Grilujte na profi úrovni: Nic na tom není!

Grilujte na profi úrovni: Nic na tom není!

Kategorie: ZAHRADA

Nejlepší grilovací sezóna už je skoro tady! A každý správný mistr grilu už pomalu oprašuje své grilovací náčiní a hledá recepty, nápady a inspiraci. Chcete i vy své návštěvy okouzlit těmi nejlepšími grilovanými pochoutkami? Máme pro vás tipy, jak grilovat jako profík! 



 Grilování není punk – má svoje zásady!

Ať už nedáte dopustit na klasiku a grilujete na uhlí, nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu, je třeba držet se určitých zásad – chcete přeci, aby vám grilovací vybavení ještě několik sezón sloužilo!

Tip: Na grilovani.cz najdete kompletní grilovací výbavu včetně havajských košil s krátkým rukávem (Protože co by to bylo za grilování bez havajské košile?), ale také zahradní přenosné udírny, recepty, rady, tipy a návody.

• Nepodceňte přípravu. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další grilovací potřeby. A hlavně si připravte dostatek paliva.
• Udržujte v grilu vysokou teplotu. Jak chutná grilované maso nejlépe? Když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.
• Kdo maže, ten jede. Tedy griluje. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští, samozřejmě) potřete rozpálený rošt. Správně naolejované rošty na grilování se do masa krásně otisknou.
• Čistota = půl zdraví. Vyčistěte rošt drátěným kartáček ještě dřív, než na gril položíte první pokrm. Po grilování rošt vyčistěte ještě jednou.
• Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.
• Otáčejte, ale nepropichujte. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude tuhé a suché maso.
• Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.

A teď už jen zbývá pozvat účastníky vašeho letošního prvního grilování!


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle