Čistička odpadních vod aneb jak zalévat zahradu zdarma.

Čistička odpadních vod aneb jak zalévat zahradu zdarma.

Kategorie: ZAHRADA

Dnes při zvyšujících cenách vody je stále více požadavků od zákazníků na doplnění těchto čističek záchytnou jímkou na vyčištěnou vodu. Tato voda se zpětně používá zaléváním zahrad nebo zpět v domácnosti pro splachování. Jsou čističky jež tuto možnost nabízí.

Obrázek akvatik kompaktJedná se o nový výrobek společnosti Akvatik. Čističky odpadních vod Akvatik mají velmi vysokou účinnost. Díky tomu je stále více požadavků od zákazníků na doplnění těchto čističek záchytnou jímkou na vyčištěnou vodu. Tato voda se zpětně používá zaléváním zahrad nebo zpět v domácnosti pro splachování. Viz článek: "Kvetoucí zahrada". Jedná se tak vlastně o uzavřený cyklus – koloběh vody. Voda je čištěna v místě znečištění a opět používána. Proto se k běžné čističce VH 6 přidává ještě jímka na vyčištěnou vodu o stejných rozměrech jako je čistička odpadních vod. 

 

 

Objem jímky je 2 400 l. Na přání až 20 000 l. Instalace je pak snazší. Používá je betonová deska pro oba válce. Vývody jímky jsou připraveny pro napojení vývodu čističky odpadních vod.  10 cm nad zemí je vidět pouze uzavíratelný vstup o průměru 600 mm.

Výhodou tohoto uspořádání je, že se v mnohých případech výrazně snižuje náročnost na vyřizování stavebního povolení čističky odpadních vod (jímka není vodní dílo). 

 

Obrázek akvatik kompakt 2

 

Do této jímky je vhodné  přivést i dešťovou vodu. Běžná střecha rodinného domu při 15. minutovém dešti dokáže dodat až 2 500 l vody. Přebytečná voda je odváděna do dešťové kanalizace, zasakována do země nebo odváděna do vodoteče.

 

Výhody  tohoto řešení:

 

1.)   Máte k dispozici zahrádkáři vysoce vyhledávanou měkkou dešťovou vodu zdarma.

 

2.)   Neplatíte  deštné. (poplatek za odvedení dešťových vod – stočné).

 

 

 

Nevýhody tohoto řešení :

 

Je nutno  uhradit cenu jímky. V současné době před očekávaným zdražením plastů 11 000,- Kč + DPH .

 

Navíc je nutno vykopat větší jámu než při instalaci samotné čističky odpadních vod.

 

Ve srovnání s konkurenčními výrobky jímka, stejně jako čistička odpadních vod je samonosná, s bohatým vyztužením.  Z pevného, kvalitního, tlustostěnného polypropylenu. Tzn., že  ji můžete napustit vodou,  aniž byste ji museli obetonovat.  Dost lidí této situace využívá a instaluje ji proto s DPH 5 %.  

 

 

Autor: Ing. Sýkora Pavel 

 

 

Související články:

 

Kvetoucí zahrada

 

Čistička odpadních vod zadarmo 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle