Dalekohledy

Dalekohledy

Kategorie: HOBBY

Dalekohled může být skvělým dárkem, který najde vždy své využití. Oceníte ho při toulkách přírodou, na dovolené u moře i na horách. Představa, že dalekohledy slouží pouze vojákům nebo námořníkům, případně jej používají myslivci a nimrodi, je velice mylná. I běžný občan může dalekohled využít ve velké míře.



Představte si, že se vydáte na pěší túru do přírody a v dálce uvidíte pasoucí se lesní zvěř, nebo nějakého ptáka na stromě, kterého byste rádi identifikovali. Bez dalekohledu by se vám to podařilo jen stěží, jelikož dostat se do blízkosti těchto plachých tvorů se vám nepodaří. Přitom stačí mít po ruce kvalitní dalekohled, zaostřit a cíl svého zájmu uvidíte, jako byste ho měli před sebou jen pár metrů. Zrovna tak vám ovšem dalekohled může umožnit pozorovat jednotlivé detaily v krajině například z nějaké vyhlídky, rozhledny či hradu.

Celkový pohled na okolí pod vámi je úžasný, ale přiblížit si jakoby na dosah cokoliv, do vás zajímá je úžasný zážitek. O své dojmy se můžete dělit i se svou rodinu a navzájem si sdělovat, co vás hluboko pod vámi, nebo daleko od vás nejvíc zaujalo.
Dnešní výběr dalekohledů je velice pestrý a umožňuje každému zvolit tento jedinečný přístroj podle svých představ a zájmů. Od malých dalekohledů, které v batohu na zádech při výletě nic neváží, až po velké dalekohledy s teleskopy.

Dalekohledy

Typy dalekohledů

Dalekohledy rozlišujeme jednak podle výrobců, a jednak podle několika kritérií, kterými se jednotlivé výrobky od sebe odlišují.

Především je to podle přiblížení, to je na jak velkou vzdálenost můžete s dalekohledem sledovaný objekt zřetelně sledovat. Dalším parametrem je konstrukce dalekohledu, která je buď klasická (Porro), přímá (Roof) nebo kompaktní, čili kapesní. Důležitým hlediskem při výběru je i průměr objektivu. Na výběr jsou dalekohledy pro jakékoliv použití. Ať už jsou to dalekohledy pro myslivce, pro ornitology, dalekohledy určené pro sport či k cestování, nebo určené pro noční vidění.

Dalekohledy
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle