Ananas a jeho pěstování

Ananas a jeho pěstování

Kategorie: POKOJOVÉ ROSTLINY

Ananasovník je zajímavá plodina, kterou lze vypěstovat i z plodů zakoupených v obchodě. Je to velmi dekorativní rostlina a co je nejdůležitější, že u nás v podstatě netrpí chorobami, ani škůdci.

Ananas MILL. - ananasovník (Bromeliaceaef)

 

Obrázek ananas_pěstování

Ananas pochází z Brazílie. Známe 5 druhů. Ananas je vytrvalá bylina s růži tuhých, žlábkovitě podélně prohnutých a na okraji zubatě ostnitých listů. Klasovité květenství vysoké 30--50 cm, ze žlutých listenů, v jejichž paždí jsou drobné kvítky. Pro naše účely má význam pouze Ananas comosus - listy mečovité, dlouhé až 120 cm, šišticovitě hustý klas ukončen shlukem menších listů, růžové květy, dlouhé asi 2,5 cm.  Olistění je celoroční, květenství a plodenství bývá většinou v  letních měsících.

 

 

Nároky a pěstování

 Obrázek ananas 2

Vyžaduje intenzívní světlo, v létě polostín. Přímé úpalové slunce mu škodí, což se projeví zčervenáním úzkého pásu na všech listech. Dobře snáší přemisťování, proto můžeme během roku přenést rostlinu několikrát na nejvhodnější stanoviště. Teplota Na teplotu vzduchu, má po čas roku specifické požadavky. Ideálně roste při teplotě 25 až 32°C. Při teplotě nad 32°C zastavuje růst. Odrůdy z hladkými okraji listů jsou na teploty choulostivější než odrůdy s pilovitými okraji. Ananas zaléváme v období růstu až po mírném zaschnutí povrchu substrátu. Zaléváme i střed růžice listů. Pokud začínají vyrůstat čím dál menší nové listy a nápadně červené signalizuje to kvetení. Proto přestaneme zalévat do růžice. V zimním období zaléváme v delších intervalech menší dávkou vody. Zaléváme víc po okraji nádoby. Pokud rostlina doroste do průměru 60 až 80 centimetrů, zálivku přes zimu podstatně omezíme. Tím stimulujeme tvorbu zárodku květů.

 

Obrázek ananasŽiviny Ananas je středně náročný na živiny. Přihnojujeme ho plným tekutým hnojivem do půdy i do růžice. Rostlině prosívá jarní i letní přihnojení močovinou. Interval mezi hnojivými zálivkami může byt týden, až čtrnáct dnů. Hnojíme, když rostlina dobře roste. K pěstování v nádobě použijeme substrát složený z hrubších části- do dvou cm. Například : pařeništní zemina, rašelina, kompost, písek v poměru 1:1:1:1. nebo směs nezetlelé­ho bukového listí, hrubé rašeliny, kořenů osladiče a písku ­2': 2 : 2 : 1. Zakořeňuje plytce proto nepotřebuje velkou nádobu. V prvém roce pěstováni přesazujeme zakořeněnou růžici do květináče s průměrem 15 cm, na jaře druhého roku do květináče s průměrem 20 cm a ve třetím s průměrem 30 cm. Později již nepřesazujeme protože ananas pěstovaný v nádobě zaplodí pouze jednou.

 

 

Rozmnožování

 

Ananas již po čas růstu vytváří několik odnoží. Ty po dozrání plodů použijeme na rozmnožování. Rozmnožovat můžeme i z růžic zakoupených plodů ananasů. Růžici vykrojíme. A pokračujeme jako při pěstování z vlastních růžic viz níže.  Někdy se to nepodaří, proto nezoufejte a zkuste to znovu. V průměru se ujme jeden z pěti takto zasazených ananasů.

 

Obrázek ananas 5

Při zakořeňování vlastních růžic k tomu nedochází.  Nejkvalitnější jsou odnože při zemi, takzvané půdní růžice. Směrem k vrcholu vyrůstají menší a méně kvalitní růžice. Nejméně kvalitní na rozmnožování je plodová růžice. Kvalitu růžice určuje schopnost zakořeňovat a současně počáteční dynamika růstu. Přirozeně, že každý pěstitel může začat zakořeněním růžice a dopěstovat si jak kvalitní plod tak i růžice ne rozmnožování. Plodovou růžici, která nesmí být zvadlá, odřežeme i s kouskem dužina. První mladé listy otrháme. Odřežeme dužinu i s dvoumilimetrovou části růžice. Opatrně vyjmutý chochol z plodenství zbavíme zbytků dužniny. Řeznou ránu zasypeme práškovým stimulátorem, nebo rozdrceným dřevěným uhlím. Necháme zaschnout alespoň dva týdny při teplotě 22 až 25°C. Připravíme si zavařovací sklenici, kterou do jedné třetiny naplníme směsi vláknité rašeliny a agroperlitu v poměru 1:1 a růžici zapíchneme asi 2 cm. po listy. Růžici rosíme, až je substrát mírně zvlhčený. Sklenici přikryjeme mikroténovým sáčkem s malými dírkami. Zakořeňování trvá čtyři až dvanáct týdnu při teplotě 25 až 28°C. Na zakořenění je ideální období okolo Vánoc, kdy můžeme sklenici umístit na radiátor.

 

Autor: - E.Š. -

 

Související články:

Fikus benjamín a jeho pěstování

Ibišek čínský neboli čínská růže 
Datlovník a jeho pěstování 
Pěstování citrusů
Vavřín pravý alias Bobkový list - koření nebo okrasa?


Štítky



facebook   Doporuč přátelům




CLUB ŽENA


Lifestyle