Pálenice Dvořiště je příjemným cílem v kraji Vysočina - reportáž

Pálenice Dvořiště je příjemným cílem v kraji Vysočina - reportáž

Kategorie: ZAHRADA

Je krásně prosluněný den, září, obloha bez mráčku. Ideální čas pro malý výlet, na který se těším už nějaký ten týden. Na jeho konci mě totiž čeká zasloužená odměna – pálenka.



A ne ledajaká. Kvalitní, vypálená z třešní, které jsem vypěstoval a pochopitelně nenechal napospas kosům a špačkům. Nasbírané třešně pěkně v kvasu zrály a teď je odvezu domů v kapalném skupenství.

Jedu na okraj Vysočiny, míjím hrad Kámen, jedu kolem Skalického rybníka až k odbočce k rybníku Dvořiště a odtud je to už jen kousek k pálenici

Přijíždím k pěkné budově, připomíná spíš venkovský statek. Branou projíždím až na dvůr. Pan Kunst, který má pálenici Dvořiště na starosti, právě prochází kolem. Doprovází jej mohutný německý ovčák, toho bych samotného na cestě potkat nechtěl, ale teď se chová přátelsky. Přivítání, stisk ruky a už míříme ke dveřím pěstitelské pálenice. Cítím příjemnou vůni kvašeného ovoce s příměsí alkoholového aroma a teplo sálajících kotlů. Jedinečná atmosféra podzimu, zralých plodů a pálenice.

Manželé Kunstovi jsou sympatičtí lidé, na první pohled se pozná, že své práci rozumějí a mají k ní pěkný vztah. O kvalitní pálence ví téměř vše a dokázal bych je poslouchat celé hodiny. Znají řadu veselých historek, v tomto oboru o ně opravdu není nouze.

Pálenice Dvořiště má na svém kontě diplomy a mnohá ocenění za kvalitní pálenku, kterou se mohou chlubit již řadu let. Výborné ohodnocení obdrželi i v tomto roce. To pochopitelně těší i mne jako zákazníka.

Paní Kunstová dodáva, že letošní rok byl na úrodu ovoce zdařilý. Bylo sice sucho a švestek nebylo tolik jako v loni (to jsem poznal i na své zahradě), ale ostatní druhy ovoce vhodné pro pálenku se tu vyskytují dostatečně. Škoda jen, že některé plody přijdou nazmar. Kolem cest i v sadech jsou vidět obsypané stromy, úrodu pak nikdo nevyužije, v lepším případě jde na kompost. I kvas už není mnohdy připravován tak pečlivě jako kdysi. Pokud se chystá ve spěchu, je v něm ovoce se stopkou a plísní, o dobré pálence pak nemůže být řeč. Někteří lidé upřednostňují kvantitu nad kvalitou, chtějí ušetřit, vypálí si kvas sami doma a podle toho chutná i výsledek, říká paní Kunstová.

V pálenici Dvořiště je praxe zavedena tak, že přivezete ovoce, v tancích je pak vyroben sdružený kvas. Je za odborného dohledu dobře prokvašen a vy tak nemáte s jeho přípravou žádné starosti. Z takového kvasu je pak pálenka jedna radost – kvalitní, s dobrou chutí a vůní.

Pálenice Dvořiště je příjemným cílem v kraji Vysočina - reportáž

30 let už manželé Kunstovi vyrábí tento skvělý „mok“ a za tu dobu mají hodně zkušeností a znalostí. 13 let pracují s novou technologií plynových hořáků. Rovnoměrný ohřev, přesné měření teploty – to jsou pak kvalitní destiláty. Padesát dva stupňů - podle pana Kunsta pravá hodnota destilátu. Je správně silný a krásně čirý i za mrazu.

Je jen škoda, že u nás je stále ovocná pálenka nedoceněna. Ovšem v jiných státech, jako je Rakousko, Bavorsko, Francie a už i Slovensko, tam si kvalitního destilátu z ovoce považují. Je řazena mezi luxusní alkoholické nápoje.

Lahodná chuť a přesto řízná, zároveň jemná – což vás udiví. Průzračná čistota a vůně ovoce. Po doušku příjemně zahřeje. Při nalévání do sklenky by správná pálenka měla zaperlit, na hladině uvidíte řadu malých perliček. Na kvasu opravdu záleží. Nesmí v něm být listí, stopky, ovoce s hnilobou a plísní. Můžete si udělat malý test. Na hřbet dlaně kápnete destilát, lidskou teplotou se na kůži vypaří látky, které kapka obsahuje. A čichem znalec pozná, zda je vše jak má být.

Rád si s manželi Kunstovými povídám. Když jsem k nim přijel poprvé před třinácti lety, myslel jsem, že si z jablek odvezu v demižonech kalvados. Dnes už jsem moudřejší, vím, že mým nápojem bude poctivá jablkovice, za jejíž název a chuť se rozhodně Češi stydět nemusí.

A víte, jaký je tedy mezi jablkovicí a kalvádosem rozdíl? K výrobě Calvados potřebujete mošt ze zvláštního druhu jablek, která se pěstují v oblastech Calvados, Bretaň, Maine a Normandie. Destilace moštu proběhne dvakrát a pak dozrává až dvacet pět let v sudech z dubového dřeva. Departmentu Calvados a s ním i oblíbenému nápoji dala název španělská galéra El Calvador. Kdysi dávno totiž narazila na skalnaté normandské břehy a ztroskotala. A to vše mi vyprávěl pan Kunst.

Třešňovice už přetéká z odměrného válce do mých připravených demižonů. Ochutnal jsem, je výborná. Já jsem na zimu připraven. Pokud jste milovníci dobré pálenky a jde vám o kvalitu, neváhejte. Pálenice Dvořiště se může stát i pro vás příjemným cílem. Já sem jezdím pravidelně už třináct let a vždy mne potěší jak setkání s manželi Kunstovými, tak vysoká kvalita destilátu, který vyrábějí.

Pálenice Dvořiště je příjemným cílem v kraji Vysočina - reportáž

Zdroj: www.lihovar-dvoriste.cz
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle