Chlazení, klimatizace. Aneb jak chladit zadarmo.

Chlazení, klimatizace.  Aneb jak chladit zadarmo.

Kategorie: FINANCE

Teplo a chlad. Věčný problém. Zpravidla máme jedno a chceme druhé. Faktem je, že náklady na chlazení i v rodinném rozpočtu mohou být znatelné. I běžný rodinný dům může dát za chlazení klimatizační jednotku cca 5000,- Kč za letní prázdniny.

 

Obrázek klimatizace zdarmaVelké objekty  hypermarkety, ale i průmyslové objekty, dají za chlazení větší peníze, než za vytápění !  Vyplatí se včas počítat s možností chlazení a výběrem vhodného systému.

 

Nejznámější zdroj chladu je ventilátor.

Nevýhodou je nepříjemný průvan. Občas někdo tvrdí, že zná někoho, komu kvůli ventilátoru na pracovišti vypadaly vlasy, nebo zuby…Už můj strýc však říkával : „Průvan je jed. Nemají ho rády ani mouchy.“

 

Účelem topení a chlazení je dosažení tepelné pohody.

 

Klimatizační jednotka

 

Dnes velmi rozšířené zařízení. Nevýhodou je velké spotřeba elektřiny. Dále nízká účinnost. V zimě a na jaře mají jednotky předepsaný výkon. Ale v létě jejich chladící výkon značně klesá. To je znatelné zvláště v úřadech.  Ve velkých nákupních centrech jsou tyto jednotky na střechách. V létě na ně stříkají vodu, aby alespoň trochu chladily.

Zpravidla se tyto jednotky prodávají s reverzním chodem. Pak pracují jako tepelné čerpadlo. Teplo z venku mohou v topném období předávat do budovy. O průvanu bylo již pojednáno výše. Studený průvan je ještě zákeřnější. Sám to znám, jsem – li nachlazený, klimatizace v autě mne velmi rychle „dorazí.“

 

Rekuperace, vzduchotechnika.

 

Ve velké části novostaveb se dnes realizuje řízená výměna vzduchu. Vypouštěný vzduch přes rekuperační jednotku ohřívá v zimě venkovní nasávaný vzduch. V létě jej zase ochlazuje. Dochází tak k rekuperaci chladu. Do vzduchotechnických rozvodů se vsazuje buď chladící jednotka z dělené  klimatizace, nebo se využívá pasivní bezkompresorové chlazení Natur cooling. Dříve se k tomu využívalo polyethylenové potrubí zakopané v zemi, přes které se nasával vzduch. V zimě se tak ohříval, v létě ochlazoval. Dnes se od PE  potrubí  ustupuje. Z hygienických důvodů a vysokého odporu proudícího vzduchu. Jinak jde o jeden z nejstarších způsobů „klimatizace“. Již dříve byl vzduch přisáván pes tunely.

 

Chlazení podlahovým otopným systémem.

 

Toto je velmi zajímavý, elegantní způsob chlazení. Používá se s úspěchem pro rodinné domy, nikoliv pro kanceláře. Musí jej provádět firma, která má v této oblasti již zkušenosti. Jinak bude podlaha nepříjemně studená, mokrá apod. Využívá se zde s úspěchem obrovské akumulační schopnost podlahového topení k termoregulaci. Jako zdroj chladu  se používá tepelné čerpadlo, nebo bezkompresorový, velmi levný  - natur cooling. Toto bezprůvanové chlazení je velmi příjemné a mnohem levnější, než běžná klimatizační jednotka.

 

Chlazení stropem.

 

Tak, jako je podlahový otopný systém, lze použít stropní chladící systém.  Do stropu se umístí trubky, v kterých koluje chladící voda. Výhodou je nezávislost na podlahovém otopném systému,  nevýhodou je vyšší pořizovací cena. Cca 1500 – 2000 Kč /m 2. Velmi příjemné.

V kancelářích v USA se často používá stropní topení i stropní chlazení.  Stropní „podlahovkou“ se do místnosti dostává chlad, nebo teplo, dle potřeby.

 

Stěnové topení.

 

Ke chlazení lze s výhodou požít i teplovodní stěnové topení. Toto spojuje výhody radiátorů a podlahového otopného systému. Má menší setrvačnost, stěnovým topením lze chladit, radiátory nikoliv.

 

Energeticky soběstačné budovy:

 

Obrázek klimatizace zdarma 2 

 

Realizaci lze vidět už i na Slovensku. Cca 2000 m 2 podlahové plochy. Systém řeší topení i chlazení – klimatizaci.

Vhodný  pro polyfunkční budovy. Banky, obchody, kanceláře. Z jižních částí budovy se přenáší teplo do severních částí budovy . Ze severních částí budovy se chlad přenáší do jižních. Unikátní řešení.

Příjemné, ekologické, vysoce energeticky úsporné, přátelské vůči Zeměkouli.

V budově je pouze 2 trubkový systém místo běžného 4 trubkového. Běžná budovy dříve mívaly 2 trubky topení, 2 trubky chlazení. Tedy 4 trubkový rozvod.  V budovách bylo i několik tun chladiva. I při malé netěsnosti toto chladivo ihned uteklo do ovzduší. Škoda za několik desítek až set tisíc korun. Nyní, u 2 trubkového rozvodu je pouze voda. Ta je téměř zdarma. Bylo vyzkoušeno,  že budova do nuly stupňů celsia nepotřebuje energetické vstupy. Využívá své vnitřní teplo. Až při mrazech se zapínají zdroje tepla, která postačuje dimenzovat pouze na 30 % běžných plynových kotelen. 

 

Autor: ing. Pavel Sýkora

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Energeticky úsporný rodinný dům na Zlínsku 

Energetický auditor radí

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle