Podzim je ideální čas pro stavbu skleníku

Podzim je ideální čas pro stavbu skleníku

Kategorie: ZAHRADA

Ačkoliv zahrádkářská sezona začíná na jaře, pro stavbu skleníku je optimálním obdobím podzim.



Venku je hezky a skleník bude připraven na jaro s pohodlným předstihem. Na jaře navíc riskujete stavbu v chladném, vlhkém a především nestálém počasí. Zahrada také bývá plná bláta nebo je půda příliš zmrzlá. Nepromeškejte proto podzim, ať jste na zahrádkářskou sezónu vzorně připraveni.

Stavba skleníku

Proč taky váhat, když stavba skleníku není nic náročného. Výrobci nabízejí skleníky, které je snadné sestavit, obvykle není ani potřeba budovat podezdívku. Potřebovat nebudete ani stavební povolení – podle stavebního zákona jsou od této povinnosti osvobozeny stavby do 40 m2 plochy a 5metrové výšky.

Nyní už víte, že postavit skleník v pohodě zvládnete, proto byste měli pro něj vytipovat to nejlepší místo na zahradě. „Zkuste vybrat plochu, která není stíněná stromy, a myslete na to, že stíny jsou různě dlouhé v průběhu roku. Vybírejte rovněž spíše místo v závětří. Silný vítr může skleník poničit, ale vítr především narušuje tok tepla okolo skleníku,“ vysvětluje Iva Vlasáková, vedoucí oddělení Dům a zahrada internetové nákupní galerie MALL.CZ.

Stavba skleníku

Ideální je samozřejmě rovná plocha, abyste nepravidelný povrch nemuseli dorovnávat. A při polohování skleníku nezapomeňte ani na svoje pohodlí, abyste k rostlinám měli snadný přístup.

Nakonec je samozřejmě důležité rozhodnout, jak velký skleník budete potřebovat, z jakého by měl být materiálu, případně jaký design se vám nejvíce líbí. „Pro velikost a vzhled skleníku je nejvíce určující zahrada, v níž bude skleník stát. Vybírejte podle prostorových možností a berte také ohled na sousedy, aby jim skleník například nestínil,“ radí Iva Vlasáková z MALL.CZ.

„Z materiálů je mezi zákazníky čím dál oblíbenější polykarbonát. Je totiž velmi odolný, rozbití v podstatě nehrozí. Oproti sklu má rovněž o hodně lepší tepelně-izolační vlastnosti, světelná propustnost není výrazně menší, navíc nežloutne a nekřehne,“ dodává Iva Vlasáková.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 polykarbonát hlavně tmavne - Autor: jak tak24. 9. 2010




CLUB ŽENA


Lifestyle