Pes a zeleninová zahrada

Pes a zeleninová zahrada

Kategorie: DOMÁCÍ ZVÍŘÁTKA

"Á, vy máte psa? Tak to ze zahrady nebude nic", slýchají často novostavebníci - u novostaveb rodinných domků. Musí to být ale pravda, nebo je nějaké řešení?



Zeleninová zahrada dnes začíná být stále žádanější. Kvalitní zelenina se dnes cení. Kilogram rajčat z hydroponického skleníku  se, prodával za 3,9 EUR. A lidé to rádi zaplatí. Tedy, hydroponie může produkovat vysoce kvalitní zeleninu. Ne to, co vidíme v Marketech. Ale zpět se psem na zahrádku.

Je zde několik zásad, jak zařídit zahradu, máte - li psa. Říká se, že pes musí mít možnost běhat kolem plotu. Počítat tedy s tím, že mezi záhonky a plotem bude běhací chodník pro psa. Plot je velmi vhodné zesílit v dolní části kari sítí. Mohla by pomoci i zelená placha, která se dnes s oblibou všude dává. I malý jezevčík se rychle naučí rozplétat pletivo. Má na to dost času. Celý den, co vy jste v práci.

Dost lidí si ohrazuje záhonky, aby jim je pes nerozhrabal, nepoběhal. Mnohem účinnější je realizovat různé pěstební stavby na zahradě. Zvýšíte tím podstatně výnos zeleniny, snížíte náročnost na práci, závislost na počasí. Zahrada získá na atraktivitě a bude psu odolná. Mezi nejznámější stavby patří jahodové pyramidy a vysoké záhony.

Pes a zahrada

Jahodová pyramida

Jahodová pyramida umožňuje mít na ploše 1,5 x 1,5 m až 50 sazenic jahod, aniž by si stínily, konkurovaly. Jde tedy o zvýšení využití plochy a slunce.

Vysoký záhon

Vysoký záhon je systém, jak vyhnojit půdu na 4 - 5 let. Zvyšuje úrodnost na 2 násobek, v praxi ale mnohem víc.

Skleníky

Používá se i systém samozavlažovacích truhlíků, pod názvem Skleník pro každého. Umožňuje vypěstovat až 2 000 rajčat na 1 m2. Opět snižuje nároky na práci.

Pak nastupují skleníky. Běžné skleníky všichni známe. Vytápěné skleníky umožňují produkovat zeleninu celoročně. 

Hydroponiocké skleníky nepotřebují ani půdu. Pěstujete na roztoku vody a živin. Hydroponické pěstování dost pomluvily rajčata kvality Hypermarketů. Bez chuti, zápachu…. Ovšem, rajčata z hydroponických skleníků mohou být velmi kvalitní, i v ceně kolem 100,- Kč / kg v létě.

Akvaponický skleník - zdroj příjmů rodinného rozpočtu

Nejzajímavější mi připadá Akvaponický skleník. Produkuje maso a zeleninu současně. Má cca 10 x vyšší výnosnost zeleniny, než běžný skleník. Takový skleník již může být význačným zdrojem příjmů do rodinného rozpočtu. Nejen úsporami, za nenakoupenou zeleninu, ale i případným prodejem přebytků ze zahrady. Ten je legislativně velmi zjednodušen. Je tedy výhodný pro majitele zahrady i kupujícího. Kupující vidí, co kupuje, jak to rostlo a má to absolutně čerstvé. A prodává bez prostředníků, bez obchodních řetězců.

Pěstování užitkových ryb není až tak složité, pokud se ví, jak na to. Třeba pstruha nakoupíte za 10 Kč 10 cm, za 6 měsíců doroste na 30 cm. Ryby má obrovský národohospodářský význam, z hlediska přeměny krmiva na bílkovinu (maso). Tak vysokou účinnost neumí ani běžná slepice, nebo kráva. Viděl jsem zahradní rybníček na 2 betonových panelech (tedy 3 x 2 m x 2 panely), kde choval majitel 1 000 pstruhů. Kupoval ale 1 cm pstroužky za 1 Sk. Rostli rychle. V akvaponickém skleníku již máte ale 2 v jednom. Ryby i zeleninu. Probíhá tam úžasná symbióza.

 

Tedy, jak vidíte, možnosti jsou. Jak mít psa i vysoce úrodnou zeleninovou zahrádku. A investice nemusí být vysoká. Spíše je to o informacích a počáteční chuti do práce. Že máte málo slunce? Kupodivu, třeba akvaponický skleník moc slunce nepotřebuje. A aeroponické pěstování probíhá třeba přímo ve sklepech.

Kvalitní strava má přímý vliv na Vaše zdraví. A pokud nemáte zdraví, ani peníze vás moc bavit nebudou.

Autor: Ing. Pavel Sýkora
Zdroj: www.masterenergy.cz

Související články:
Vysoké záhony
Jahodová pyramida
Akvaponický skleník

 


facebook   Doporuč přátelům



Vaše názory

 2 v jednom , paráda. Vlastně 3, i pes - Autor: Psovod18. 4. 2016




CLUB ŽENA


Lifestyle