6 otázek, které byste si měli položit, než se rozhodnete pro půjčku

6 otázek, které byste si měli položit, než se rozhodnete pro půjčku

Kategorie: FINANCE

Lidé jsou v dnešní době příliš zadlužení. Není se čemu divit. Nabídky na půjčku či jiný úvěrový produkt na nás čekají na každém rohu. A je tak snadné říct „Ano“ a půjčit si peníze na dovoenou nebo na nový mobil.
Pokud nechcete skončit v kruhovém kolotoči dřív, než řeknete švec, raději si položte pár otázek, než odkývete nebo podepíšete půjčku či kreditku.
 



1. Opravdu půjčku potřebuji?

Je opravdu nezbytné, abyste si danou věc pořídili právě teď? Nepočká to ještě chvíli, než si na to našetříte? Nemohla by vám půjčit například rodina? Zkuste záležitost prozkoumat ze všech stran, jestli je opravdu nutné sáhnout přímo po půjčce.

půjčka

2. Vyřeší půjčka situaci?

Opravdu vám půjčení peněz pomůže k vyřešení dané situace? Nepřitíží vám následné splátky? Budete na ty splátky opravdu každý měsíc mít, aniž byste nějak výrazněji omezili rodinný rozpočet? Také je dobré promyslet si, jestli vám půjčí dostatek peněz na vyřešení celé situace. Aby se vám nestalo to, že si půjčíte peníze a až pak zjistíte, že jste vlastně potřebovali mnohem více, případně, že se situace zaplacením řešit nedá vůbec. Pak budete mít půjčené peníze, splátky na krku a situaci nevyřešenou.

3. Jaká půjčka je nejlepší?

Zde bohužel neexistuje jednoznačná odpověď. Záleží na mnoha faktorech. Především tedy na tom, kolik si potřebujete půjčit a jakou naopak můžete nabídnout bonitu. Tedy jaký máte příjem, splátkovou historii, ale třeba i rodinný stav atd.
Také záleží, jak rychle potřebujete peníze půjčit. Půjčku před výplatou můžete získat opravdu okamžitě. Kritérií pro výběr té správné půjčky je opravdu několik. Úzce souvisí i s další důležitou otázkou.

4. Bankovní nebo nebankovní?

I zde jsou preference pro každého jiné. Jak jsme uvedli již výše, souvisí vše se vším. Pokud například nemáte dostatečný příjem, budete nejspíš hledat půjčky bez doložení příjmu, které nabízí většinou nebankovní společnosti. Pokud ale máte dobrý doložitelný příjem a navíc i nějakou historii u své banky, bude nejlepší zažádat přímo tam. Jako stálý klient můžete dostat například nižší úrok nebo dokonce předschválenou půjčku.
Je dobré vyzkoušet si různé internetové srovnávače pro srovnání půjček. Můžou pomocí vámi zadaných kritérií a potřeb vybrat půjčky vhodné právě pro vás.

5. Jaké doklady k vyřízení budu potřebovat?

• Dříve většinou všechny společnosti a banky chtěli 2 doklady totožnosti s fotografií, tudíž občanský průkaz a pas nebo řidičský průkaz. To už dnes vyžaduje jen málokterá společnost. Nicméně setkat se s tím ještě můžeme. Ovšem Občanský průkaz nebo pas je minimum.
• Potvrzení o výši příjmů, obvykle za poslední 3 nebo 6 měsíců. Většina bank i nebankovních společností mívají k tomuto účelu svoje formuláře, které si necháte potvrdit u zaměstnavatele.
• Pokud jste OSVČ, připravte si daňové přiznání za uplynulé daňové období.

6. Čemu věnovat pozornost při podepisování smlouvy?

1. Pokud máte možnost a čas vzít si smlouvu domů k prostudování, určitě toho využijte. Některé společnosti mají náhled smlouvy na webových stránkách. Určitě věnujte čas obchodním podmínkám, ty by na internetu měly mít všechny společnosti, banky i nebanky.

2. Ve smlouvě zkontrolujte především:
• Své osobní údaje
• Částku, kterou si půjčujete
• Výši splátky
• Úrok a RPSN
• Jaké další poplatky jsou s půjčkou spojeny, zda platíte něco za zprostředkování.
• Co se bude dít, pokud nebudete moci splácet.

3. Pokud si nejste něčím jisti, neváhejte se zeptat. Pokud si myslíte, že na smlouvu nestačíte, vezměte si na pomoc právníka nebo dobrého nezávislého finančního poradce.
 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

  K tomuto článku zatím nebyl připojen žádný názor.





CLUB ŽENA


Lifestyle