Vybíráme zahradní nábytek

Vybíráme zahradní nábytek

Kategorie: ZAHRADA

Zahrada je tradičně místem odpočinku a relaxace, čemuž odpovídá i výběr zahradního nábytku. Ten je od klasického pokojového limitován především nestálostí venkovního počasí. I přesto se dá najít takový zahradní nábytek, který potěší i vaše oko.



Cit pro originální design mají tradičně italští návrháři.

Teplé jižní počasí a tradiční řemeslná zručnost učinily z Italů odborníky na venkovní nábytek. Abyste si mohli příjemné letní počasí užít i vy, je třeba vybrat kvalitní sestavu, která vaší zahradě padne přesně na míru. V dnešní době se k jejich výrobě využívá celá řada materiálů, vyplatí se tedy pečlivě zvolit ten pravý. Základním kritériem by měl být účel a umístění nábytku.

Ven raději odolné materiály

Do nezastřešených prostor, bez možnosti nábytek při nepřízni počasí uklidit, je lepší volit stabilnější materiály. Dříve velmi populární a odolný plast z českých zahrad pomalu mizí, a to navzdory své lehkosti a snadné skladnosti. Jeho nízká cena se totiž nutně projevuje v jeho provedení, velmi často proto působí lacině a kazí dojem z jinak pečlivě upravené zahrady. Vhodnou náhradou je potom odolné dřevo nebo kov. Tradičně vyšší odolností se vyznačují především exotické dřeviny s vyšším obsahem silic. „Opravdovou špičkou je teakové dřevo. Vyšší pořizovací cena nábytku z teakového dřeva je vykoupena jeho odolností, nízkými nároky na údržbu a nezaměnitelným vzhledem,“ říká interiérový designér Milan Vrbík ze společnosti FINEZZA design. Ta na český trh dodává kvalitní italský zahradní nábytek Varaschin. Na druhé straně je dnes stále populárnější kov, často v atraktivní kombinaci se sklem. Velmi však záleží na jeho povrchové úpravě, odolný nátěr dokáže jeho životnost prodloužit i o několik sezón.

Zahradní nábytek

Pod střechu elegantní dřevo

V případě pergoly nebo zastřešené terasy je možné zvolit levnější nábytek z klasického dřeva. Menší odolnost je zde vynahrazena přírodním vzhledem a materiálem příjemným na dotek. „Klasickými zástupci jsou v Čechách borovice, smrk, buk či dub. Takový nábytek je však mnohem náročnější na údržbu, snadněji totiž podléhá povětrnostním vlivům. Navíc může docházet k jeho ohýbání nebo praskání,“ doplňuje Vrbík. Pokud chcete předejít postupné změně barvy dřeva, například typickému zašednutí, je nutné jej minimálně jednou ročně ošetřit vybranými prostředky.

K bazénu odolnější vůči vlhkosti

Důležitým faktorem při výběru zahradního nábytku je i jeho účel. K bazénu se proto nejčastěji volí polohovatelná lehátka a nízké servírovací stolky s větší odolností vůči vlhkosti, ke grilu zase vyšší stůl a klasické židle. Dobře zvažte počet židlí a velikost stolu tak, aby se k němu vešla i případná návštěva. Vždy je totiž lepší koupit rovnou celou zahradní sadu, než se pokoušet dohromady kombinovat jednotlivé kusy. „Do pořízení kvalitního zahradního nábytku se rozhodně vyplatí investovat. Přeci jen bude několik let dotvářet celkový vzhled vaší zahrady,“ uzavírá Vrbík.

Zahradní nábytek

Varaschin Plaza

Hliníkový stůl ze série Varaschin Plaza je dostupný v několika variantách jednobarevného lakování. Navíc je velmi praktický a snadno se kombinuje s dalším nábytkem z řady, např. originálně provedenými židličkami. Veškerý nábytek je odolný vůči povětrnostním vlivům a slunečnímu záření.

Varaschin Tibet

Zahradní nábytek Varaschin Tibet je charakteristický vysoce kvalitní povrchovou úpravou, která odolá i slané vodě. K bazénu se potom hodí i rychleschnoucí potahy.



facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle