Zdravý spánek a sladké sny aneb jak na problémy s usínáním

Zdravý spánek a sladké sny aneb jak na problémy s usínáním

Kategorie: BYDLENÍ

Vyspat se do růžova – to je pocit k nezaplacení. Spánek je pro lidský organismus stejně důležitý a nezbytný jako voda nebo potrava.



Během spánku se naše tělo regeneruje, a proto bychom měli dbát na jeho dostatečnou kvalitu i délku a neokrádat organismus o cenné hodiny odpočinku. Zvláště v současné uspěchané době mu nevěnujeme příliš pozornosti a odkládáme jej, co to jde. Že se to nemusí vyplatit, víme asi všichni. Jak se ale odbourat špatné návyky a naučit se ty správné? Jak předejít nespavosti a vychutnat si skutečně zdravý spánek? Než se uchýlíme k pilulkám na spaní, ujistěme se nejdříve, že dodržujeme následující rady, které sestavila odbornice na slovo vzatá – paní Elena Lolová ze studia Sladké sny Park Hostivař.

Mnoho z nás (až 15 % populace!) trápí nespavost, která může být způsobena stresem, ale i psychickými problémy či neurologickým onemocněním. Stejně tak i následky nespavosti zahrnují vyčerpanost, podráždění, neschopnost se soustředit, ale i úzkostné poruchy, deprese a závislosti na některých látkách. Nepodceňujme tedy problémy se spánkem - dříve nebo později se projeví na našem zdravotním stavu a psychické pohodě. Ale jak to udělat, abychom se konečně vyspali do onoho „růžova“?

Zdravý spánek

Očista tělesná i duševní

Pokud se vám špatně usíná, často a brzo se probouzíte a spánek je pro vás neosvěžující či nekvalitní, zkuste se řídit jednoduchými pravidly. „Základem je upravení spánkové hygieny, úprava režimu během dne i usínání,“ říká zástupkyně obchodu Sladké sny Park Hostivař. Uložit ke spánku bychom se měli okolo deváté až desáté hodiny večerní, kdy bývá spánek nejzdravější. Před ním můžeme zařadit koupel, která nám poskytne nejen příjemnou očistu před spánkem, ale přidáním koupelového oleje či bylin dosáhneme kýženého uvolnění.

Bylinky nezklamou

Tradiční a spolehlivou je v těchto případech například levandule, nebo mateřídouška - můžeme je mimo jiné použít i ve formě pytlíčků i na polštář. Osvědčené je také pití bylinkových čajů, třeba meduňky či třezalky. Místnost, ve které spíme, by měla být vyvětraná, čistá a chladnější než ostatní místnosti, zhruba okolo 18 stupňů. Spánek negativně ovlivňuje i suchý vzduch, takže v létě můžeme zkusit rozvěsit v ložnici mokrá prostěradla, případně investovat do zvlhčovače vzduchu.

V čem spát?

Důležitým krokem ke zdravému spaní je výběr matrace. Zdravotní matrace se postarají o správnou polohu těla, prodyšnost a ideální termoregulaci. Neméně zásadní je i výběr ložního a osobního prádla, v kterém spíme. Materiál by měl být prodyšný a pohodlný, ideální je bavlna či hedvábí. „U nás, ve Sladkých snech naleznete například značku Mariposa a její současný hit – ložní prádlo v kombinaci mačkaného hedvábí s bambusovým vláknem neboli „bavlnou 21. století“. Vyniká výjimečnou měkkostí a jemností na dotek. Jeho antibakteriální a antimykotické vlastnosti jej předurčují pro použití v nemocnicích, ale ocení jej také lidé s citlivou pokožkou či různými kožními alergiemi,“ jmenuje jeho výhody paní Lolová. Bambusová vlákna mají navíc výborné termoregulační vlastnosti, jsou zcela prodyšná a skvěle odvádějí vlhkost. „Podle našich zkušeností má bambusové vlákno dokonce větší trvanlivost než například bavlna,“ uzavírá. Překvapením nebude, že nejlépe se spí v čerstvě vypraném povlečení, ložnímu prádlu (a vašemu spánku) prospěje i jeho časté slunění a větrání. Svou roli může hrát dokonce i barva povlečení či celkové ladění místnosti. „Obecně můžeme říci, že například červená barva je ke spánku nevhodná. Je to barva vášně a aktivity, takže červené povlečení si nechme spíše na chvíle romantiky s partnerem. Naopak uklidňující je barva tlumená modrá a zelená, ale třeba i tmavější fialová. Vyhýbejme se divokým vzorům a křiklavým barvám, ty si opět nechme k jiným příležitostem“ radí Elena Lolová.

Zdravý spánek

Osobní rituál

Teď, když je vše hotovo, můžeme spočinout v připraveném loži. „Mějte u postele také sklenici s vodou, některým lidem pomáhá vypít si na noc teplé mléko s medem či kakao“ jmenuje některé „babské rady“. Další podpůrnou činností je náš osobní rituál před spaním. Místo toho, abyste se s hrůzou nořili do peřin s tím, že zase neusnete, zkuste si při rozsvícené lampičce přečíst pár stránek z oblíbené knížky či časopisu.

Problémy se spánkem nám mohou způsobit mnoho problémů a výrazně ovlivnit kvalitu života. Velkou částí si však můžeme pomoci sami, stačí odbourat špatné návyky a osvojit si správnou spánkovou hygienu. Může to zabrat několik dní i týdnů, avšak zdravý spánek a sladké sny za to určitě stojí.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle