Vše o vypínačích a zásuvkách

Vše o vypínačích a zásuvkách

Kategorie: BYDLENÍ

Ať už při stavbě nového bydlení nebo při rekonstrukci se nevyhnete výběru vypínačů a zásuvek, které jsou součástí každého interiéru. Je dobré se dopředu informovat nejen o tom, jaké možnosti trh nabízí, ale také o tom, jak vybírat a podle čeho se orientovat.



Ucelenou nabídku vypínačů a zásuvek najdete například u firmy Tympol Plus, specialisty na elektroinstalační materiál. Můžete si udělat základní představu o tom, z čeho se dá vybírat.

Vypínače – způsoby konstrukce a použití

Dříve se vypínače vyráběly z porcelánu, ale protože byl velmi křehký, přešlo se na izolační bakelit. Vypínače bývaly otočné a páčkové, dnes už se většina domácností přiklání k vypínačům klapkovým. Ty se skládají ze strojku, rámečku a z klapky.

Strojek, jakožto technická část, je umístěn pod omítkou v plastové instalační krabici, klapka nám slouží jako hmatník pro ovládání vypínače a rámeček zakrývá prostor mezi klapkou a stěnou – tvoří především estetickou část vypínače.

Vypínače se dají instalovat samostatně nebo do vícenásobných rámečků.

vypínač

Podle potřeby si lze pořídit vypínače:

- Jednopólové ř.1 – mají jen jeden vstup a jeden výstup. Ovládají jeden okruh – jedno svítidlo.

- Sériové ř.5 (lustrový) – mají dělenou klapku, jeden přívod a dva vývody. Každá klapka pak ovládá jednu část svítidla. Nebo dvě různá svítidla (okruhy)

- Střídavé ř.6 (schodišťový) – tvoří je jeden přívod a dva vývody, ke kterým se přívod střídavě připojuje. Klapka je jednoduchá. Jedno světlo je pak možné ovládat ze dvou různých míst.

- Křížové spínače ř.7 – obsahují několik vstupů i výstupů. Dají se kombinovat se střídavými spínači.

- Tlačítka ř.1 – stiskem klapky dojde k sepnutí nebo rozpojení a klapka se vrací do původní polohy.

Náš tip: Pokud byste si vypínače a zásuvky chtěli koupit, celou nabídku zmíněné společnosti najdete pod odkazem tady. Jistě si zde vyberete ty své pravé. Najdete zde i schéma zapojení vypínačů.

Zásuvky – použití a funkce

Klasické jednofázové zásuvky tvoří základnu pro připojení většiny elektrických spotřebičů do elektrické sítě a jejich protipól tvoří zástrčky neboli vidlice. V České republice se standardně používá napětí 230/400 V, 50 Hz.

Rámeček tvoří krytí pro vnitřní přístroj zásuvky, který tvoří nepohyblivou část zásuvky. My vidíme většinou jen zemnicí kolík, dutinku pro fázový vodič a dutinku pro pracovní vodič.

V podstatě rozlišujeme několik typů zásuvek:

- Pod omítku

- Na omítku

- IP20

-Zvýšené krytí IP44

vše o vypínačích a zásuvkách

Podle čeho vypínače a zásuvky vybírat

Ještě před nákupem bychom si měli ujasnit především to, kolik vypínačů a zásuvek budeme potřebovat a kde je chceme mít umístěné. Vyhneme se tak nemilému překvapení, že nám kus zásuvky překryje nábytek nebo že budeme mít nevhodně umístěné vypínače.

Abychom se vyhnuli nesouladu, měli bychom do jednoho pokoje volit vždy vypínače a zásuvky v jednom designu nebo alespoň z jednoho materiálu. Nejčastěji používaným je plast, ale pokud si chcete pohrát s designem, můžete mít i dřevo nebo sklo. ..Více o slazení vypínačů a zásuvek se zbytkem interiéru si můžete přečíst v našem článku zde.

Moderní výrobci už dnes myslí i na naše pohodlí a nabízejí vypínače a zásuvky na dálkové ovládání.


Štítky



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle