Oblečte svůj bazén na zimu

Oblečte svůj bazén na zimu

Kategorie: ZAHRADA

Každý venkovní bazén je třeba zazimovat před příchodem prvních mrazíků, chybou je nejen pozdější, ale dokonce i předčasné zazimování. Je zajímavé, že se neřídíme počasím, ale přímo teplotou vody v bazénu.

Obrázek bazén zazimování 6

Zazimování provádíme, ustálí-li se teplota okolo 10 až 12 °C, pokud by voda byla teplejší, docházelo by k rychlejšímu množení mikroorganismů, řas a plísní. Nejdůležitější součástí zimní odstávky je ošetření vody a VHODNÉ kvalitní zakrytí bazénu. Jaký typ zakrytí je vhodný či dokonce nezbytný, vám poradíme na následujících řádcích.

 Obrázek bazén zazimování

 

 

 

 

Dobře provedená odstávka bazénu je zárukou jeho dlouhé životnosti. Bazénářskou firmu by si měl pozvat každý čerstvý majitel minimálně první a druhou sezónu. Zvláště stabilní filtrace s různými opčními prostředky vyžadují odborný zásah.  „Není ostuda pozvat si na zazimování odborníka, dělá to tak asi 50% našich zákazníků, ačkoliv francouzský bezpotrubní filtrační systém patří při odstávce k těm nejjednodušším,“ říká Rudolf Pejša výhradní prodejce bazénů Desjoyaux. Pokud zazimování svého bazénu nezanedbáte, na jaře pak bude podstatně snazší uvést  ho znovu do provozu a dokonce stávající vodu budete moci použít na další sezónu.

 

Pod plachtou je čisto

 

Zakrývací plachty v základním vybavení venkovních domácích bazénů nesmí chybět. Alespoň jedna je nutná pro zazimování.  Zimní plachta (hustá síťovina) zabraňuje znečištění bazénu během období odstávky bazénu, ale zároveň propouští dešťovou vodu a tající sníh, takže ji nemohou vytvořené  kaluže potrhat. Neprůhledná plachta navíc brání pronikání světla, které podporuje tvorbu řas a mikrobů navzdory chladu zimního období. Ideálním řešením je tzv. univerzální plachta, kterou lze používat v zimě i během koupací sezóny.

 

Pokud máte u bazénu jakýkoli navíjecí systém zakrytí (plachtu, roletu) je nejlepší ji přes zimu odmontovat a uschovat nebo alespoň zakrýt. Každopádně sej vyhněte jakékoli manipulaci.

 

Zazimovací prostředky

 

Pomalu rozpustné zazimovacími prostředky mají za úkol zamezit vzniku řas a množení bakterií.  Zároveň udržují stabilní kyselost vody, čímž snižují možnost vytváření usazenin vápníku nebo minerálních zákalů.

Obrázek bazén zazimování 2

 

Výběr zimního zakrytí bazénů:

Obrázek bazén zazimování 3

 

Zimní plachta (cca 350 Kč/m2 bez DPH) je neprůsvitná a tím kromě ochrany pře listím  jinými nečistotami brání rozmnožení řas. Na hladinu umístěte speciální plováky, které zmírní tlak ledu na bazénový skelet.  (Desjoyaux)

Obrázek bazén zazimování 4

 

Univerzální plachta Novaroll (cca 1 770 Kč/m2 bez DPH) je ideální pro celoroční zakrývání bazénu. Kromě požadavku na bezpečnost plní i funkci tepelné izolace a ochrany před padajícími nečistotami. Je vyztužena hliníkovými nosníky, a ukotvením do dlažby je navíc zabezpečena proti posunu. Plachta se pokládá na obrubní kameny bez dotyku s vodní plochou a kromě izolace poskytuje ochranu proti pádu dětí či zvířat do vody. (Desjoyaux)

Hlavním úkolem solární plachty je pomoci

 Obrázek bazén zazimování 5

Detail uchycení termoizolační plachty. tato plachta má vynikající izolační schopnosti, pomocí kterých lze náklady na ohřev vody snížit až o 70 %. Trojvrstvá plachta od společnosti Desjoyaux má spodní vrstvu s pyramidální strukturou, která je odolná proti mikrobům a chemickým produktům, prostřední šestimilimetrovou vrstvu z polyetylenové pěny a horní vrstvu z polyetylenové fólie, jejíž struktura je zesílena textilním vláknem.  (Desjoyaux)

 Obrázek bazén zastřešení

V kombinaci s ohřevem vody dokáže zastřešení bazénu koupání prodloužit o dva až tři měsíce. Navíc tak ušetříte až 95 % času při údržbě, protože skleněná stěna ochrání po celý rok vodní plochu před spadem listí a vnějších nečistot i kontaminací deštěm. Zastřešení bez kolejnic je nejžádanější, a to platí jak pro nízkou tak i podchozí variantu. Zastřešení „America“ pro bazény do 8 x 4 m (289 000,- Kč bez DPH).Model se skládá z 5 elementů, šířka 4,5 m až 5,5 m, délka 10,3 m. (Desjoyaux)

 

 

A nyní již několik rad pro samotné zazimování:

 

1. Prvním krokem je finální vyluxování dna a stěn. U pískových filtrů je třeba navíc jeho důkladné proprání.

 

2. Druhým krokem je odpuštění bazénu.U plastových a bazénů a bazénů  s keramickým obkladem je lepší  vypustit všechnu vodu. Naopak u bazénů s fólií (tzv. linerem) se upouští  jen cca 2/3 objemu, aby se zachoval dostatečný tlak nutný k vypnutí fólie.

 

3. Do vody se aplikuje zazimovací roztok (směs kvarterních amoniových solí), který je určen ke konzervaci vody v zimním období. Aktivní látka se velmi pomalu uvolňuje. Zabraňuje tvorbě řas. Zprovoznění bazénu na jaře je potom méně náročné.

 

4. U stabilních filtrací, upouštíme minimálně 20 cm pod nejníže uloženými odtoky,trysky nebo ústí protiproudu. Během zimy nesmí hladina dosáhnout této úrovně, zvláště při dlouhodobých deštích nebo silném tání je lepší hladinu občas zkontrolovat a případně odpustit. Nikde v technologii a potrubí nesmí zůstat voda, veškeré vnitřní rozvody je proto potřeba profouknout tlakem vzduchu. Mnohem snadnější zazimování vyžaduje mobilní filtrační jednotka Desjoyaux, kterou jednoduše celou odmontujete, a snadno ve dvou lidech odnesete do úschovy.

 

5. Nezapomeňte vypnout centrální vypínač. Pokud žijete na území, kde mrazy častěji klesají pod – 15°C, je bezpečnější motor a čerpadlo odpojit a uskladnit je na teplém suchém místě.

 

 6. Speciální plováky, rozložené úhlopříčně na hladině, zabrání, aby rozpínající se led poškodil stěny bazénu. Méně estetickým, ale bezplatným řešení jsou prázdné plastové pet lahve.


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle