Ruský plyn a ropa? Nejistota trvá

Ruský plyn a ropa? Nejistota trvá

Kategorie: FINANCE

Hlavním tématem při nedávné Putinově návštěvě v ČR se staly dodávky plynu a ropy. Ze strany ČR zase zvýšení vývozu českého zboží do Ruska.

Rusko uvažuje, že Evropě přiškrtí kohoutky s plynem. Chce dodávat do Číny a Indie.  Rusko-česká smlouva o dodávkách zemního plynu je platná do roku 2013.

 

Na  případu Ukrajiny můžeme ovšem vidět, že i 5leté smlouvy může Rusko vypovědět 3 měsíce po podpisu. A ceny  jednostranně  zvýší i 4 x.

 

Putin řekl: „ Udivují nás řeči, že Rusko má odpovídat za energetickou bezpečnost Evropy „. Pak dal najevo, že může kontinent sevřít v ledové pěsti. „Vy jste závislí na našich dodávkách a my jsme závislí  na Vás jako odběratelích. Když se Vám to nelíbí, nám také ne. Může se to změnit“.

 

Putin připravuje změnu energetické politiky. „Systém energetické bezpečnosti pro celý svět“.    

 

Co z toho vyplývá pro občana ? Ceny se mohou jen zvyšovat, a zase zvyšovat. Je jen otázka, zda se prodejci zemního plynu budou vymlouvat na mezinárodní zvýšení cen, nebo ne.

 

Jiný síťový dodavatel – elektřina - ČEZ byl v roce 2005 údajně nejziskovější firmou v ČR. A přece od 1.1. 2006 zvýšil radikálně ceny elektřiny. Přímotopy a akumulační elektřinu cca o 40 – 50 %.

 

Občan by se neměl vymlouvat na neexistenci Státní energetické politiky, na neexistenci Evropské energetické politiky, ani světové. Měl by přemýšlet, a postarat se sám o sebe, pokud je to možné – a nebydlí např. na sídlišti. Určitě by neměl spoléhat na to, že zemní plyn je levné a perspektivní palivo.

 

Tak, jako se dříve říkalo, „Kdo je připraven, není ohrožen“. Již před 5 lety jsem zaznamenal, že mnoho občanů buď ponechalo přívod zemního plynu na patě pozemku a vůbec jej do kotelny nepřitáhlo, nebo vedle stávajícího kotle na zemní plyn instalovali např. Automatický ekologický kotel.

 

Cena včetně instalace vycházela 80 000,- Kč, zapaluje se 1 x za rok, přikládá 1 x za 2 – 5 dnů. 3 x levnější teplo. Návratnost investice byla velmi krátká.

 

Tyto kotle si poslední 2 roky hodně  instalují i v Praze. Vyšší výkony – cca 600 kW. Dávají velmi levné teplo – kolem 90 Kč/GJ. Mají certifikáty pro provoz v centru měst EU.

 

Nevíc se jedná o podporu tuzemské ekonomiky, nikoliv podporu dovozového, stále se zdražujícího a politicky nejistého zemního plynu.

 

Doporučuji rozdělit energie na mobilní ( možno použít v dopravě) a nemobilní. V zahraničí, už dávno jezdí na zemní plyn. Ropu nahrazují i rostlinnými oleji. Uhlí a elektřinu je obtížnější využít v autodopravě. Bude tedy perspektivně, ve srovnání se zemním plynem a ropou, levnější.  

 

Autor: ing. Sýkora

 

zdroj: www.kodek.cz

 

Související články:

Jak reagovat na zdražení plynu IV

Jak Reagovat na zdražení plynu III


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle