Grilování na kameni? Lepší, zdravější, chutnější…

Grilování na kameni? Lepší, zdravější, chutnější…

Kategorie: HOBBY

Grilování na kameni je známo od pradávna. Už naši předkové si rádi vychutnávali maso připravené na rozžhavených kamenech. Člověk se čím dál tím víc zajímá o své zdraví a o to, jak ho ovlivňuje to, co jí. I proto se vrací roštů ke grilovacím, pečícím kamenům. Grilování, opékání na nich totiž brání vzniku mnoha škodlivých látek, které se uvolňují právě během opékání na klasickém grilu. 



Co to vlastně je, ten grilovací kámen?

Je to přírodní kámen žulový, který se pouze opracuje do tvaru desky a vyleští. Nejsou na něm žádné jiné stopy průmyslového zpracování. Jeho povrch není napuštěn, ani ošetřen žádnou chemickou látkou.

grilovací kamen 

Aby byl grilovací kámen u vás spokojený

Kromě zacházení s velkou opatrností nevyžadují grilovací, pečící kameny žádnou další péči. Velký pozor však musíme dávat na teplotní změny. Kameny se musí rozehřívat pozvolna. Naopak rozpálené kameny nechlaďte studenou vodu. Po grilování je nechte pomalu vychladnout a zbytky jídla setřete vlhkým hadříkem nebo seškrabte žiletkou k tomuto účelu určenou. Když je zrovna nepoužíváte, počkají na klidně i uschované ve sklepě.

grilovací kamen se jménem

Jak ho tedy správně rozehřát?

Grilovací desku stačí položit nad jakýkoliv gril - plynový, elektrický. Pokud vlastníme podstavec, nemusíme váhat a klidně ho postavíme přímo nad otevřené ohniště. Ideální je dát kámen na gril nebo ohniště už při rozpalování, a to z důvodu postupného ohřívání kamene.

grilovací kamen dvoudílný

A proč kámen? A ne rošt?

Jídlo připravené na kameni je šťavnaté a nevysušené. Největší výhodou grilování na kameni ale je, že nedochází ke spalování tuků. Ty na roštu odkapávají přímo do ohně a dým s látkami, které při jejich spalování vznikají, stoupá zpět k masu. Obsahuje karcinogeny. Při grilování na kameni vůbec nedochází ke kontaktu tuků s ohništěm, takže se nespalují a vznik karcinogenů je nulový. Další velké plus je, že si lehce připravíte i drobnější kousky zeleniny, které by roštem propadávali.

Doporučení redakce: Ze širokého sortimentu grilovacích,pečících kamenů si můžete vybrat například na www.ekamenictvi-dvorak.cz
 


Štítky



facebook  Doporuč přátelům


Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.

     


CLUB ŽENA


Lifestyle