť řada nepříznivých faktorů může ovlivnit jejich zdravotní nezávadnost. Ve skladech a chladících boxech, kde se uchovávají chlazené a mražené potraviny, je důležité dbát na čistý prostor a vybavení, ideální teplotu, čisté ovzduší a dostatečnou ventilaci. V tomto článku se zaměříme konkrétně na chladící boxy. 



Chladící boxy k uskladnění zboží

Pro uchování potravin v potravinářství se používají chladící boxy. Ty nacházejí své uplatnění nejen v potravinářských provozech a obchodech, ale také třeba v restauracích, pivovarech, květinářstvích a dalších provozovnách, které potřebují dostatečně velké prostory.

Co se týče konkrétních potravin, používají se převážně na chlazené potraviny, maso, ovoce a zeleninu. Boxy jsou ideální také pro chlazení vína, neboť je v nich oproti klasickým sklepům sušší vzduch, a tak nedochází k poškozování vinět.

Proč je chlazení a zmrazení vhodné?

Chlazení a zmrazení patří k nejšetrnějším a nejúčinnějším způsobům pro skladování potravin. Díky tomu se totiž zachovají veškeré nutriční hodnoty, chuť, aroma, čerstvý vzhled a zdravotní nezávadnost.

Mezi nejčastější závady, které hygienici odhalí, jsou nevhodná teplota, nepřiměřená doba skladování, nedostatečná ventilace nebo nevyhovující zařízení. Problémem bývá také časová prodleva a skokové teploty mezi příjmem zboží, skladováním a přemístěním na pult. Je tedy nezbytné na to dávat pozor.

potraviny v chladu

Ideální teplota?

V chladících skladech, které jsou určené pro maso, drůbež, cukrářské výrobky, masné výrobky, mléčné výrobky a další podobné výrobky, se udržují teploty od 0 do +10 °C a vše se musí skladovat odděleně.

U mrazících skladů se pak teplota pohybuje mezi -18 až -22 °C. Díky takto nízkým teplotám se zde mohou potraviny skladovat i dlouhodobě.

Proč zvolit chladící box?

- udrží potraviny po dlouhou dobu čerstvé,

- při nízkých teplotách udrží kvalitu produktů,

- dají se zhotovit v různých rozměrech nebo na míru,

- podle velikosti boxu lze skladovat velké množství zboží,

- možnost bezbariérového přístupu pro průjezd vozíků nebo palet.

Jak je to s výstavbou skladu?

Chladící box se buď montuje a míru konkrétního prostoru, nebo je dodaný ve formě stavebnice. Chladící box vyžaduje odbornou montáž, kterou provádí řada firem. Hlavním stavebním celkem je stavební ocelová konstrukce, izolovaný plášť pak tvoří polyuretanové panely. Síla těchto panelů se pak odvíjí podle požadované teploty. Boxy se pak osazují posuvnými nebo otočnými dveřmi s podlahou nebo bez.

chlad a potraviny

Jaké zásady dodržovat při skladování?

- Do určených skladových prostor by měly být potraviny naskladněny co nejrychleji.

- Potraviny skladujte tak, aby nemohlo dojít ke vzájemnému ovlivnění.

- Nepřetěžujte chladící / mrazící zařízení např. nevhodným ukládáním potravin.

- Chladící boxy otevírejte co nejméně a na nezbytně nutnou dobu.

- Při skladování potravin dodržujte zásadu “první do skladu, první ze skladu”.

- Pamatujte, že kvalitu potravin ovlivňuje teplota jejich skladování.

- Pravidelně kontrolujte teplotu skladu a jakost potravin.

- Vadné a zkažené zboží se musí ihned odstranit.

- Nezapomínejte na celkovou hygienu a pravidelnou sanitaci.

Každá potravina vyžaduje různé podmínky skladování. Skladují se tedy podle druhu a specifických požadavků, jako je teplota, vlhkost, proudění vzduchu.
 


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle