Čínský chocholatý pes

Čínský chocholatý pes

Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

Čínský chocholatý pes je malé společenské plemeno s originálním vzhledem a úžasnými vlastnostmi, jaké u jiných psů nenajdete. Standard FCI uznává dvě rovnocenné varianty.



Obrázek čínský chcolatý pes 1

 

 

 

Čínský chocholatý pes je malé společenské plemeno s originálním vzhledem a úžasnými vlastnostmi, jaké u jiných psů nenajdete. Standard FCI uznává dvě rovnocenné variety. Bezsrstou, pro kterou je typické chybění srsti na většině těla a naopak bohatý chochol srsti na hlavě i husté osrstění dolní části končetin (ponožky) a ocasu, a varietu zcela osrstěnou s dlouhou, hebkou, splývající srstí po celém těle.

 

První varieta je nazývána čínský chocholatý pes bez srsti, naháč nebo hairless, druhá pak čínský chocholatý pes osrstěný, labutěnka, pufík nebo powderpuff (z anglického powder = pudr a puff = pudrovátko, labutěnka na pudrování).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Čínský chocholatý pes

Chinese Crested Dog

 

- zemí původu je Čína, o záchranu plemene se nejvíce zasloužili američtí a angličtí chovatelé

Výška: 25-33 cm

Hmotnost: 4-5 kg

Barva a osrstění:

Toto malé, ušlechtilé a čilé plemeno se vyskytuje ve dvou varietách. Jedna je bezsrstá - "naháč"

- a má jemnou srst pouze na hlavě, krku, ocase

a dolních končetinách. Druhá varieta - "labutěnka"

- je celá pokrytá dlouhou měkkou srstí. Barva může být libovolná v různých kombinacích.

Obrázek čínský chcolatý pes

 

 

 

Historie:

 

 

Čínského chocholatého psa nevytvořil šlechtěním člověk, ale je dílem samotné přírody. Bezsrstá varieta vznikla genetickou mutací a její historie sahá stovky let před začátek našeho letopočtu. Jako země původu je uváděna Čína (dynastie Han, cca 800 let př.n.l.), avšak o záchranu prastarého plemene se zasloužili především chovatelé v Americe (kolem roku 1930) a následně v Anglii (kolem 1966). Zpočátku standardy plemene uznávaly pouze varietu bez srsti, labutěnky se dočkaly rovnocenného postavení až po roce 1984. Obě zmíněné země mají nedocenitelnou zásluhu na tom, že je dnešní čínský chocholatý pes líbivým, atraktivním a celkově zdravým psem s neuvěřitelně rostoucí oblibou a ohromnou budoucností. 


 

 


facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle